Bad boys (1983 USA)

Långt innan låten Bad boys blev en hit med Inner circle och innan Martin Lawrence och Will Smith fjantade runt i Miami fanns det en film med namnet Bad boys där Sean Penn spelade huvudrollen. Jag minns än idag när vi såg filmen för första gången. Tystnaden var total i grabbgänget som flockades kring tv:n. Chipsskålarna stod orörda och vi bara gapade. Vilken handling! Vilka skådisar! Vilken dramatik! Detta skedde ca 1984, nu skriver vi 2011 och jag har än en gång lärt mig den dyrköpta läxan att allt inte åldras med värdighet.

Filmen handlar om värstingarna Mick och Paco. De hamnar på kollisionskurs när Mick råkar köra ihjäl Pacos lillebror och hamnar i ungdomsfängelse. Paco nöjer sig inte med samhällets dom utan hämnas genom att vålda Micks flickvän. Han infångas s.a.s mitt i akten och hamnar på samma anstalt som Mick. Frågan är nu vem som dödar vem först.

Filmen var ett starkt drama för tonårskillar i 18 års åldern 1984 men för en ginig gubbe på 45 år har inte Bad boys mycket att erbjuda. Om jag lyfter blicken och ser bortom Penns frisyr som mest liknar en blöt golvmopp, Bill Contis bedrövliga soundtrack och den klichefyllda storyn kan jag roas av en hel del halvkändisar i olika roller. Clancy Brown som översittaren Viking, eller Esai Morales som Penns antagonist Paco. Jag fick fundera en stund innan jag kände igen Reni Santoni då han bär glasögon modell Bengt Bedrup. En liten bonus är Alan Ruck mest känd som Ferris Buellers vän Cameron, han är tyvärr inte med speciellt länge i filmen då hans öde är att bli hagelbössad.

Lyfter jag blicken ytterligare märks det att filmen är inspelad under Reaganeran och har ett ganska motbjudande konservativt budskap i synen på brott och människor. Varför Paco och Mick är ”Bad boys” förklaras aldrig men en antydan ges att det kan bero på att de saknar fadersgestalter. Mick häver ur sig till sin flickvän (Ally Sheedy) när hon oroar sig över hans nattliga aktiviteter att det är ingen fara även om man åker fast ”då man bara får en smäll på fingrarna”. Domaren beklagar att han inte kan ge Mick ett hårdare straff då lagarna i USA är för mesiga mot ungdomsbrottslingar.

Bad boys hade nog mått bra att ligga kvar i nostalgihörnan. Då var det ett fantastiskt drama 2011 platsar den som eftermiddagsfilm på tv3, om ens det.

Regi:Rick Rosenthal

betyg: 4/10

9 tankar på “Bad boys (1983 USA)

 1. I don’t understand a word of what your saying but this movie rocks and is way better than a 4/10. That scene where he puts the soda cans in pillow case is a classic.

  • Welcome. Filmitch goes international 🙂 Well once upon a time I really liked this film but it hasn´t aged well but I have to admit that the soda can scene is a classic.

 2. Jepp, jag kommer ihåg känslan från då när ”det begav sig” som det så snyggt heter. Ett jävla hallabaloo bland alla svenska tonåringar som skulle se Sean Penns äventyr i finkan.

  Jag såg den då, och jag såg den faktiskt för ett par år sedan…och kan bara hålla med i ditt betyg. Vissa filmer klarar absolut inte tidens tand.
  Den här filmen borde faktiskt Penn stoppa i skämspåsen till och med… 😉

 3. Jag vet inte när jag såg Bad Boys (1983) första gången, men när jag såg om den för ungefär ett halvår sen trodde jag den skulle vara lite bättre. Nu gav jag den ändå 3/5 så något måste jag ha gillat med den.

  • Jo du var aningens mer förlåtande än vad jag var Noir. Mycket kan nog bero på att jag mindes filmen som ett smärre mästerverk. fallet blir desto brutalare då.

   • Så sant så. Och du såg den nog även under andra omständigheter än vad jag gjorde där första gången, då är det lätt att tycka en film är riktigt häftig 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s