En dag (One day) David Nicholls

Om det inte vore för två saker hade jag troligtvis inte läst boken: Fiffis filmtajm och min dotter. Vi tar det tur och ordning. Jag hade inte hört talats om boken trots att den sålde bra och jag troligtvis passerat omslaget minst ett dussin gånger på väg in i bokhandeln, när Fiffi däremot började tjoa om att det skulle komma en ny film med Jim Sturgess spärrades ögonen upp då Sturgess är lite av en favorit. Ju mer jag läste om filmen desto intressantare verkade den och jag tänkte ”att den där boken kanske man skulle glutta på någon gång”. Jag nämnde detta i förbibegående till min dotter som jobbar i en bokhandel ibland (hon har bra koll på nya böcker) och vips hade hon trollat fram en pocket.

Berättelsen handlar om Dexter och Emma som hamnar i samma säng när de tar examen från universitetet i Edingburgh 1988. De blir inte ett par men väl vänner. Vi får sedan följa deras liv under tjugo år kruxet är att vi får bara möta huvudpersonerna under en dag varje år, nämligen 15:e juli, samma dag som de träffade varandra för första gången. Vi läsare förstår ganska snabbt att Dexter och Emma hör ihop problemet är att huvudpersonerna inte inser det. Steget från vänskap till kärlek hindras alltid av triviala ting som t.ex borttappade brev, förhållanden och att Dexter och Emma aldrig verkar vara i samma fas i sina liv.

En dag är en roman som bygger på en gimmick att vi läsare endast får ta del av en dag vart år av huvudpersonernas liv under tjugo års tid. Ibland funkar det att bygga en berättelse på en gimmick ibland inte. Jag vill påstå att David Nicholls har lyckats över all förväntan.

Det är en romantisk berättelse som inte väjer för sorg eller olycka. Det är inte heller en berättelse som svävar på rosaskimmrande moln snarare tvärtom så är det ganska erbarmliga årsdagar Dexter och Emma får uppleva. Deras liv är nog som livet är för de flesta, ibland toppen, ibland botten och däremellan ganska beigt. En dag känns äkta och är en engagerande historia trots sin vardaglighet. Detta kan vi tacka Nicholls för som lyckas med att gjuta liv i de två huvudpersonerna Emma och Dexter. Det är inte några idealiserade karaktärer vi får möta (möjligtvis deras utssende då jag får intrycket av att de är snygga). Speciellt sympatiska är de inte heller, Dexter är nog inte en person jag skulle vilja ha i bekantsskapskretsen, charmig men samtidigt tanklös och lider av en total okänsla för takt och ansvar. Emma känns däremot trist åtminstone till en början i boken. Författaren fångar karaktärernas förändring under årens gång och de bli mer sympatiska ju längre berättelsen skrider.

Fram till  bokens avslutande del ansåg jag att det var en bra bok men med två tillbakablickar på en tidigare årsdag lyckas Nicholls fånga ett vemod som berör mig in i märg och ben. En dag handlar i mångt och mycket om livet som obönhörligt går framåt och hur den framtid man planerat för som tjugoåring kanske inte alltid blir som man tänkt sig. Just kontrasten mellan dåtid och nutid blir markant i berättelsens avslutande del och jag får lov att erkänna att det var med blöta ögon jag slog ihop boken. Om man bara tänkt sig att läsa några få böcker 2011 tycker jag att den här boken definitvt ska ligga på den listan.

Fiffi har sett filmen och hon recenserar den här. Det blir spännande att se vad hon tycker om filmen som jag troligtvis inte kommer se på ett bra tag. Jag vill behålla Emma och Dexter för mig själv ett tag till trots att det är Jim Sturgess som spelar Dexter.

10 tankar på “En dag (One day) David Nicholls

  1. Pingback: En dag

  2. Jag älskade också boken. Efter allt jag hört om filmen tror jag inte att jag kommer att se den – i vart fall inte på bio. Möjligtvis senare.) Jag tror inte den tillför mig något – snarare riskerar den att trivialisera och förminska en bok som faktiskt berörde mig. Hellre än att se filmen skulle jag faktiskt läsa om boken.

  3. Jag är så glad att du inte bara viftade bort den här boken som en ”kärringbok” vilket en del snubbar i min närhet har gjort. Det är så lätt att tro att det ”bara” är nåt framsigt romantiskt drama, men inget kunde (ju) vara mer fel.

    • Har de läst den och SEDAN viftat bort den? I så fall obegripligt! En dag är en berättelse om livet , nu sätter jag inte betyg på böcker men allt annat än 10/10 är ett feltänk. Basta!

      • Nej, dessa män har inte läst boken, skulle aldrig läsa boken, kommer aldrig att ens TA i boken av den enkla anledningen att dom är inskränkta gubbs som vägrar tänka utanför lådan. Alla pocketböcker är inte Harlequin liksom. På DEN nivån är det.

  4. Pingback: One Day (2011) | Addepladdes j-vla filmblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s