The Change-up (2011 USA)

Dave och Mitch är ett omaka kompispar. Dave jobbar för fullt på kontor, har tre barn älskar sin familj men hinner helt enkelt inte med livet.  Mitch ger ordet slacker en helt ny innebörd. Dagarna fördriver han med att röka på, ragga upp kvinnor och småtrivs ganska gott med sitt liv. Var han får pengarna till detta liv begriper jag inte. Efter en blöt natt tillsammans sker det något magiskt när de två kompisarna urinerar i samma fontän. De byter kroppar och därmed liv med varandra och cirkusen är i full gång. Jag skulle verkligen vilja vara med när iden till den här filmen pitchades för bolagsbossen men å andra sidan har än mer korkade ideer blivit till bra filmer.

Ett stort problem som jag har med amerikanska komedier är att de är fega. Många gånger har man en bra ide´ t.ex Liar, liar (kan inte ljuga), What women want (kan läsa kvinnors tankar) eller varför inte Bruce the almighty (tar över Guds jobb)? Ofta börjar filmerna bra men  snabbt märker man att filmens producenter fegar ur och berättelsen övergår från att vara en rapp komedi till en konservativ moralkaka. Ofta förkommanade är också talet där huvudpersonen får redogöra vilken bättre människa han (det är oftast en han) blivit. Vid det här laget brukar jag ha så svåra kväljningar att jag missar eftertexterna. Då känns det skönt och befriande när man får se en film som The Change-up där man faktiskt vågar (nästan) löpa linan ut.  Att man inte gör det är förståeligt då vi som tittare fortfarande ska kunna hysa sympatier för karaktärerna annars blir kanske inte komedin en speciellt trevlig stund. Skämten tillåts vara råa, de svär som borstbindare (man slipper vuxna män och kvinnor som säger gosh och darn), bisarra situationer staplas på hög och jag köper faktiskt filmens budskap. Klarar man av en och annan pinsam scen, skämt under bältet och att Ryan Reynolds faktiskt ser lite märklig ut får man en trevlig stund. Filmen såg jag på Voddler.

Regi: David Dobkin

Betyg: 7/10

3 tankar på “The Change-up (2011 USA)

  1. Åhå, frånvaro av moralkakor — genast blev den här filmen betydligt intressantare. Ett hemskt exempel från filmer som inte vågar löpa linan ut: Click

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s