ALIM: Guess who´s coming for dinner? (1967 USA)

Herr och fru Drayton ( Spencer Tracy & Katharine Hepburn) borde vara överlyckliga då deras dotter Joey gjort ett riktigt kap. Den eventuellt blivande svärsonen John är en ansedd läkare som jobbar bla för F.N, han är stilig, välklädd, hederlig och har en fin amerikansk moral (han tror inte på sex före äktenskapet) som grädde på moset är han den amerikanska drömmen personifierad dvs han har arbetat sig till sin samhällsposition och lever inte på några ärvda pengar. Det är bara ett stort problem nämligen att John är afro-amerikan och dottern är vit.

Guess who´s coming for dinner gjordes 1967 då ungdomsrevolten och medborgarrättsrörelsen var som hetast i USA. The Summer of love var i antågande, Martin Luther King var i ropet och förändringarnas vindar blåste. Filmens kärnfråga, giftermål mellan svarta och vita var och är tyvärr fortfarande en het potatis i en del inskränkta kretsar. När Guess who´s coming for dinner spelades in var det enligt lag förbjudet för vita och afro-amerikaner att gifta sig i 17 amerikanska delstater. Den lagen finns numera inte.

Hepurn & Tracy

Filmen bygger på en ide, nämligen hur föräldrarna till paret kommer att reagera. Speciellt intressant blir det i Herr Dreytons fall som i alla år kämpat mot fördomar och är en enligt amerikanska mått mätt liberal. Något som f.ö tydliggörs då han har ett kort av FDR på sitt skrivbord om vi tittare av en händelse skulle vara tveksamma vart han står politiskt. Mamman i familjen dras med i dotterns lycka och stöder bröllopet men pappan är tveksam ”han gillar det inte” i huvudsak pga alla problem paret kommer att stöta på i det fördomsfulla samhället. Då svärsonen sagt att det inte blir något giftermål om inte brudens föräldrar samtycker (han är som sagt überpräktig) sätts hela situationen på sin spets. Mr.Drayton måste fatta ett beslut.

Houghton & Poitier

Större delen av filmen utspelar sig i föräldrarnas lyxvilla som har en vidunderlig utsikt över San Francisco. Något som jag uppskattade att vila ögonen på under filmens gång trots att det är ett kulissbygge. Under filmen kommer det och går folk i hemmet som talar om vad de tycker om det blivande äktenskapet. Egentligen är hela filmen ett enda långt argumenterande kring en känslig fråga och skulle kunna riskera att bli pladdrig men berättelsen är underhållande av många skäl. Man har skrapat ihop en fantastisk ensemble med kvartetten Katharine Hepburn och Spencer Tracy som mamma och pappa Drayton samt Katharine Houghton  och Sidney Poitier som det unga paret. Dialogen är rapp och det uppkommer ett flertal roliga samt pinsamma situationer som jag finner underhållande. Filmens frågeställning är intressant och är tyvärr aktuell än idag både i Amerika men även i Sverige bara man bara skrapar lite på ytan.

Även Johns föräldrar är måttligt förtjusta över sin sons val av fästmö.

Om filmen skulle spelats in idag skulle en stor del av dialogen vara tvungen att bytas ut. John får finna sig i att bli kallad både boy och neger. Det förekommer även en dialog om skillnaden mellan vita och svarta när det rör sig om rytmen i blodet. Filmen är därmed intressant som ett tidsdokument på hur språk och attityder ändras. Idag skulle nog Mr.Drayton kallas för rasist men 1967 är han i det närmaste en antirasist.

Guess who´s coming to dinner kan kanske av somliga uppfattas som lite stel i utförande men jag tycker att filmen har ett bra flyt. Vad jag mindes var filmen svartvit, till min förvåning var den i färg. Troligtvis beror detta på att vi inte hade färg-tv när jag såg filmen förra och första gången under det tidiga 70-talet. Spencer Tracy var döende när filmen spelades in och han dog endast två veckor efter att filmen var klar. Med etta i åtanke gör han en fantstisk rollprestation. Det kan ha varit en förklaring till att Hepburn ser gråtmild ut under större delen av filmen. De två var nämligen ett par på riktigt, dock ej gifta. Hon såg aldrig den färdiga filmen då minnena var för plågsamma.

Regi: Stanley Kramer

Betyg: 7/10

10 tankar på “ALIM: Guess who´s coming for dinner? (1967 USA)

 1. Verkar vara en intressant och sevärd film. Såg en annan Stanley Kramer- och Spencer Tracy-film häromdagen, nämligen Judgment at Nuremberg. Den var oerhört stark. Det verkar som att detta par var angelägna om att beröra och skapa debatt. Ytterst intressant.

 2. Jag såg denna för ganska länge sen, men minns att jag tyckte den var lite halvtrist faktiskt. Då tycker jag som Pladd nämner Judgment at Nuremberg (1961) är klart bättre.

  Från 1967 är min favorit annars The Graduate (Mandomsprovet), även om det var ett starkt filmår. Andra som jag gillar lite extra från året är: Le samouraï, Wait Until Dark, The Dirty Dozen, Cool Hand Luke, In the Heat of the Night, Point Blank och Un homme de trop.

  • Tyckte aldrig filmen blev trist men den hör till den genre som lätt kan bli det. Mycket är nog skådisarnas förtjänst att filmen aldrig blir trist.
   Måste skamset erkänna att jag inte sett The Graduate men tids nog. Dirty, Luke och Heat of night har jag sett och de är alla relativt bra vd jag minns. Luke går på TMC nu i dagarna.

   • The Graduate blev en besvikelse för min del — vet inte riktigt vad jag hade förväntat mig men jag blev aldrig riktigt klok på Hoffmans karaktär.

 3. Sofia: Det var lite konstigt att du inte gillade The Graduate så mycket. Minns att det var en film jag verkligen gillade när jag såg den första gången. När jag sen såg om den fick jag i princip samma känsla, mycket bra. Det är en tragikomisk historia och Hoffmans karaktär är ju lite sorglig. Faktiskt en femma för min del…

 4. Jag står på Movies – Noirs sida i The Graduate-twisten (kan det vara en ny Heat-situation?). Makalöst stark stämning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s