The fast and the furious ( 2001 USA )

 Den här filmen har valsat runt på bloggarna den senaste tiden; JoelFiffi Adde och Sofia (som för övrigt gjort ett hästarbete och betat av alla fem delarna i filmserien) har alla skrivit om filmen.  Trots att jag en gång i tiden gjort ett försök med filmen som inte föll väl ut, då stängde jag av efter ca 20 minuter, kände jag mig manad att se den här bilåkarrullen som väckt så många känslor. Min fru satt med till en början men bad mig att stänga av redan efter en kvart då hon ansåg att filmen var för usel att ödsla tid på. Jag tog ett omtag senare på natten.

Handlingen i The fast and the furious går i korthet ut på att en polis, Brian, infiltrerar en liga som sysslar med spektakulära rån av lastbilar. Ligan sysslar även med streetracing, tror jag det heter, och det är genom den fritidsaktiviteten den unge polisen lyckas nästla sig in i gruppen. Naturligtvis äventyrar han hela undercoveroperationen genom att bli kär i systern till gängets ledare Dominic. Att en ömsesidig respekt och vänskap växer fram mellan Brian och Dominic underlättar inte heller situationen. Joel gav bra sammanfattning av handlingen: ”Point Break on wheels”.

När man ser filmen bör man ha klart för sig att det är bilarna som spelar huvudrollen. Skådespeleri och vettig dialog har lämnats därhän då man främst vill visa upp de snygga bilarna som av någon anledning är japanska. Om man som jag är relativt ointresserad av bilar (är mycket nöjd med min Skoda men så ointresserad att jag glömde bort vilken färg bilen hade när jag lämnade in den på service senast) är nog filmen mest att likna vid en porrfilm för bilentusiaster. Jag kan hålla med om att bilåkningen är snygg och fartfylld men filmen blir aldrig spännande. En anledning kan vara att skådisarna är helt nollställda i sitt agerade. Vin Diesel kanske inte ska räknas till de stora karaktärsskådisarna men en viss charm har han. I The fast and the furious undrar jag om han inte gick på valium då han egentligen mest bara lufsar runt i rutan. Rodriguez brukar vara bra som tuff tjej men här gestaltar hon en  person som inte tillför handlingen någonting. Slutligen har vi Paul Walker som spelar Brian, han är ungefär lika uttrycksfull som en skyltdocka. När jag inte kan engagera mig i karaktärerna eller finner filmen spännande vad finns då kvar? Jo några minuter snygg bilåkning, thats it. Nu har jag gjort min plikt och sett första filmen och lämnar över resterande delar av franchisen med varm hand till entusiasterna.

Regi: Rob Cohen

Betyg: 2/10

18 tankar på “The fast and the furious ( 2001 USA )

 1. Haha, det var inte nådigt 😀 Håller egentligen med dig om allt men tyckte ändå att den var mer underhållande än så. Kanske var det Vins biceps som gjorde allt eller också blev jag hypnotiserad av neonbilarna… För Walker är verkligen inte mycket att glädjas över och Michelle helt bortkastad.

  • Just Diesel och Michelle gjorde att jag inte riktigt kunde ignorera filmen då det är två skådisar som jag gillar men i den här filmen: Nej tack.
   Neonbilarna var gammal skåpmat då jag spelat Need for speed en gång i tiden tills ögonen blödde och jag fick valkar på tummarna. Ett tillbehör man kunde köpa till bilen var just neonbelysning i olika färger.

 2. Håller inte alls med dig. Den har både spänning och för genren rätt engagerande karaktärer.

  Däremot glädjer det mig att du orkade se klart den i alla fall. Att bara ha en femtedelsupplevelse.av en film gnager på filmsjälen, oavsett film. 🙂

  • Nej jag hade blivit förvånad om du hållt med mig Pladd 😉
   När det gäller film säger jag som Lundell: En femtedels film är också en film.

