Public enemy no 1 (2008 Frankrike)

Jacques Mesrine var uppenbarligen en kändisskurk i Frankrike under 70 talet, något som gått mig helt förbi men när man får en dubbeldisk med Vincent Cassel för 39:- på Konsum, är det svårt att tacka nej.

Det här är en s.k biopic. Vi får följa Mesrines kriminella öden och äventyr från frihetskriget i Algeriet till hans våldsamma slut. Jag kan inte undgå att dra vissa paralleller med filmen Carlos som jag såg förra året. Båda filmerna rör sig om kriminella kändisar och båda filmerna ger ett något diffust porträtt av huvudpersonen. Public enemy no 1 är dock bättre än filmen om Carlos. Berättelsen känns lite mänskligare och jag kommer Mesirines lite närmare som person. En förklaring kan vara att jag såg den klippta versionen av Carlos. Trots sin långa speltid är känner jag att filmen i sina stunder känns stressad. Ena sekunden är huvudpersonen bankrånare för att andra sekunden framställa sig själv som revolutionär. Kvinnorna avlöser varann på löpande band och personer dyker upp och försvinner ut ur handlingen innan jag fått kläm på vilka de är. Mitt största problem är dock att jag aldrig riktigt får ett tillfredställade svar på varför Mesrine startade sin kriminella bana . Trots dessa brister är Public enemy no. 1  en relativt god helkvällsunderhållning om man gillar genren.

Regi: Jean-François Richet

Betyg: 6/10

4 tankar på “Public enemy no 1 (2008 Frankrike)

  1. Såg du båda delarna eller endast den första ? Personligen tyckte jag nog den första var snäppet vassare än den andra, men intressant och bra var det som helhet. Och Vincent Cassel är riktigt duktig.

    Så här skrev jag om Mesrine.

    Har även sett Carlos för en tid sen, men såg då hela mini-serien. Håller med om att den inte är lika bra som Mesrine, men även den klart sevärd. Kan dock tänka mig att den nedklippta filmen hoppar lite för mycket.

  2. Jag fattade för att Jaques inte hade varit helt laglig redan innan han åkte till Algeriet. Då är det ju lätt att halka in på en sådan bana igen när man dessutom blivit lite mer hårdhudad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s