Black Christmas (1974 Kanada)

Kulturberikaren Trash is king har slagit till igen: För ett tag sedan tipsade han om den här filmen på sin blogg. Jag tänkte filmen skulle få vänta ett tag då den verkade passa bra till juletider. På ett studentboende för tjejer plågas man av regelbundna telefonsamtal där någon flåsar i luren. När flåsningar övergår till obcena ord börjar en av studenterna käfta emot något som upprör telefonflåsaren och han hotar flickorna till livet. Då det lackar mot jul och många studenter åker hem över helgerna börjar studenthemmet sakteliga tömmas på inneboende. Det är en anledning till att man inte saknar en del studenter i första taget. Telefonflåsaren har nämligen gått från ord till handlig och börjat stuva upp sina offer på  studenthemmets vind.

Det här var en obehaglig bekantskap. Black christmas är både välspelad och rafflande. Jag blev förvånad när jag upptäckte hur gammal filmen var för den kändes avsevärt piggare och fräschare än många av dagens skräckfilmer. Berättelsen har ett bra flyt och blir aldrig tråkig. Jag gillade också att man inte har fått alla svar när eftertexterna rullar det störde inte helhetsintrycket, snarare tvärtom, osäkerheten ökar på rysningarna. Black christmas lyckas med att vara spännande och obehaglig med små medel och effekter. Med knappt något blod och minimalt med våld har man förstått att ”less is more”.

Rollistan är mycket bra eller vad sägs om: Margot Kidder,Olivia Hussey,Keir Dullea  och den alltid stabile John Saxon. Trots att det är en skräckfilm lyckas man paradoxalt nog förmedla en viss julstämning. Det beror nog mycket på att man lyckats bra med scenografin, studenthemmet fullständtigt svämmar över av julpynt. Härliga sjuttiotalsfrillor samt en helt bisarr stickad tröja som Hussey bär i filmens början gör inte upplevelsen sämre. Klart sevärd för vänner av genren men akta er för nyinspelningen från 2006.

Regi:Bob Clark

Betyg: 7/10

Annonser

8 thoughts on “Black Christmas (1974 Kanada)

  1. Damn, där var du snabbare. Har den här liggande sedan TiK’s rekommendation och nu blev jag knappast mindre sugen — John Saxon! Jag får hoppas på en svart tredje advent 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s