The Innkeepers (2011 USA)

Om man av en händelse skulle besöka Chicago kan man gå på The Art Institute och titta på den intressanta tavlan A Sunday Afternoon on the Island of La Grande Jatte. Tavlan är består av små små punkter och står man riktigt nära så syns inte motivet. Det är först på behörigt avstånd som  bilden växer fram. Likadant är det med Ti West film The Innkeepers. Det är först när eftertexterna rullar som jag får hela bilden klar för mig och jag ryser till en extra gång av obehagligt välbehag.

Ti West har tidigare valsat runt på diverse bloggar med sin retroskräckis House of the Devil, en film jag kanske inte var överdrivet förtjust i men jag kanske får lov att omvärdera den filmen efter att ha sett The Innkeepers. Det är mycket de två filmerna har gemensamt, tempo och en finurlig handling som utmanar både tittarnas tålamod och förväntan. West går lite mot strömmen i sitt filmskapande, han vågar låta berättelsen få ta tid att utvecklas och skyndar inte fram, med detta i åtanke tror jag att just House of the devil skulle tjäna på ett återbesök.

Redan i förtexterna fastnar jag för filmen. Genom gulnande fotografier får man följa hotellet Yankee Pedlar Inn under årens gång ett grepp som åtminstone fungerar på mig och jag kommer direkt i stämning för rysligheter. När berättelsen startar har  Yankee Pedlar Inn gjort sitt och ska stänga. Det är sista helgen hotellet är öppet och två i personalen har i uppgift att hålla koll på ruljangsen som i stort sett är obefintlig. De är mycket uttråkade och för att fördriva tiden går de på spökjakt för enligt legenden är hotellet hemsökt.

The Innekeepers spelar verkligen på sina tittares tålamod för egentligen händer det ingenting första timmen. Ett tag börjar jag misstänka att det inte är en skräckis jag tittar på utan en berättelse om uttråkad hotellpersonal. Jag kunde inte ha mer fel för hela tiden händer det små saker och händelser som antyder vad som komma skall. Händelserna är dock så subtila att det är först när filmen kommer till slutet som allt faller på plats. Filmens sista 20 minuter är fasansfulla och berättelsen sitter kvar ett bra tag efter den var slut.

The Innkeepers kan vara en film som många tycker är småtrist för att ”inget händer”. En del verkar ha svårt för de småkomiska inslagen men de faller sig ganska naturliga i filmen. Har man trist försöker man på ett eller annat sätt liva upp stämningen precis som de två i personalen. Detta bidrar till att karaktärerna känns mer verkliga och jag tror på dem som personer. West utnyttjar s.k kallade jump scares av och till i filmen ett numera ganska trist grepp i skräckfilmer. West lyckas med att lura mig varje gång och jag sitter och hoppar till ett flertal gånger under filmen något som numera hör till ovanligheten och som sagt slutet är fasansfullt. Det kommer dröja innan jag villigt går ned i källare. Usch!

Trash is king var också förtjust i filmen.

Regi: Ti West

Betyg: 9/10

20 tankar på “The Innkeepers (2011 USA)

 1. Mycket bra recension, filmitch! Gillar särskilt din konstmetafor i början (den är verkligen klockren när det kommer till den här filmen). Jag fick en fråga för någon dag sedan vad man kan jämföra The Innkeepers med. Efter att funderat länge svarade jag ”som en blandning mellan Clerks och en skitläbbig haunted house-film”. Kanske inte den mest gjutna jämförelsen, men jag kom verkligen inte på någon annan. Den här filmen är faktiskt väldigt unik.

  • Det stämmer bra ang. jämförelsen med Clerks, jag satt och tänkte lite på den filmen när jag såg The Innkeepers. tackar för de vänliga orden 🙂

  • Jag ska inte ta och spoila filmen men det är inte ngt grafiskt våld utan mer en mardrömslik situation som är bra iscensatt. Jag fick rysningar samt gnagde på fingrarna – då är det fasansfullt – tro mig.

   • Fast TiK återupprättade ju sin cred genom Mad Huse och HotD 😉 Och flera filmer till, faktiskt.

   • Nu är den sedd! Definitivt ingen besvikelse, men jag var kanske inte lika överväldigad som du och TiK. Men absolut en mycket trevlig liten historia.

   • Det är det där med förväntningar men jag fann sista halvtimmen mkt otrevlig och ruggig. Blir spännande och se vad du tycker.

 2. Hoppsan hoppsan, har ju haft ett öga åt Ti Wests nya ett tag nu och efter att ha läst titeln + sett betygsutdelningen här – så får det helt enkelt bli dagens film. Laddad! Återkommer i frågan.

 3. Pingback: The Innkeepers (2011) |

 4. Så har jag sett The Innkeepers och kan inte säga att jag är allt för imponerad. Jag gillar definitvit The House of the Devil mer. Det är hela stämningen i den filmen som funkar alldeles ypperligt. Däremot är slutet lite svagt i den. Slutet kanske var bättre här, men det övernaturliga/spköen/andar biter inte på mig. Tycker det mest blir löjligt med sånt.

  Men kul att den gick hem hos dig så pass mycket som den gjorde !

  ***SPOILER***

  Varför skulle hon ner i källaren en gång till ? Hon visste ju att ingen av hennes vänner var där nere och hon hade blivit varnad för att gå ner. Blev lite irriterad på det.

 5. Pingback: THE INNKEEPERS

 6. Pingback: The Innkeepers (2011) « Rörliga bilder och tryckta ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s