Bondtema: Skurkarna

Det visade sig bli som de gånger man trott att festen var över, gästerna har gått och man har börjad städa. Då upptäcker man några eftersläntrare som kanske slocknat här eller där i festlokalen och man inser att kvällen inte riktigt är över. Likadant blev det med Bondtemat; Jag kände att jag inte var riktigt färdig med 007. Nu följer två inlägg som rör Bonds antagonister och brudar.

Under de snart 50 år som vår agent har räddat världen har han mött ett antal minnesvärda skurkar och en hel hop ganska okariskmatiska typer. Skurkarnas planer varierar från att förstöra hela världen (Moonraker, The Spy who loved me), till lite mer jordnära saker som t.ex ekonomisk vinning (Live and let die, License to kill). Sedan har vi ett gäng banditer som söker ekonomisk vinning men riskerar miljontals liv för att tjäna lite extra klöver (A view to a kill, Tomorrow never dies). Jag får lov att erkänna att jag har lite svårt för ”förinta hela världen planerna”. Ofta är de filmerna mer spektaulära men samtidigt blir det lite tristarre. Det är lite roligare och mer spännande då Bond möter en mer sansad motståndare.

Ofta har skurkarna i filmerna en hieraki dvs man har överbossen som sedan har en eller flera underhuggare. Dessa underhuggare är av någon dunkel anledning ofta av tyskt urprung. Vidare har ofta både bossen och hans underhuggare någon form av fysik defekt. Simhud, järntänder, gråter blod, inga örsnibbar är några saker som dykt upp under årens lopp.

Vanligt speciellt under Moore tid som Bond var att 007 söker upp skurken för att känna honom (det är nästan alltid en han) på pulsen. Bond retas lite med skurken och visar att han vet vad skurken har för planer. Detta förmedlas gärna med hjälp av dåliga ordvitsar. I Moores filmer var detta mycket underhållande (min favorit är och förblir gurksmörgåsscenen i Moonraker). Det märkliga är att 007 är en s.k hemlig agent och han är oftast allt annat än diskret. Vid några få tillfällen döljer han sig bakom ett alias men det avsöljas nästan omgående då Bond börjar hinta om att han känner till skurkens planer. Än märkligare är att skurkarna som inte tvekar att gå över lik och oftast är allt annat än diskreta känner sig nödgade att sköta Bonds hädanfärd diskret, gärna i form av en spektakulär ”olyckshändelse”.

Jag vet inte om man kan se någon speciellt trend i valet av skurkar under årens lopp. Producenterna/manusförfattarna har ofta varit ganska aktuella i sina val av skurkarnas plan på både gott och ont; Mediakontroll i Tomorrow never dies, Solceller i The Man with the golden gun och en terroristbankir i Casino Royale. Intressant är dock att det är sällan Bond haft Sovjet som huvudmotståndare. Det närmaste man kommit till kommunistiska skurkar är Goldfinger och The Man with the golden gun då både Scaramanga och Goldfinger finansierades av kommunist Kina.

I den kommande Bondfilmen Skyfall spelar Javier Bardem skurken, vilka roller Ralph Fiennes och Ola Rappace har vet jag inte men troligen är åtminstone en av de två skurk.

Jag kommer nedan att lista mina favoritskurkar genom 50 år av Bond. Jag har även tagit med underhuggarna för ibland har Bond mer med dessa att göra än själva huvudskurken. Listan är kronologisk ordning.

Dr.No: Första skurken på listan är Dr.No från filmen med samma namn. Iskall, självsäker och (likt många kommande antagonister till Bond) övermodig.  Vi får vänta till filmens final innan Dr. No visar sig. En värdig skurk redan i den första filmen om 007.

Red Grant: Han är kanske inte huvudskurken i From Russia with love men hela tiden ligger han steget före Bond och jag får känslan av att 007 ligger ganska risigt till. Samvetslös och sadistisk två förmågor som gör Grant till en av mina absoluta favoritskurkar.

Ernst Stavro Blofeld: Blofeld har spelats av många olika skådespelare men i Savalas gestaltning har han han aldrig varit coolare, charmingare mer hänsynslös och farlig. Här får vi en Blofeld som inte tvekar att gå i clinch med 007. Likt fallet med Grant känns det vid ett flertal tillfällen att Bond är ute på hal is.

