Fatso (2008 Norge)

Redan i  den första scenen anar jag att det kommer bli en svår upplevelse för mig då jag har svårt för filmer med pinsamma situationer. Filmens huvudperson Rino ger begreppet socialt handikappad helt nya dimensioner. Rino bor ensam i en stor lägenhet där han också har sin arbetsplats, han arbete består i att översätta tyska manualer till norska. När han inte jobbar dagdrömmer han (vilket illustreras av märkliga kortfilmer), äter pizza kollar in porrfilm och tecknar på en självbiografisk serie. Han enda sociala kontakt är ”kompisen” Fillip som kör svarttaxi och skulle nog även han passa in under epitet socialt handikappad.När Rinos pappa en dag bestämmer sig för att hyra ut ett rum i lägenheten till en svenska ställs Rinos liv på ända.

Det här en en film som är fullständigt pepprad med pinsamma situationer. Rino försöker anpassa sig till ett socialt liv men oftast går det fel. Trots detta är det en film som ger mig en viss feelgood känsla. Ingen av huvudpersonerna är osympatiska, om än aningen märkliga, utan kan nog bäst beskrivas som vilsna människor. Nils Jørgen Kaalstad  och Josefin Ljungman som spelar Rino och Malin är mycket bra i rollerna. Jag bryr mig verkligen om hur det går för personerna och de känns äkta trots att åtminstone Rino är en udda bekantskap. En annorlunda men rekommendabel feelgood film som jag hade missat helt om det inte vore för BRC. Tack för tipset!

Regi: Arild Fröhlich

Betyg: 7/10

3 tankar på “Fatso (2008 Norge)

  1. Hmm, lite udda poster måste jag säga. 😉

    Jag får lite Todd Solondz-vibbar. Är jag rätt ute då? Hans filmer brukar också kunna vara lite sådär pinsamma. Typ som när Philip Seymour Hoffman försöker få ihop det med Lara Flynn Boyle, eller vad det nu är han försöker göra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s