Habemus Papam – Vi har en påve (2011 Italien )

Det blir ingen Jesusfilm den här påsken men en liten film om religion klämmer jag in så här mitt bland allt ägg och godisätande.

Habemus Papam betyder kort och gott ”vi har en påve” och det är det den här filmen handlar om. Den gamle påven har dött och högdjuren inom den katolska kyrkan isolerar sig i Vatikanstaten för att välje en ny påve. Efter ett antal valomgångar där man inte enats om vem som ska bli den katolska kyrkans överhuvud så väljs till slut helt otippat kardinalen Melville till påve. Allt skulle vara frid och fröjd om det inte vore så att Melville inte känner sig mogen för uppgiften. Precis innan han ska annonseras för de väntade folkmassorna på Petersplatsen får han ett nervsammanbrott. Psykolog kallas in och paniken bland kardinalerna växer. Än värre blir det när Melville smiter. Man har visserligen en påve men han är försvunnen.

Höj blicken och titta på filmaffischen, läs alla lovord. Efter att ha sett Habeus papam kan jag konstatera att något av följande gäller.

1. En samlad kritikerkår fick uppåttjack innan de såg filmen.

2. Jag har sett fel film m.a.o det finns två påvefilmer med samma tema. En rolig och en trist Jag hade oturen att se den sistnämnda.

 3. Jag är totalt humorbefriad.

På pappret verkar filmen vara en riktigt rolig hejsan svejsan film. Jag hade inre bilder av en påve som flyr i panik på Roms gator jagad av desperata kardinaler. Tänk så fel jag hade. Visst finns det en och annan dråplig situation men filmen är långsam och nästan lite deprimerande i sin tristhet.  Det mest positiva jag tänker i humorväg är  ”det här var ju lite småtokigt”. Inget fel på miljöer eller skådisar och problemet med om en blivande påve skulle tacka nej till sitt uppdrag är intressant men kanske lämpar det sig bättre i en teologidiskusion än på film.

Jag kan förstå att regissören närmat sig ämnet försiktigt för att inte förarga kristna men om man inte vågar ta ut svängarna varför inte göra en annan film istället?

Regi: Nanni Moretti

Betyg: 3/10

4 tankar på “Habemus Papam – Vi har en påve (2011 Italien )

  1. Du kanske borde ha sett den med en kardinal, den är säkert späckad med små internreferenser som gör den hysteriskt rolig för den insatte 😉

    • Jag vet inte, kanske möjligtvis men jag tror faktiskt inte att filmen blir roligare än att kardinalerna spelar volleyboll och en i Schweitzergardet får agera påve en kort stund – det ligger på den nivån 😦

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s