 3. OMFG 2 av 10 du är verkligen ute efter att ha igång mig… Längre replik kommer men det här stack ut för mig…

  ”Ligan sysslar även med streetracing, tror jag det heter,”

  Kul formulering för det säger lite om att det kanske inte bara är filmen det är fel på. =)

 4. Here it goes: ”När man ser filmen bör man ha klart för sig att det är bilarna som spelar huvudrollen. Skådespeleri och vettig dialog har lämnats därhän då man främst vill visa upp de snygga bilarna som av någon anledning är japanska. ”

  Jag håller ej med. Streetracingen och bilkörningen är sekundär och handlar mer om att sätta en atmosfär. Jag tycker den här filmen är ett lysande exempel på karaktärsdjup i ett ytligt sammanhang, Dvs. den har ett kommersiellt tilltal (publikvänligt i allmänhet) samtidigt som den är bra på riktigt. Den clichefyllda subploten att han blir kär i skurkens syrra används på ett bra sätt här. Ex. att han erkänner själv att han varit undercover ger en helt annan vändning på det. I nio fall av tio avslöjas undercoverkillen av någon annan. Jag gillar att man bröt mot det här.

  ”Slutligen har vi Paul Walker som spelar Brian, han är ungefär lika uttrycksfull som en skyltdocka.”

  När det gäller karaktärerna håller jag helt med dig om Michelle Rodriguez där är en karaktär som skulle använts på ett bättre sätt. När det gäller Vin Diesel och Paul Walker tycker jag de spelar bra enligt hur deras karaktärer uppfattas. Chad Lindberg som mekaniker Jesse är en väldit bra karaktär som i ärlighetens namn gärna hade fått överleva. Hela film serien hade blivit bättre av det.

  Jag inser att efter att ha kört ner den här filmen i halsen på ett antal bloggare att smaken är som baken och att den antagligen har blivit ett guilty pleasure för mig vilket gör mig rätt partisk i alla former av kommentardiskussioner.

 5. Det är bra att du är partisk Joel är man inte alltid det när det rör sig om smak? Hur som helst kan vi nog enas att vi ser på filmen på två helt olika sätt och lär nog aldrig kommar överrens. Men utan din promotion av filmen skulle jag nog aldrig ha sett den och har därmed blivit en erfarenhet rikare 🙂

 6. Underbara reaktioner och diskussioner som den här filmen ger upphov till. Jag ställer mig på Joels sida i det här fallet även om det här inte handlar om ett mästerverk på nåt sätt. MEN filmen funkar och är bra och jag tycker också det är mest dramat som det handlar om, inte bilarna.

  ”Naturligtvis äventyrar han hela undercoveroperationen genom att bli kär i systern till gängets ledare Dominic”. Hmm, gjorde inte just hans relation till Mia att han lättare kom in i gänget snarare än tvärtom?

  http://jojjenito.wordpress.com/2013/08/12/the-fast-and-the-furious/

  • Jo iofs om det hade varit ett skäl att nästla sig in i gänget men när äkta känslor kom in i ekvationen så ställde det till det.
   För mig funkade inte filmen men bra att den funkar för andra – det finns film så det räcker för alla :). Vad jag förstår så kommer Statham att dyka upp i 7:an mao jag blir tvungen att se den.

   • Jo, det har du ju rätt i, då blev det ett dilemma.

    Fast om du ska se sjuan så vet du väl att du måste se del 2-6 också. 😉

   • Kanske hyr jag kommande filmen på DVD och hoppar till Statham ögonblicken – då får man med det bästa med filmen 😉

 7. Jag är sent på bollen här. LOL. Jag gillade filmen! Visst det är en kopia av Point break, visst är det oftast tradigt med biljakter. Men här funkar det bra. Filmen utspelas i en sub-kultur som jag inte skulle besöka i verkliga livet, men den funkar jättebra i filmens värld. Jag gillade Paul Walker mer än Vin Diesel. Får se hur det blir med den saken senare i serien. Tyckte att filmen fokuserad mer på dramat än spektaklet, får se hur DET blir senare i serien också. Allt som allt en positiv överraskning för mig. Jag hade nog hört en hel del gnäll om filmen så för mig blev det perfekt. 3/5.

  • Jag var iofs inte speciellt förtjust i P.B när den kom (har bara sett den där o då)
   Iom med att det är såpass usla skådisar så funkar inte dramat för mig vilket gäller även i senare filmer. Så fort det blir allvarligt snack i filmerna faller de.
   Rollfigurerna i kombination med känslor är ungefär lika trovärdiga som att jag skulle snacka kvantfysik 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s