A life in musik 1966 – 1980

Det tog många år innan jag aktivt började lyssna på musik så det är ganska tunnsått de första tio åren av musiklivet. Det var barnskivor som gällde och Lennart Hellsings Krakel Spektakel  kan jag än idag sjunga flertalet låtar från. En bisarr skiva med märkliga texter. I övrigt var det min far som stod för musiken i hemmet och det var nästan bara worldmusik (även om det bergreppet inte myntats än), jazz och blues och en handfull pop och rockskivor. Tre artister har fastnat i mitt sinne från de första åren: Isaac Hayes, Santana och Steely Dan . Så kan livet te sig med en far som gick i kaftan till vardags.

En av de första skivor jag lyssade aktivt på var  Moonmadness av gruppen Camel .. Den första Lp skiva som jag önskade och fick var Kiss-Destroyer. Japp som 10 åring föll man för sminket och de (tyckte jag då) coola dräkterna. Jarres första skiva Oxygène  köpte jag nästan omgående efter att ha hört den hos en kompis men jag håller hans andra skiva, Equinoxe,  som den bästa.

När vi var i Marocko och hade hyrt en bil gick Pink Floyds senaste skiva i bilsteron. Då gruppen inte finns på spotify får det bli en länk till youtube.

I jakten på ny musik började jag bläddra i min fars gigantiska skivsamling. En platta med ett intressant omslag fångade min blick och mycket snabbt mitt öra; Crime of the century av Supertramp .

Kring 1977  hade det börjat röra på sig i musikvärlden och vare sig man ville eller ej så gick det inte att värja sig mot punken. Sex Pistols,  Grisen Skriker,och The Clash . var band som jag fastnade för. Av bara farten hängde även andra grupper med som t.ex Blondie .och Tom Robinson Band .. Speciellt den sista låten är för mig en perfekt sommarlåt.

Jag kommer i håg att det var en höstkväll 78/79 som min kompis Kent kom med ett nytt kassetband han hade spelat in. ”Lyssna på det här.” Kraftwerk – The Robots satte sig på direkten och den gruppen har gått från klarhet till klarhet sedan dess. Även David Bowie  och låten Hotel California upptäcktes i samma veva. Även Manfred Mann’s Earth Bands Angel station var en helgjuten platta från den här tiden.

1980 flyttade vi till en riktig håla. Livet var ganska trist och i brist på annat blev det en ny vända bland min fars skivor där jag upptäckte Genesis  och till följd av detta även Peter Gabriel..

Beatles kände jag till men det var i först i samband med mordet på Lennon som jag fastnade för gruppen då radion spelade låtar av Beatles non-stop. Deras bästa skiva är Revolver och jag får avsluta den här omgången med ett youtube klipp.

Nästa vecka fortsätter vi in i det famösa 80-talet. Hela listan för 1966 – 1980 finns här.ALIM 1966 – 1980

6 tankar på “A life in musik 1966 – 1980

  1. Schysste! Supertramp-låten var svinbra. Den har jag nog inte hört förr. Är de så bra eller var det en flash in the pan?

    • Plattan Crime of the century är mycket bra men även Breakfast in America, Even in the Quitest moment samt Crisis what crisis? är bra plattor men ingen av dessa går upp mot Crime of the century.

  2. Jättekul läsning samt ett roligt och personligt grepp på listgrejen. Mycket bra musik även om Sex Pistols kanske inte riktigt är min bag. Men så upptäckte jag dem heller inte när jag var ung och arg. Så värst arg var jag förresten inte, det kanske är där problemet ligger? 😉

    • Roligt att du gillade listan och dess form. Vet inte om jag var så värst arg av mig men Sex Pistols var lite spännande tyckte man nog…..då.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s