Dr.Kananga: Jag får lov att erkänna att jag känner mig obekväm i Kanangas sällskap. Han ger ett gemytligt intryck och verkar vara en trevlig prick för att i nästa sekund bubbla över i återhållsam vrede och jag bara sitter och väntar på att han ska explodera. Vilket han till slut gör, bokstavligen.

Hugo Drax: Drax kunde egentligen lika gärna dyka upp på listan över de sämsta Bondskurkarna men i detta fall går jag på Draxs underhållningsvärde. För Hugo Drax är underhållningen persofinierad. Stelare än en skyltdocka och med etonig röst stapplar han sig genom Moonraker. Att Drax sedan begåvats med de bättre replikerna i hela Bondserien gör inte saken sämre. Synd bara att filmen inte är lika bra som Drax.

Elektra King: En mänsklig skurk som jag finner en viss sympati för. Sophie Marceau ger ett otroligt bra porträtt av en plågad människa driven av hämnd. En favorit på listan och karaktären räddar en annars ganska trist Bondfilm som trots Denise Richards höjer sig över medel rullarna.

Le Chiffre: En ovanligt trovärdig skurk i Bondsammanhang.Mikkelsens gestalning av den stressade och desperate men samtidigt coola terroristbankiren Le Chiffre är suverän. Han har det verkligen inte lätt då han jagas av både sina f.d kunder, chefer, MI6 och CIA, ibland kan jag nästan tycka lite synd om Le Chiffre.

9 tankar på “Bondtema: Skurkarna

 1. Vet du att så fort jag såg titeln tänkte jag att exakt detta var något jag själv tänkt göra, men helt enkelt glömt bort 🙂 Kul genomgång och tycker precis som du skriver att de tråkigaste/sämsta Bond-filmerna är när antagonisten ska föra krig mot hela världen. Blir så opersonligt och allt som oftast sämre. Finns förvisso en del undantag i de äldre filmerna.

  Bra genomgång och jag kan egentligen inte ifrågasätta något av dina val. Minns att jag inte var så superförtjust i Dr. No som skurk, men dålig är han inte heller. Av de du nämner gillar jag Red Grant, Blofeld, Kananga och Drax mest. Orsak ? Bästa skådespelarna som även vid sidan av Bond var bra och erkänt duktiga. Saknar lite av det i flera av de nyare Bond-filmerna.

  Än en gång, bra och rolig genomgång som får mig att fundera på om jag också ska göra något liknande, hmm…

  • Skulle vara mycket intressant att läsa dina tankar om skurkarna i 007:s filmer. Vi verkar dock vara ganska överrens även om jag tycker både Mikkelsen och Marceau är bra skådisar. Brosnans filmer är däremot ganska bleka på skurkfronten.

 2. Jätterolig och mycket träffsäker inledning på en riktigt kul lista. I teorin är jag nog mer förtjust i megalomaniskurkarna men du har rätt i att deras potential inte alltid går fram på vita duken. För egen del har jag lite svårt att skilja på de skurkar jag gillat och de jag överhuvudtaget kommer ihåg 😉

  • Pladd & Sofia: Roligt att ni gillade genomgången.Då jag är lite nördig kan jag min Bond. troligtvis kan jag säga vilken film ett slagsmål eller en biljakt är med i. Så illa är det. Bondbrudarna kommer inom kort.

 3. Väldigt bra genomgång. Håller med om det mesta, speciellt faktumet att de mer sansade skurkarna är de mest intressanta. Ser fram emot att läsa fortsättningen.

 4. Det här är ju kul alltså!
  Snygga listor!

  Appropå Drax; för länge sedan roade jag och en gammal arbetskollega oss med att gå runt och säga; ”Care for a cucumbersandwich mr Bond?” med den där stiffa dialekten som Drax kör med…mycket roande tyckte vi till omgivmningens stora förtret… 😉

 5. En trevlig lista och den innehåller på ett ungefär exakt mina egna favoriter. Att en av mina favoritskurkar ”Drax” är med i en av de Bondfilmer jag gillar minst är ett brott av något slag som någon borde ställas till svars för. Och trots att han tappade helt stinget i just Moonraker, gillar jag karaktären Jaws i ”The Spy Who Loved Me”. Dessutom är det en av mina favorit Bond-filmer så det har förmodligen en hel del med saken att göra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s