Bondtema: Bondbrudarna

När produktionen av en ny Bondfilm annonseras brukar det vara två karaktärer i rollistan som efterfrågas av media: Skurken och Bondbruden. Under årens lopp har 007 hunnit med att hoppa i säng med olika kvinnor ett sextiotal gånger om man ska tro boken The Rough guide to James Bond. På senare år har den sexuelle Bond tonats ned en aning. Vad det beror på kan ha olika orsaker; Nymoralism, Aids, försök att bli mer politiskt korrekt eller så antar producenterna kanske att biopubliken är mer intresserade av att se action än att se en karl som kryper till sängs med en tjugo till trettio år yngre kvinna. Vad vet jag?

Likt skurkarna har Bondbrudarna en hieraki. Vi har de kvinnor som 007 nyttjar som förströelse, det kan vara allt från kvinnliga kollegor till sjuksköterskor dessa karaktärer har ofta inget med filmens handling deras funktion är snarare att förmedla Bonds oemotståndliga charm och kraftiga libido till biopubliken. I filmerna sker det ofta att Bond charmar en kvinna för att på något sätt komma åt skurken, ibland kan det vara en av skurkens medhjälpare men i många fall en oskyldig sekreterare. Ibland gör 007 detta lite motvilligt. Connery suckade åtminstone tungt då han lite halvhjärtat lät sig förföras av Blofelds medhjälperska Helga Brandt i You only live twice. Dessa kvinnor går ofta en gruvlig död till mötes; Sönderslitna av hundar eller täckta av guldfärg för att nämna ett par kreativa hädanfärder. Slutligen har vi då de kvinnor som spelar huvudrollen och som är Bonds huvudsakliga intresse i filmen. Ibland så mycket att man är rädd att han ska glömma sitt uppdrag nämligen att rädda världen. Två gånger, Teresa di Vicenzox & Vesper Lynd, möjligtvis tre (Kara Milovy) har Bond blivit kär och vid båda tillfällena har det slutat riktigt illa. En agent kan inte kosta på sig att bli alltför känslomässigt involverad. Något som påpekas ofta i filmerna om 007

Bondbrudarnas bakgrund kan vara av olika sort.Ofta har kvinnorna någon sorts förbindelse med skurken, ibland omedvetet, Stacey Sutton, eller ofrivlligt, Solitaire. Många gånger har kvinnan samma mål som Bond nämligen att stoppa skurken antigen av hämnd Camile i QoS eller att hon är en kollega från en annan underrättelsetjänst som Jinx i Die another day.

Likt skurkarna kan man inte se någon tendens bland bondbrudarna genom åren då starka och relativt självständiga karaktärer blandats med ganska tafatta typer. Tyvärr får jag lov att säga att just de kvinnliga karaktärerna är ganska trista. Manusförfattarna verkar många gånger nöjda med att de hittat en snygg tjej i rollen för att sedan hålla tummarna och hoppas att det ska räcka. Naturligtvis finns det många undantag men med tanke på skurkarna tycker jag många gånger att tjejerna hamnar på undantag. Jag misstänker att manusförfattarna ibland upptäcker detta och försöker rädda rollen med att klistra på en titel på karaktären ihopp om att hon ska bli lite intressantare t.ex geolog Stacey Sutton eller atomforskare Christmas Jones men ingen doktorshatt i världen kan rädda en dåligt skriven karaktär.

Det har talats om en Bondförbannelse. De som spelat Bondbrudar har sett sina karriärer torpederade efter sitt inhopp i filmserien I en del fall kan det stämma men å andra sidan har vi skådespelerskor som Diana Rigg och Jane Seymour som det inte direkt har gått någon nöd på efter deras inhopp som Bondbrudar. Förklaringen till detta ligger nog mer i att man valt skådespelerskor vars främsta kvalite varit utseendet och inte agerandet.

Slutligen kommer vi till frågan; Vad ser alla dessa kvinnor hos Bond? I böckerna är de ofta ganska trasiga själar med bakgrunder som innehåller våldtäkter och mishandel, något som f.ö inte behandlas nämvärt i filmerna. Där i kan en förklaring finnas då 007:s uppgift blir att segla in som en räddande ängel. I filmerna får vi nog lov att acceptera att Bond har en oemotståndlig charm i kombination med att han är lite farlig. Lite av en fiktiv motsvarighet till Mikael Persbrant eller Clark Olofsson.

Likt listan på skurkarna kommer kvinnorna i kronologisk ordning.

Sylvia Trench: Den enda tjej som varit med i två Bondfilmer (Monneypenny och M borträknade). Kanske inte någon stor roll men jag finner karaktären intressant trots den lilla speltid hon har. Sylvia verkar ha skinn på näsan och är avsevärt piggare än många Bondbrudar. Tanken var att hon skulle vara Bonds flickvän i filmerna något man skippade i.om Goldfinger.

Honey Ryder: Scenen när hon stiger upp ur havet är klassik i Bondsammanhang. Däremot kanske hon inte tillför handlingen så mycket. Bond får mest släpa runt på henne i filmens final. Men det är svårt att göra en lista över Bondbrudarna och skippa Honey.

Domino: Jag var kanske inte så förtjust i henne när jag såg filmen men hon har en komplicerat bakgrund. Det är inte heller givet vilken sida hon kommer att välja i filmen. Manusförfattarna har för en gångs skull jobbat lite med den kvinnliga karaktären.

