Contagion (2011 USA)

Soderberghs senaste film rivstartar på en gång. Beth kommer hem till sin familj efter en affärsresa i Kina och känner sig lite halvkrasslig, plötsligt rasar hon ihop på köksgovet i kramper och hennes man är heltt villrådig något som också läkarna är. Över hela världen sker liknande episoder och snart inser myndigheterna att de står inför en pandemi som de inte har något botemedel till och civilisationen börjar mycket snabbt att krackelera när allt fler insjuknar.

Conatgion får vi följa ett antal personer; forskare, en illasinnad bloggare (finns det sådana?), en familjefar m.fl, ett filmiskt grepp jag brukar uppskatta. Soderbergh har lyckats med att få en hel kader med kända skådespelare att delta i filmen; Gwyneth Paltrow, Matt Damon, Kate Winslet och Jude Law bara för att nämna några få i ensambeln. Ett smart tilltag då man inte vet vem som kommer att dö eller inte. I vanliga fall vet man ganska snabbt vilka som ska stryka med då det oftast är de med mindre summor på  lönecheckarna som får möta sin skapare.

Första halvan av filmen är spännande och regissören lyckas väl med att visa hur snabbt en smitta kan sprida sig i dagens kommunikationstäta samhälle. I det lilla formatet lyckas även Soderbergh väl med att förmedla familjefaderns panik när hans familj börjar dö som flugor. Jag är verkligen inte någon expert men filmen verkar hålla sig ganska nära verkligheten. Kanske för mycket för filmen stendör den sista tredjedelen och blir om än välgjord och välspelad otroligt tråkig. Det är som att all nerv och spänning förvinner i berättelsen. Soderbergh dödar sin story därmed känns det som att filmen inte har mer att berätta trots att det är bra stund kvar till eftertexterna.Det var länge sedan jag satt väntade på eftertextera men då satt jag kvar enkom för att lyssna på musiken för Contagion har ett mycket bra soundtrack.

Slutomdömet blir intressant men lite småtrist.

Regi: Stephen Soderbergh

betyg: 5/10

8 tankar på “Contagion (2011 USA)

 1. Har varit lite intresserad av den här på grund av att jag på det senaste fått upp ögonen rejält för Matt Damon. Dessutom har ju Söderberg en del talang när han verkligen vill, Tyvärr verkar det här vara ännu en där han inte riktigt lägger manken till. Ryktena om hans pension verkar vara betydligt överdrivna dock.

  Illasinnade bloggare?! Bara på film..

  • Det det med pensionsrykten och kändisar får man alltid ta med en nypa salt, det är väl 15 år sedan Hopkins sa att han skulle gå i pension och Stephen King skulle sluta skriva för en sisådär tio år sedan. Så här på rak arm är nog Connery den enda jag kan komma på som verkligen gjort slag i saken och gått i pension.

   • Gene Hackman har också hållit sin pension intakt än så länge. Honom förknippar man lätt med Connery också, så de är väl lite samma sort privat. 🙂

    En pension jag tycker ska bli intressant att se om den kommer hållas är ju Quentin Tarantinos, som säger att han ska sluta göra film helt efter att han fyllt 60 år då han inte vill vara någon som slutar efter att Bäst före-datumet passerar, som så många andra av hans favoritregissörer gjort. Har svårt att se hur han ska hålla sig, men börjar han satsa på böcker så kanske.

    Dock finns det ju ett antal skickliga regissörer med passion och en särpräglad stil som lyckats bra långt över 60 också.

   • Hackman saknar jag mycket. hade glömt bort honom då han försvann lite diskret. tarantino har en förmåga att prata väldigt mycket så hans uttalande tar jag med en stor nypa salt.

 2. Jag tycker definitivt det är en film man ska se. Den är verklighetstrogen och gjord på ett seriöst sätt. Man har kända skådespelare i många roller, men de är inte med i onödan utan presterar bra och passar i sina roller.

  Men, jag håller med om att filmen är som bäst under inledningen då den sedan tappar fart och fokuserar för mycket på att visa hur det går till rent biologiskt och så.

  Sä här skrev jag om Contagion som fick 3/5 av mig.

 3. Det verkar som att spela på smittorädslan är det enkla, det svåra är att veta vart man ska ta vägen med den sedan (tänker exvis på The Crazies).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s