Drra på – kul grej på väg till Götet (1967 Sverige)

Hasse Wallman var inblandad i filmen Åsa Nisse i raketform. Då filmbolaget ansåg att filmen var för kort fick Wallman i uppdrag att göra en kortfilm som skulle fylla ut visningstiden. Manus och inspelning knåpades ihop på en vecka och filmbolaget tyckte resultatet blev så bra att Wallman fick förtroendet att göra en långfilm.

Ett antal popband b.la  Spotniks, Sten & Stanley och Ola and the Janglers är på väg till Göteborg för en spelning. Flyget på Bromma ställs in pga av dimma och de olika popbanden får ta sig till Göteborg av egen maskin. Av för mig oklara anledningar saboterar banden färden för varandra samt väljer de besvärligaste ressätten. Har man tillgång till bil byter man till en kreaturstransport, åker man buss spelar man musik så man blir avkastad etc etc. En massa ”dråpliga” situationer uppstår längs vägen. Likt en räddande ängel är Eva Rydberg med i filmen och försöker hjälpa banden att ta sig till Göteborg.Till det yttre påminner filmen om en Ding ding ding  ding värld. Till det yttre var det ja.

Drra på en kul grej på väg till Götet är i det närmaste en surrealistisk upplevelse. Filmen är packad med kändisar vars uppgift är just att vara kändisar, Ingo Johansson som buschauför, Inga-Gill som manager. Tjadden som talar med förställd röst, Cornelis Vreeswijk och Bosse Parnevik för att nämna ett fåtal. Personer dyker upp och försvinner utan förklaring. Inga Gill trillar av en höskrinda för att i nästa stund plötsligt sitta en bil i en annan del av landet. En man kör i diket på en öde landsväg för att ögonblickligen bli omringad av kvinnliga pensionärer som kacklar som hönor. I nästa sekund är dessa som bortblåsta och landsvägen är lika öde. Genom större delen av filmen har man svårt att bestämma sig för vilken tid på dygnet det är. Under en del scener verkar händelseförloppet t.om utspela sig på olika tider under dygnet. När både Artur Rolén (Klabbaparn) och Gustav Lövås (Sjökvisten) dyker upp i filmen känns det på något sätt som att cirkeln har slutits. Jag gör en sista kraftansträngning i ett försök att få koll på hur många popband som faktiskt är på väg till Göteborg men får ge upp. Efter en halvtimme resignerar jag och låter bara bilderna med den osammanhängande informationen strömma mot mig från tv-skärmen.

Det finns mer att säga om filmen, mycket mer, t.ex att alla banden gjorde sina egna stunts och deltog utan att få betalt eller att man har en förkärlek till fastmotion (?). Det sista ska man kanske vara tacksam för utan fastmotion hade filmen blivit avsevärt längre. Mitt i all förvirrning  finns det dock en fråga som jag skulle vilja ha svar på: Satte Sjökvisten på Eva Rydberg? Den enda antydan till att så skedde är en gänglig figur som går uppför en en skum hotelltrappa med ett flin på läpparna (rys).

Regi: Hasse Wallman

Betyg: 1/10 – 10/10 beroende på hur man ser på saken

Annons

8 tankar på “Drra på – kul grej på väg till Götet (1967 Sverige)

    • Ja filmen är helt galen men inte på något bra sätt. Jag har svårt att tro att det kan vara värre. Men OM man gillar svensk musik från sent 60-tal KAN den ha ett visst lyssningsvärde.

  1. En sjukt – åtminstone intressant, film det verkar vara. Litar dock på dig att kvaliteten rent filmmässigt nog inte är att lita på. Men en ding, ding värld lät som en ytligt sett bra jämförelse. Kanske är något som Svenska Filminstitituet skulle stötta att göra en modern remake på, efter nya Åsa-Nisse och Göta Kanal. 🙂

  2. Åhh, den låter ju alldeles underbar! Men just i det här fallet nöjer jag mig med insikten att den sannolikt bara låter underbart rolig i din beskrivning och inte om man verkligen skulle sätta sig ned och titta på dem 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s