W. (2008 USA)

Regissören Oliver Stone har tidigare betat av de amerikanska presidenterna Kennedy (JFK), Richard Nixon (Nixon) och nu kom turen till George.W.Bush. Jag trodde man skulle få se en vass, kritisk film a la´ Michael Moore men resultatet blev förvånansvärt något helt annat.

W. täcker tiden från Bushs uppväxt där han är en slarver som både super och knarkar fram till hans pånyttfödelse som ”born again christian” och AA medlem samt USA:s president. Bilden som Stone tecknar av USA:s förre president är inte speciellt smickrande (någon förvånad?) men samtidigt målar han upp en bild av en person som är ganska svår att ogilla. Det är kort och gott lite småsynd om Bush och han ger ett ömkansvärt intryck. Bush är lite socialt klumplig, disträ och enfaldig. Han ser världen i svart eller vitt och orkar inte direkt tänka igenom saker och ting. Det som driver honom är att bevisa för sin far att han duger. George Bush sr. porträtteras som en ganska osympatisk människa som inte tror speciellt mycket på sin son. Något som å andra sidan inte är konstigt med tanke på sonens tidigare karriär som alkis och loser om än en rik sådan.

Då porträttet av Bush visar på en, om än lite korkad och stönig person, ganska sympatisk människa är bilden av hans medarbetare annan. Karl Rove, Paul Wolfowitz och Dick Cheney är de riktiga banditerna speciellt Cheney verkar vara en osedvanligt vidrig människa. Utrikesministern Condoleezza Rice framställs som en virrig och osäker ja-sägare. Detta är ett problem jag har med filmen. Karaktärerna framställs stundtals vara så osannolika att W. skulle kunna klassas som satir. Samtidigt går det en rysning längs min ryggrad för om bara ett uns av personporträtten stämmer med verkligheten kan man tacka sin lyckliga stjärna att Bush satt tiden ut och inte råkade ut för något attentat eller olycka för jag vill inte tänka på hur vår värld hade sett ut med Cheney vid rodret.

Stone har som vanligt raddat upp en hel rad av kända skådisar i små och stora roller. De flesta ganska porträttlika men när det rör sig om Stones presidentfilmer föredrar jag filmerna om JFK och Nixon. W. är helt enkelt lite blek och det känns som att Stone inte riktigt vet hur han ska förhålla sig till Bush. Jag saknar även lite av det engemang som brukar prägla Stones filmer på gott och ont. Det kan också vara till en fördel när man ser filmen om man är lite påläst om amerikansk politik och känner till Bush eran.

Regi: Oliver Stone

Betyg: 5/10

 

7 tankar på “W. (2008 USA)

 1. Tyckte inte heller W. var direkt engagerande eller så stark som den borde kunnat bli. Oliver Stone har ju, som du noterar, gjort en del politiska filmer med gott resultat tidigare.

  Jag gav W. 3/5, men det känns som det var en svag en…

 2. Ja, jag håller med, helt klart. Och det är aldrig bra att göra en sådan här film om man inte tror på det man gör, eller för den delen personen i fråga. Den är varken kritisk eller stödjande utan allt blir lite mittemellan och ”safe”. Stundtals lite satir-likt som du skriver, men då borde man gått på mer isf. Ljummen film helt enkelt.

  Har själv inte sett Nixon än konstigt nog, upptäckte det för bara några dagar sen. Men den ska jag försöka se, även om jag inte förväntar mig en toppfilm. Säkert bättre än denna iaf.

  • Jag är mycket förtjust i Nixon, gillar den bättre än JFK som också är bra. Naturligtvis är den högljudd som de flesta filmer av Stone. Hopkins är mycket bra och det finns ett helt gäng mkt bra scener i filmen och en o annan pekoral får jag väl lov att tillägga.

 3. Får du någon känsla för hur ”sann” filmen är i sitt porträtterande av alla dessa personligheter? Med tanke på att du föreställer dig ett scenario när de, med Georgie boy ur vägen, skulle ha styrt USA?

  • Jag misstänker att Stone överdrivit karaktärerna men jag minns att jag i verkliga livet fann just Cheyney vara en obehaglig typ. När han dök upp i bild fick jag rysningar. Lägg sedan till att han jobbade ganska hårt för att sko sig själv under tiden han var vp gör att det är en personen jag åtminstone har svårt att lita på. Till viss del sanning men med en del överdrifter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s