Dazed and confused (1993 USA)

För en tid sedan tipsades Adde-pladde om den här filmen och intresset väcktes en aning. Dazed and confused utspelar sig under skolavslutsningsdagen 1973. Tonåringarna förbereder sig för kvällens fester och man talar om framtiden, drömmar, kärlek och hasch. Thats it. För att uppskatta en film av det här slaget bör man nog vara på rätt humör då inte speciellt mycket händer utan det mesta är uppbyggt på karaktärernas dialog. Det pratas non-stop från början till slut .

Till en början känner jag att nog inte var på humör för en film av det här slaget och funderar så smått på att stänga av. Karaktärerna pladdar och tjötar och inget händer men efter en stund så sugs jag in i samtalen och får i det närmaste en meditativ känsla och det blir lite småmysigt att bara ligga i soffan och lyssna på pladdret. Miljöerna i filmen är för mig nostalgiska då jag gått ett år i high school. Inte under samma tidsperiod men karaktärerna och samtalen känns igen. Trots att kläder och musik skiljer sig åt från mitt år i USA så blir den en liten resa bakåt i tiden.

Det enda som är trist är amerikanernas stora fascination av hasch/marijuana. Vilket märks i filmen då en stor del av samtalen rör sig om hur man ska få tag på hash, hur bra haschet är etc. etc. Det är inte av moraliska själ jag har invändningar, det blir helt enkelt trist och tjatigt i längden att lyssna på de samtalen. Sammanfattningsvis är Dazed and confused en ganska angenäm bagatell.

Regi: Richard Linklater

Betyg: 6/10

3 tankar på “Dazed and confused (1993 USA)

  1. Meditativt och småmysigt är det verkligen. Egentligen inte så mycket mer. Kul att du tyckte den var lika trevlig som jag. 🙂

  2. Hmm, bara lite nyfiken. Hur sköter sig Milla Jovovich? Tyckte det såg ut som henne på postern där och när jag kollade upp om hon var med så var hon ju det. Känns som en av hennes tidigaste filmer.

    • Jovars hon gör vare sig till eller från intressantaste karaktären spelas nog av Matthew McConaughey. En äldre hangaround till high-school gänget som biter sig desperat fast vid sin ungdom, lite småtragisk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s