The Tunnel ( 2011 Australien)

I dag blir det fågel eller fisk. Filmitch går under jorden medan Fiffi flyger högt. Det pågår något lurt i de överblivna tågtunnlarna under Sidneys gator. Myndigheterna avbryter arbetet med att bygga ut vattenförsörjningen, uteliggare försvinner och reportrar får inte tillstånd att besöka området. Det hindrar inte den nya och hungriga journalisten Natasha att tillsammans med några kollegor bege sig in i tunnlarna under staden. Till en början går reportaget bra, man filmar övergivna bostäder som luffarna använt och känner att man är något på spåren.  När den lilla gruppen inser att de är inte är ensamma under marken och att myndigheterna faktiskt hade ganska vettiga skäl att förbjuda folk att vistas i tunnlarna är det redan försent.

The Tunnel är kanske mest känd för att den finansierades delvis genom att man sålde foton från filmen för en dollar styck s.k crowd funding. Filmen distrubierades även genom att läggas ut som bit-torrent som lagligt kunde laddas ned. Då man inte fick in så mycket pengar som man hoppats på fick man ta till en del kreativa lösningar i produktionen men resultatet är ganska gott.

Filmen är en s.k handkamera/mockodokumentär.Vi får följa teamet ned i tunnlarna och se vad som händer, stundtals blir det spännande och en viss klastrofobisk känsla infinner sig. Detta varvas med intervjuer med de överlevandna ett grepp jag är lite tveksam till, man vet redan efter en stund vilka som kommer överleva och det sänker spänningen i filmen. Klippningen är också ett problem, när sällskapet springer i panik under marken kan det komma ett scenbyte där en av teamet sitter i en fåtölj och berättar om vad som kommer att hända. Greppet är lite ovanligt och gör att filmen kanske verkar mer orginell än vad den är men jag hade gärna haft mer jakt och mindre intervjuer eller åtminstone intervjuer som inte berättar vad som kommer att hända.Tanken med detta kan möjligtvis vara att man velat förstärka känslan av att det är en dokumentär vi ser.

Regi: Carlo Ledesma

betyg 5/10

Annons

6 tankar på “The Tunnel ( 2011 Australien)

  1. Pingback: Skräckfilmsvecka: Flight of the living dead

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s