The Thing from another world (1951 USA)

Den första filmatiseringen av Campells novell Who goes there ? gjordes när det kalla kriget pågått i några år och det märks verkligen. Nu är det millitärer som är filmens hjältar och vetenskapen har inte mycket att erbjuda till skydd mot mordiska utomjordlingar. Ja egentligen har man skrivit om hela orginalhistorien det enda man behållt av orginalberättelsen är ett kraschat tefat med en ondsint pilot.

I Anchorage får kapten Hendry en order om att bege sig till en forskningsstation i Arktis. Väl framme upptäcker han att ett tefat har störtat. Vid undersökningen och försöket att frigöra farkosten sprängs skeppet men man hittar dess passagerare frusen i isen. Tefatspiloten fraktas till basen och läggs i ett förråd tills man vet vad hur man ska hantera fyndet. Millitären vill döda varelsen då den eventuellt utgör ett hot mot mänskligheten men vetenskapsmännen vill av naturliga skäl bevara piloten för vidare forskning. Det man inte räknat med är en ovanligt klantig vakt som lägger en ipluggad elfilt över isblocket med varelsen.

1951 års utomjording skiljer sig markant från både tidigare och senare versioner av den nedfrysta tefatspiloten. Här får vi stifta bekantskap med en ung och rakad James Arness det är nämligen självaste Zeb Machhan som spelar monstret. Monstret som ser ut som Frankenstens monster är inte någon shapeshifter. Varelsen härstammar från växtriket och lägger frön som utvecklas kopior. Om utomjordingen får tid och möjlighet kommer den att skapa en arme av själlösa kopior (kommunistskräck någon?). Näringen till denna process är naturligtvis blod.

Den här filmen gör ingen glad. Berättelsen är ganska trist och blir aldrig spännande. Den möjligheten torpederas effiktivt av filmens karaktärer som mest går runt och småskämtar även efter att varelsen vaknat till liv och hotar hela mänkligheten. Om man inte småskojar med varandra så flörtar man lite med de två kvinnor som är inskrivna i manus . Bortsett från monstret är nog den enda karaktären som sticker ut lite vetenskapsmannen Dr.Carrington. Han framställs lite som dramats skurk då han vill undersöka och försöka få kontakt med varelsen. Han avfärdas dock av basens övriga medlemmar och får kanske i filmen symbolisera den aningslösa och farliga vetenskapen. Hans karaktär dyker upp igen i 2011 års version av Campells roman.

The thing from another world är inte någon bra film möjligtvis kan den vara intressant om man vill se alla adaptioner av Who goes there ? men i ärlighetens namn kan man spendera sin tid på bättre sätt. Däremot minns jag att sinnesslöa tidningskritiker hyllade den här versionen när Carpenters The Thing kom 1982 och man jämförde de två versionerna.

Regi Christian Nyby

Betyg: 2/10

4 tankar på “The Thing from another world (1951 USA)

  1. Med min serie-fixering kommer jag definitivt att ta tag i den här eftersom den dessutom redan finns hemma. Men nu vet jag lite bättre vad jag ska förvänta mig — tack för konsumentupplysningen!

  2. Den bjuder jag på 😉 Vill man ha sin The Thing tittning komplett så är filmen naturligtvis ett måste men som sagt speciellt bra är den inte.

  3. Nu är det bara långnovellen kvar (beställning från Bokus är dock på gång)! Jag blev faktiskt positivt överraskad — tyckte den här var klart godkänd om än knappast läskig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s