The Horseman (2008 Australien)

Christian är en alldeles vanlig frånskiljd pappa vars liv rasar samman då hans dotter hittas död. Flickan har avlidit av en överdos och dumpats i ett industriområde. När pappan får ett videoband i brevlådan som visar dotterns sista timmar i livet ändrar fadern fokus från förtvivlan till furiöst raseri. Videobandet visar hans dotter helt neddrogad medverkandes en porrfilm. Pappan ger sig nu ut på en mycket våldsam och blodig hämndresa för att spåra upp alla som överhuvudtaget haft något att göra med filmen.

Att jag är mycket förtjust i genren hämndfilmer är ingen nyhet så The Horseman hade mycket goodwill från min sida redan innan förtexterna började rulla. Vill man ha en hämndfilm så blir man inte missnöjd. Systematiskt spårar pappan upp rubbet av deltagarna i dotterns film från skådespelare till ljudtekniker och producent. Det är ingen djup historia även om man lite halvhjärtat försöker få någon form av försoningstema i berättelsen iom att Christian tar upp en ung lifterska som är på rymmen från hemmet. The Horseman är pang på rödbetan, våld & hämnd. Då vår ”hjälte” är en vanlig medelsvensson blir fighterna ganska spännande, det är ingen Bruce Willis som fightas. Trots Christian under filmens gång får ta emot omänskligt mycket med stryk klarar han av de flesta situationer då det är hatet och vreden som driver honom något som skådespelaren Peter Marshall väl gestaltar. Hans ögon fullkomligen glöder av hat filmen igenom.

Tyvärr ballar det ur lite mot slutet och det blir lite av en blandning mellan Hostel och vanlig actionfilm men det kan jag stå ut med.

Regi:  Steven Kastrissios

Betyg: 7/10

16 tankar på “The Horseman (2008 Australien)

 1. Varifrån kommer egentligen denna fascination för just hämndfilmer? Vill du ha en åtminstone ytlig ursäkt för våldsinslagen? 😉

  • Jag vet faktiskt inte men du kan vara en del av sanningen på spåren. De känns nog bara skönt ellet gött som vi säger i Värmland när någon får ge igen. Jag har dock en del krav: Samhällskontraktet ska inte fungera, hämnaren måste tveklöst ha rätten på sin sida, och han/hon ska beta av organisationen/skurkarna från botten och uppåt. Filmen får inte heller vara för djup, det ska vara ganska ytligt. Det är Filmitch recept på en bra hämndrulle.

   • Finns många fina hämndfilmer där ute t.ex I spit on your grave definitivt en av de bästa i genren som är en subgenre ( rape & revenge )

   • Haha, intressant Filmitch.

    Jag tycker det gärna får vara tvärtom, men tveksamt om en sådan film finns/skulle göras. Hämnaren ska vara osympatisk, ge sig på oskyldiga och komma undan med det… Hmm, eller iofs, No Country for Old Men har en del av dessa inslag kom jag precis på 😉 Mer sånt…

   • Haha, ja jag gillar som sagt bad guys om de är charmiga som han är. Så sällan någon vågar låta dem vara i fokus som man gör här. Lite som Rutger Hauer i Liftaren. Gillar sådana karaktärer.

   • Mer protagonist eller huvudperson än hjälte i så fall. Och i det här fallet hjälper det ju till att understryka Moss hjälplöshet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s