Unknown ( 2011 USA m.fl )

Dr. Harris är i Berlin för en viktig konferens tillsammans med sin fru. Precis när han ska checka in på hotellet upptäcker att han tappat sin portfölj på flygplatsen. Harris åker kvickt tillbaka men hamnar i en bilolycka. När han vaknar upp på sjukhuset efter ett par dagar finner han att någon övertagit hans identitet och liv, inte ens Harris fru vill kännas vid honom. Har doktorn förlorat förståndet eller smider någon sinistra planer bakom kulisserna till den stora konferensen?

Unknown är en standard thriller som man sett många gånger förut. Filmen påminner lite om Bournetriologin både i utförande och handling. Minnesförluster, nödvändigheten av att pussla ihop händelser och skeenden, dubbelspel och lite halvsunkiga miljöer ja allt är med t.om en rafflande biljakt med en förvånansvärt hållbar bil som sett sina bättre dagar redan innan jakten startat. Trots alla likheter behöver det inte betyda att Unknown är dålig. Trots alla välbekanta element lyckas regissören Jaume Collet-Serra (Orphan) väva ihop en ganska engagerande historia som jag dras in i. Jag blir nyfiken hur det hela ska lösa sig och det tar åtminstone för mig över halva filmen innan jag räknar ut hur det hela hänger samman. Filmen har en hel hop bra skådisar som klarar av thrillertemat galant; Neeson, Januari Jones, Bruno Ganz och Aidian Quinn m.fl. Kanske inte årets film men god underhållning i knappt två timmar.

Regi: Jaume Collet-Serra

betyg 7/10

5 tankar på “Unknown ( 2011 USA m.fl )

  1. När jag såg Unknown (2011) tyckte jag den lyckades på sina håll med en intressant grundstory. Men tycker inte den övertygade i längden och mycket blir för övertydligt som att man tror tittaren inte vill försöka lista ut saker själv. Sen gillade jag inte January Jones i rollen som Neesons fru, hon var riktigt stel. Men Bruno Ganz övertygade, likaså Diane Kruger. Filmen har dessutom tagit mycket från Polanskis Frantic (1988), men når inte samma fina resultat.

    • Jo Frantic var en film jag tänkte på speciellt första tredjedelen. Bourne de restrerande två. JJ tyckte jag klarade sig bra med tanke på vad hon egentligen är för person – ska nog inte avslöja för mycket här 😉

  2. @Movies-Noir:
    Är inte January Jones ALLTID stel? Är det inte så att hon SKA vara stel, att det är därför hon får sina typ tokstela roller? Hon är jättesöt på alla sätt och vis men hon beter sig och agerar verkligen som en halvmänsklig skyltdocka. Fast jag gillar henne på nåt skumt vis.

  3. Neesons olika Europa-äventyr har känts helt ok och dessutom ganska underhållande…!
    Här var det också lite småspännande! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s