Jonas Karlsson: Det andra målet

För en tid sedan valsade skådespelaren Jonas Karlsson runt i medierna då han kom ut med sin andra novellsamling. Jag hade inte en aning om att han ens gett ut en första novellsamling. Lite nyfiken blev jag trots att erfarenheten visat att många artister inte är några universalgenier hur gärna de än vill tro det t.ex Don Johnsson. Jag hittade Karlssons första novellsamling på biblioteket och tänkte att om karln är hälften så bra författare som han är skådis så borde boken åtminstone vara värt ett försök.

Om jag ska tänka på en film är Altmans Shortcuts det jag först kommer att tänka på då Det andra målet består av ett tjugotal noveller där de flesta historierna är sammanlänkande med varandra på ett eller annat sätt. Karaktärerna i novellerna har t.ex en tendens att stöta ihop eller observera varandra på restaurang Gondolen. Många av novellerna beskriver tidigare historier men ur ett annat  perspektiv. Berättelserna dras visserligen med en lätt deprimerande och grå känsla men det är något jag brukar gilla, lite vanlig vardagsdepp i all sin enkelhet. Min favoritberättelse är den om en misslyckad och mycket pinsam utlottning av en fruktkorg på dagis. Jag riktigt känner förälderns ångest slå emot mig ur boksidorna.

På det hela är det en ganska trevlig och ibland tänkvärd läsning ( t.ex berättelsen om kvinnan som tar en veckas semester från sitt hektiskta liv något som får oanade följder) som Jonas Karlson totat ihop. Vid tillfälle kommer jag säkerligen att läsa Karlssons andra novellsamling för det här var en trevlig bekantskap.

4 tankar på “Jonas Karlsson: Det andra målet

  1. Min känsla när den första samlingen kom var att den borde vara ganska bra eftersom kritikerna annars hade älskat att såga ett halvtaffligt försök att inte nöja sig med en artistkarriär. Kul också att läsa en text om noveller, sådana läser man alldeles för sällan.

  2. Vilket kul sammanträffande, jag läser nämligen precis den här boken just nu. 🙂 Håller med om att den är läsvärd 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s