Phenomena (1985 Italien)

Marcus sa en gång om Argento: ”Jag vet inte om han är bra då allt känns så annorlunda i hans filmer eller så är han helt enkelt kass men på ett bra sätt.”

Efter att ha sett ett antal av Argentos filmer vid det här laget är jag böjd att hålla med min bror. Jag vet inte riktigt vilket ben jag ska stå på när det gäller den här regissören.

Knepig dialog och skådespeleri blandas friskt med märklig filmmusik. Ofta ger hans filmer ett ganska amatörmässigt intryck. Samtidigt har filmerna en stämning som gör att man känner sig obekväm på ett bra sätt (vi talar här om skräck och thriller filmer). Argentos filmer är oftast snygga att se på och den där filmmusiken är som sagt märklig men samtidigt intressant.

Phenomena handlar om Jennifer som flyttar in på ett internat i Schweitz. I området härjar en seriemördare och blir Jennifer involverad i jakten på mördaren då hon börjar samarbeta med en proffessor. Då Jennifer har förmågan att tala med insekter kan hon vara till stor hjälp i jakten på mördaren.

Alla skäl till att inte gilla Argento finns med i filmen. Knepiga repliker och skådespeleri. Manuset är en enda soppa och ibland vet jag inte om jag ska skratta eller gråta. Filmusiken är ren hårdrock och oavsett vad man tycker om denna musikgenre så är den inte speciellt lämpad som filmmusik. Däremot är filmen av och till lite småspännande och som vanligt i fallet med Argento är Phenomena snygg. Stundtals blir filmen spännande t.ex när Jennifer undersöker den övergivna stugan och finalen är ganska grisig.

Säga vad man vill om filmen men den var om inte speciellt bra åtminstone lite underhållande och då både Jennifer Connelly och Donald Pleasence är med i rollistan är den åtminstone lite intressant, även om de gjort bättre roller. Jag får nog hålla med min bror i detta fallet: Phenomena är kass men på ett bra sätt.

Regi: Dario Argento

Betyg: 3/10

16 tankar på “Phenomena (1985 Italien)

 1. Jag har sett ett antal Argento-filmer och min favorit än så länge är helt klart Suspiria. Jag gillar även Profondo Rosso. Phenomena har jag inte sett, det blir väl nån gång. Argento brukar göra väldigt snygga filmer med snygga färger. Musiken i hans 70-talsfilmer med Goblin är underbar. 80-talshårdrock är INTE min favvogenre så vi får se vad jag tycker om Phenomena när jag ser den. Minns att musiken i Opera inte var nån höjdare direkt. Som du säger, hårdrock passar inte riktigt som filmmusik.

 2. Dario Argento är inte en regissör för alla. Nu har jag inte sett så mycket av hans senare filmer, men det är uppenbart att hans storhetsperiod var under 70- och 80-talet.

  Att det är B-aktigt är sant, speciellt dubbningen som alltid förstör lite. Ofta fick han till stämningen i sina filmer, och då fotot. Samarbetet med Goblin var också lyckat och skapade några härliga scener. Lekfullheten var på topp i Suspiria, visuellt härlig att skåda.

  • Kan hålla med att han inte är en regissör för alla. Ointressant blir han dock inte. Även de dåliga filmerna är såpass orginella att de blir underhållande. Fler Argento är på tur.

 3. Kan bara hålla med, har än så länge inte sett någon Argento som varit en fullträff rakt igenom men oftast finns det alltid något som gör att man sitter kvar. Med undantag för hans Fantomen på operan-version, kanske jag ska tillägga 😉

  • Suspiria gillade jag kanske inte en fullpoängare men bra. fantomen har jag inte sett än får tilläggas för när det rör sig om skräck verkar jag svälja allt.

   • Haha, ska bli spännande att höra vad du säger om du ger dig på Julian Sands och råttorna 😀

   • Har hört mycket illa om den här filmen men bli inte förvånad om den dyker upp här förr eller senare. jag lär mig aldrig 😉

 4. Hårdrock? Jag gillade ju starkt musiken i Suspiria, men jag ska alltså förbereda mig på andra bullar inför den här. Låter i och för sig som en rätt rolig grej, inte nödvändigtvis bra. Precis som du verkar uppleva hela filmen. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s