Whatever works ( 2009 USA )

Det var ett tag sedan jag såg en film av Woody Allen, egentligen skulle man se hans filmer lite oftare då regissören har en hög lägsta nivå. Det sämsta man kan säga om en del av hans filmer är att de är småtrevliga. Hitintills har jag inte sett en dålig film av Allen och Whatever works bryter inte den sviten.

Larry David som tv-tittare känner igen från serien Curb your enthusiasm spelar här Boris Yellnikoff, en man som nästan fick ett nobelpris i fysik samt haltar efter ett misslyckat självmordsförsök. Boris tillbringar sina dagar med att hålla monologer över eländet i världen, medvetet och omedvetet förolämpa alla som kommer i hans väg samt försöker lära ungar spela schack vilket han anser är ett hopplöst företag då han är ett geni omgiven av idioter. En dag ställs hela Boris liv på ända då han utan att veta varför låter en hemlös tjej, Melody ( Evan Rachel Wood) flytta in hos honom.

Gillar man Woody Allen lär man inte bli besviken över Whatever works. Svartsynen, skämten, briljanta one-liners och roliga monologer präglar filmen. Det kanske inte är så mycket handling men jag får tillbringa nittio trevliga och underhållande minuter tillsammans med Boris som till min förvåning visar sig vara en ganska positiv människa som gillar livet men på ett ganska bakvänt sätt. Om ni ser filmen förstår ni vad jag menar. Bra skådisar överlag men det är Larry David och Evan Rachel Woods som är filmens huvudattraktioner. Till en början är det lite svårt att se Larry David i rollen som Boris då jag förknippar honom så starkt med Curb your ethusiasm men jag vande mig snabbt vid karaktären Boris som var en rolig bekantskap men jag skulle för guds skull inte vilja ha karln i min egen vänkrets.

Regi: Woody Allen

Betyg: 8/10

11 tankar på “Whatever works ( 2009 USA )

 1. Det här att gilla livet på ett bakvänt sätt illustrerar väl Allen redan i skämtet I Annie Hall om damerna som klagar på maten och portionsstorlekarna?

  Men när det gäller sub par Allen, har du sett Melinda & Melinda. Jag klarade i alla fall inte av att se klart eländet.

  • Var länge sedan jag såg Annie Hall men det stämmer säkert. M&M har jag inte sett men tackar för varningen – vore synd att bryta en fin svit 😉

 2. Jag såg den här, på Addes rekommendation, för någon vecka sedan nu. Men nej, jag pallar inte Allen alltså. Känns så otroligt bajsnödigt och gubbsjukt från början till slut. Hjälpte inte ens att favoriten Larry David var med, som jag för övrigt älskar i Curb.

  Passade på att genomlida hans senaste You Will Meet a Tall Dark Stranger, men nej. Fungerade inte heller den hos mig. Allen är helt enkelt inget för mig. Men kul att någon uppskattar vad han gör i alla fall. 🙂

  • Kan hålla med om att Allens filmer kan kännas gubbsjuka, ofta är det äldre man tillsammans med en yngre tjej men det stör mig inte speciellt mkt.

  • Märkligt egentligen vad som är accepterat i Hollywood och inte. Gibson vrålar rasistiska tillmälen på fyllan – inte OK. Polanski våldtar en 13 åring – OK. Allen blir ihop med sin flickväns adoptivdotter – OK. Beror det mer på vilka filmer de gör än handlingarna? Värt att fundera över.

 3. @Plox: Jag är för övrigt väldigt besviken över att du inte gillade den. Såg det på Filmtipset och har haft svårt att släppa det. När det dessutom inte dök upp någon recension.. 😉

  Annars håller jag med mr Filmitch. Görmysig! Hade du velat ha Curb-Larry i din vänskapskrets? 😉

  • Hehe, ledsen men Allen kommer aldrig att bli en regissör jag uppskattar. Tycker han gör samma film om och om igen. Sen har jag svårt att se förbi hans personlighet också.

   Larry David gillar jag som attan däremot, men håller med Movies-Noir – någon långfilmsskådespelare kommer han aldrig att bli. TV däremot, då levereras det. 🙂

 4. Tyckte inte Whatever Works (2009) var någon höjdare, men hade en del bra scener och fick trots allt 3/5 av mig. Larry David är ju ingen bra skådespelare, det är en sak som är säker. Han kan vara lite halvrolig ibland, men funkar bäst när han skriver skämten. Däremot gillade jag Evan Rachel Wood som gör sin roll bra.

  Woody Allen spottar ju ut så många filmer att standarden blir ojämn. Då och då får han till det även om det är allt för sällan. Samtidigt är det sällan hans filmer är helt ointressanta.

  • Kan hålla med om Davids skådespelartalanger men i Curb passar de ypperligt och ger en dokumentär känsla. Allen är ömsom vin och ömsom vatten men tråkig är han sällan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s