Teresa di Vicenzo: En av få kvinnor som Bond blivit kär i. Diana Rigg var en etablerad skådespelerska och det märks. Likt Trench har hon lite skinn på näsan och det är lite jävlar-anamma i karaktären. Naturligtvis blir hon räddad av Bond men hon står inte helt handfallen. Slagsmålet mellan Teresa och Blofelds underhuggare Grunther är mycket bra.

Solange: Kanske lite väl våpig och naiv men Solitaire är en spännande bekantskap. precis som i fallet med Domino vet man till en början inte riktigt var hennes lojalitet ligger. Hon är även utrustad med övernaturliga egenskaper något som passar stämningen i Live and let die. Scenen där hon spår Bonds ankomst för Dr. Kananga är minnesvärd.

Melina: I den bästa av Moores filmer finner man också en av de tuffare kvinnorna. Melina Havelock är ute efter hämnd på sina föräldrars mördare. Caroline Bouquet  gestaltar en kvinna som är iskall och målmedveten. Vill minnas att jag tyckte det var ganska skönt att få en handlingskraftig kvinna i en Bondfilm efter en hel rad av ”håll mig i handen James” karaktärer.

Vesper Lynd: En ganska plågad själ som blir intressantare var gång jag ser filmen. Eva Green är mycket kompetent troligtvis en av de bästa skådisarna som spelat Bondbrud under årens gång.

11 tankar på “Bondtema: Bondbrudarna

 1. Också intressant, men som du tyvärr påpekar, aningens blekare än skurklistan. Och visst hjälper det inte med alla Ph.D.’s i världen om man inte har en karaktär som matchar dem. Den enda som jag fäst mig vid stadigvarande är nog Pussy Galore, men hon är väl lite av ett standardval har jag fattat för. Kanske mest på grund av namnet 😉

  Och bara ett sextiotal?! Som vi fått se på film antar jag? I några av filmerna tycker jag det antyds att Bond har en drivkraft som närmar sig Fassbenders i Shame. Fast mer sunt och manligt givetvis…

 2. De kvinnliga karktärernas namn är en historia för sig men jag kunde/orkade inte ta med allt. Egentligen visar det på hur lite man egentligen bryr sig om de kvinnliga karaktärerna då man verkat lagt ned mest tid på att knåpa ihop ett roligt namn.

 3. Även detta var en trevlig genomgång. Du har verkligen fått med det mesta man kan säga om Bond-brudarna. Om jag tar mig i kragen och gör en lista (blir allt mer sugen) så kommer jag nog även ge mig på de jag gillat minst, kan bli kul 😉 Däremot är det tveksamt om jag skulle ha tålamodet att analysera som du gör…

  Lite kul att jag inte minns mycket av Sylvia Trench. Vad det beror på är en bra fråga, förmodligen för att hon inte har en särskilt stor roll. De övriga du nämner tillhör nog alla den övre halvan, så inget att invända mot.

  Det finns givetvis många skådespelerskor man skulle kunna tänka sig eller vilja se i en framtida Bond-film. Men en jag direkt tänkte på när jag för inte så länge sen såg Notes on a Scandal är Cate Blanchett. Tror hon skulle funka alldeles ypperligt och kunna bli en värdig motspelerska, vare sig hon är god eller ond. Men hon kanske är FÖR bra och känd…

  Måste också passa på att säga att jag gillar bildmontaget överst i inlägget. Mycket passande och snyggt, typiskt Bond skulle jag vilja påstå.

  • Tackar Noir . Ser fram emot en eventuell lista skulle vara roligt att jämföra. Blanchett håller jag med om och en kort period gick det ett rykte om Weisz i rollen som kvinnlig skurk i Skyfall. Men det var nog mest ett rykte som baserades men hennes och Craigs romans. Nu har vi än en gång relativt okända skådisar i de kvinnliga rollerna 😦

 4. Det finns både bra och dåliga Bondbrudar och du redogör väl för vad även jag tycker. Brukar faktiskt inte bry mig om dessa brudar så mycket. Mitt fokus är mer på den hopplöst charmige Bond.

  Hur är det med Maud Adams? Hon är ju med i tre Bondfilmer. Men det kanske inte räknas som Bondbrudsroller direkt.

  • Stämmer bra med Adams hon har varit med tre gånger men spelat olika karaktärer. Tredje gången var det som statist och nyser man till missar man henne.

   • Jag har faktiskt aldrig lyckats uppfatta henne i A View to a Kill. verkligen en svår cameo. Kollade rollen på IMDb: Woman in Fisherman’s Wharf Crowd (uncredited). Men då så. 😉

 5. Hade faktiskt själv missat att Maud Adams var med i en tredje Bond, har alltid trott det var två. Lite tveksamt om en sådan liten cameo ska räknas 😉

 6. Ännu en trevlig Bond-genomgång 🙂

  Förutom Eva Greens karaktär i Casino Royale har jag aldrig riktigt fastnat för någon av Bondbrudarna genom filmserien. Förmodligen på grund av, precis som ni alla nämner här, dåligt skrivna karaktärer och skådespelare valda mer för sitt utseende än något annat.

  Vesper Lynd kändes dock som både en mogen och framförallt likställd karaktär till James Bond och någon som verkligen påverkade hans psyke. Synd att man inte byggde vidare på James Bonds äktenskap i ”On her majesty’s secret service” och nämnde det mer ingående i de efterföljande filmerna (för det gjorde man väl inte?). Hade förmodligen mycket och göra med att man ändrade skådespelare i huvudrollen.

 7. Tackar Martin men nog var Diana Rigg ganska välskriven. Bonds bröllop nämns vad jag vet tre ggr. The Spy who…, For your eyes…. samt License to kill.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s