Submarine (2010 Storbr)

Oliver Tate är en tonåring i en grå Engelsk småstad. Han kämpar med samma problem som många andra tonåringar dvs försöka passa in i en miljö där han känner att han egentligen inte vill passa in. Lite konstlat intelektuell som han är så tycks han glida omkring lite i sin egen värld. När den lite egensinnige klasskamraten Jordana visar intresse för honom så gör han vad han kan för att bli den perfekte pojkvännen. På hemmafronten genomgår hans föräldrar en smärre äktenskaplig kris då en gammal pojkvän till modern har flyttat in i huset bredvid. Oliver gör sitt bästa att ställa allt till rätta.

Detta är en bitterljuv feelgoodfilm som med sorgsen värme skildrar krocken mellan barndom och vuxenliv. Oliver är underbart naiv i sina försök att få sina föräldrar att hitta tillbaks till varandra och det är tydligt att hans självbild består i att han ser sig som mycket mer vuxen och visare än vad han är. Även föräldrarnas omsorg för sin sons väl och ve är rörande i all sin fumlighet.

På det hela taget har jag inte mycket att anmärka på när det gäller Submarine. Det är en välspelad film med ett ganska skönt återhållen stämning och ett behagligt tempo. Miljöerna är vackert grådaskiga och Alex Turners soundtrack är precis sådär släpigt melankoliskt indiefolk- vardagligt att bild och musik flyter ihop till en enhet. Alex Turner – Submarine (original songs).

Vill man se ett romantiskt drama som ligger långt ifrån den amerikanska highschool-filmens klyschighet och om det råkar vara en grå dag ute så är Submarine ett bra val.

Betyg: 7/10

2 tankar på “Submarine (2010 Storbr)

  1. Jag är rätt säker på att jag kommer att uppskatta den här. Verkar ha det jag kräver av en bra film. Det är nog därför jag inte har sett den. Gillar att ha ”säkra” kort framför mig.

    • Har inte sett den själv men den verkar vara en sån där film som är ett ganska säkert kort. Den ligger på den numera famösa ”att se listan”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s