A Funny thing happened on the way to the forum (1966 USA/Storbr)

A funny thing happened on the way to the forum var ursrungligen en musikal från 1962. Musikalen vann ett flertal priser och steget från scen till film blev ganska kort när man insåg att det fanns pengar att tjäna. Titeln anspelar på vaudeville teaterns komiker som ofta startade en historia med orden ”A funny thing happend on the way to…….”.

Jag ska gör ett tappert försök att sammanfatta storyn. Slaven Pseudolus ser sin chans att bli fri när hans husbondes son kärar ned sig i grannflickan. Pseudolus lovar att sammanföra sonen med flickan i utbyte mot sin frihet. De två passar på när husbonden är borta på en resa till sin svärmor. Tanken är att paret ska gifta sig innan föräldrarna hinner protestera. Varför föräldrarna skulle protestera? Grannhuset ägs av Marcus Lycus som också driver en bordell i samma byggnad, kanske inte det bästa äktenskapet för en romare av fin familj. För att göra det hela mer komplicerat är flickan bortlovad till en romersk general som ska hämta tösen samma dag, Pseudolus blir i sin tur kär i en av Lycus arbetstagare men hon är  bortlovad till en syrisk köpman och till på köpet kommer föräldrarna hem för tidigt. Pust.

Filmens handling kanske inte lockar vid en första anblick men jag fann A Funny thing happened on the way to the forum vara mycket underhållande. Det är en typisk springa-i-dörrar-fars med karlar som klär ut sig till kvinnor, förväxlingar och allt som hör till genren. Vanligtvis är jag inte speciellt förtjust i den här sortens komedier men det var ett par saker som tilltalade mig. Ensamblen är mycket bra; Zero Mostel som slaven, Phil Silvers som bordellägaren och t.om Buster Keaton är med på ett hörn. Låtarna är ganska trallvänliga och roligt scensatta. Filmen är trots sina femtio år på nacke lite framfusig och känns ovanligt pigg, speciellt om man jämför med många av dagens komedier. Har man tid och lust och inte stör sig på att folk brister ut i sång då och då rekomenderas A Funny thing happened on the way to the forum.

Regi: Richard Lester

Betyg: 7/10

4 tankar på “A Funny thing happened on the way to the forum (1966 USA/Storbr)

  1. Hade aldrig hört talas om den här filmen tidigare. Blev lite nyfiken på den, men när du skrev att ”folk brister ut i sång då och då” så försvann intresset. Det är något jag inte är särskilt förtjust i. Klart att det kan funka, men det är ovanligt.

    Kul trots allt med filmer man inte känner till, alltid uppskattat.

  2. Ah, jag för min del tappade intresset vid orden ”springa-i-dörrar-fars” men det var roligt att läsa om en titel som känns mycket välbekant.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s