Mission impossible: Ghost protocol (2011 USA)

I den fjärde filmen om Ethan Hunt och hans grupp agenter rör det sig om avfyrningskoder till ryska kärnvapen som hamnat i händerna på en galen svensk (!) forskare spelad av Michael Nyqvist. Cruise hoppar, klättrar slåss och (naturligtvis) springer för glatta livet för att förhindra ett tredje världskrig. Inget nytt under solen men jösses vilken fart och fläkt!

M:I 4 är en mycket underhållande och välgjord actionfilm som t.om fick en gammal blase´ flimtittare som jag att spärra upp ögonen. Speciellt episoden i Dubai var hisnande. Jag får även erkänna att jag satt och skrockade till de småfjantiga skämten som dock är ack så viktiga i lättsamma actionfilmer. Filmen har tre akter; Moskva där storyn etableras, Dubai som i mina ögon är filmens höjdpunkt med fasadklättring, slagsmål och Cruise som springer i en sandstorm samt upplösningen i Indien. Att regissören Bird har ett förflutet vid Pixar råder det ingen tvekan om efter att ha sett slutfighten mellan Cruise och Nyqvist i ett parkeringshus. Inspirationen till den scenen torde Bird ha hämtat från finalen i Monsters Inc.Kombinationen av fart & fläkt samt bra skådisar gör att M:I 4 är en av de bättre actionfilmerna jag sett på senare tid.

Är det något jag kan vara kritisk till är det slutet som är lite väl smetigt och tillrättalagt samt att Michael Nyqvist som spelar skurken inte ges möjlighet att utveckla sin karaktär. Nyqvist har en handfull repliker resten av tiden ser han lite småfarlig ut och får bära på en väska. Jämför t.ex med Phip Seymour Hoffmans karaktär i M:I 3, där kan man snacka om en diabolisk skurk som ger en rysningar.

Jag hade en trevlig stund i biofåtöljen och ser gärna en femte del med samma gäng både bakom och framför kameran.

Regi: Brad Bird

Betyg: 8/10

7 tankar på “Mission impossible: Ghost protocol (2011 USA)

  1. Ska se den här på måndag tänkte jag och ser fram emot en trevlig actionstund. Jag gillade inte MI:III så värst mycket vilket många andra verkade göra, men ger nog den en ny chans efter att jag sett denna. Är så uppfriskande att största anledningen till att så många vill se en actionfilm på bio är för vetskapen att Tom Cruise hoppar från en skyskrapa. 😀

      • Ja, den är definitivt värd att se igen bara för Seymour Hoffmans medverkan, även om jag aldrig övertygades av honom på samma sätt som jag brukar i den. Svårt att ta fanatiska filmskurkar på allvar. Men vågar inte säga mer förens jag sett den igen.

  2. Av nån anledning så blev jag inte helt indragen i filmen trots att jag såg den i en gigantiskt IMAX-salong. Jag vet inte, det kan ha att göra med att jag blev störd av att filmen inleddes av en fullkomlig hisnande scen ur den kommande Batman-filmen (en scen som var bättre än alla scener i M:I-4). Dubai-scenerna borde ha varit hisnande men det var nåt med de där handskarna som var för mycket.

    Håller med om att Hoffman lyfter tvåan och att han var betydligt bättre än Nyqvist. Samtidigt så fick ju som du skriver Nyqvist inget att jobba med egentligen. Hade även svårt att hålla mig för skratt när Nyqvist höll sitt tal på svenska.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s