The Human Centipede II (2011 Nederländerna)

Den som är en aningens intresserad av film lär inte ha missat The Human centipede som kom för ett par år sedan. Filmen fick stor uppmärksamhet mycket tack vare kvällspressen som menade att filmen var så äcklig att folk fick lov att lämna visningarna. Ryktet visade sig vara en aningen överdrivet om man nu valde att se filmen. Regissören Tom Six anser troligen att han hittat en kassako så en uppföljare kom förra året som fått några spaltmetrar i pressen främst pga att den blivit förbjuden i ett antal länder.Då det rör sig om en uppföljare gäller naturligtvis regeln extra allt, mer blod, mer sex och fler människor som får tillbringa en filminspelning med ansiktet i arschlet på en motspelare.

Laurence R. Harvey som spelar huvudpersonen Martin lär inte ha fått rollen pga sina skådespelartalanger. Då han ser ut som en padda både i kropp och ansikte är han som klippt och skuren för rollen i en film med ett animalt tema. Martin arbetar som vakt i ett stort och ganska lågtrafikerat parkeringshus. Nätterna fördriver han med att se på filmen The Human centipede samtidigt som han onanerar med sandpapper som tillbehör. Att Martin inte är riktigt frisk är ganska uppenbart och det tar inte många minuter in i filmen innan han börjar samla in offer till sin alldeles egen mänskliga tusenfoting. I en skitig lagerlokal skrider han till verket med div köksverktyg för att sammanfoga dussinet människor.

Den första filmen hade åtminstone en story. Även om inte skådisarna var de bästa i orginalfilmen så var de  karaktärer som jag (åtminstone så länge filmen rullade) brydde mig om. Filmen präglades även av en viss humor om än sjuk. Uppföljaren besitter ingen av ovanstående egenskaper. Offren är identitetslösa, handlingen är minimal och berättelsen är vare sig rolig eller spännande. Det enda behov filmen tillfredställer är en nyfikenhet om den så äcklig som det ryktas. Vad man äcklas av är individuellt men visst är The Human centipede en grafiskt äcklig film med blod, stympningar, tortyr och annat smått och gott. Jag har sagt förr och säger det igen: Om man nu nödvändigtvis vill känna äckel finns det avsevärt bättre och mindre tidskrävande saker man kan göra, t.ex tvinga i sig en skiva blodpudding eller Marcus vidriga rätt fiskslask.

På IMBD står än en uppföljare listad, jag känner inget större sug efter att se den filmen.

Regi: Tom Six

Betyg 1/10

11 tankar på “The Human Centipede II (2011 Nederländerna)

 1. Så, du kunde alltså inte hålla dig undan? 😉 Är det den sista utvägen för uppföljare utan idéer — en karaktär har blivit inspirerad av originalet? Då kan man ju dessutom spara in på produktionskostnader också, genom att halva film #2 består av klipp från #1. Å andra sidan finns det ju vissa innovativa varianter även av det knepet, typ Scream och Demons.

  • Nej inte kunde jag hålla mig borta 😦 Men jag har lärt mig och accepterat att när det rör sig om skräck så sväljer jag allt. Nu var det inte många minuter av klipp från förra filmen men Saw franchaisen nyttjade den möjligheten friskt.

 2. Den första filmen räckte gott och väl. Jag ser inget intresse i att se en till, speciellt som denna fått riktigt dålig kritik.

  Den första filmen såg jag på Stockholm filmfestival innan den var så omtalad. En fullsatt salong (ok, runt 100 platser eller så) och regissören Tom Six på plats med halmhatt och vit kostym. Man fick sig ett par skratt, inte bara av Tom Six själv, men även av själva filmen. Det var främst doktorn i filmen, spelad av Dieter Laser (bara namnet i sig är hur coolt som helst), som bjöd på underhållningen. Tyckte filmen funkade ganska bra som helhet faktiskt, även om ämnet givetvis är hur sjukt som helst. Man höll det iaf på en lagom nivå för det mesta, något jag inte tror man lyckas med i uppföljaren.

  Mina tankar kring den första filmen.

  • Lagom nivå, det stämmer precis. Doktorn var till stor behållning, han kan jag skratta till åt av och till när jag tänker på filmen. Ettan alltså, tvån lockar inte till några skratt.

 3. Gillade också den första och kommer med största säkerhet se både tvåan och trean. Inte för att det är några mästerverk till filmer, utan mer för att jag vet vad jag får och vad jag kan förvänta mig. Det räcker ibland. 🙂

  • Förstår precis hur du menar. Kan känna så ibland när jag medvetet väljer en film som troligen inte kommer vara bra. Man är ute efter en viss känsla. Det här led av att den inte hade någon charm, något första filmen hade.

 4. Mja, en regissör som heter Tom Six, det kan ju bara gå fel. Det känns skönt att för en gångs skull inte ge efter utan faktiskt INTE se nån av dessa filmer. Precis som A Serbian Film.

  • Jojjenito: Tror inte du missar något om du hoppar de två filmerna. Däremot måste jag säga att A Serbian Film är klart välgjord innan den ballar ur och går för långt.

   • Jag vidhåller att den första tusingfotsfilmen är sevärd. Den Serbiska filmen är välgjord och har en bra stämning första halvan men den känslan lyckas resten av filmen totaldemolera 😦

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s