A Life in music 1985 – 1988

Tillbaka från USA lagom till Live Aid. Det var starten på en himla massa världsfrälsarfestivaler runt om i världen: Hands across america, Farm aid, valräddarskivor m.m. Fint tänkt men en cynsik och tjurig tonåring hade tröttnat redan innan det startade. U2 ”spontana” föreställning under Live aid gjorde att jag fick svårt för gruppen många år framåt däremot fastnade jag för två låtar (men konstigt nog inte för grupperna) den här sommaren med The Who och Tears for fears.

Mot slutet av sommaren hittade jag en märklig maxisingel, silvrig och titeln var knappt läsbar då den stod som relief i samma färg som omslaget. Butiksbiträdet satte på skivan och där en het sommareftermiddag i juli 1985 fick jag höra världens bästa låt som innehåller både grodor och samplade får.

En kompis som var stort fan av synthmusik prackade på min en himla massa nya grupper det flesta var ganska bra men en skiva och grupp Boytronic höjde sig över mängden av allt plippande och ploppande. Skids var en rockgrupp jag kände till och ägde ett par skivor av. Ett av mina bästa skivköp torde vara gruppens sista och bästa skiva Joy  som jag hittade för 9:95 på ICA.

Kring hösten 85 fastnade jag för Bryan Ferry och Roxy Music och även om Ferrys soloplattor ofta har varit bra och Roxy Musics Mephisto, Flesh + blood och Avalon är bra skivor har jag alltid gillat 70-tals Roxy Music lite bättre, det är mer fart. och fläkt. Sista året i gymnasiet var det bara Roxy Music och New Order för hela slanten -jag köpte t.om en vit kavaj men det talar vi tyst om. Lagom till studenten dök det upp en ny intressant grupp på musikhimlen -varsågoda för softare kan det inte bli.

Sommaren 1986 åkte jag och min kompis Per på tågluff i Europa; Amsterdam, London och Paris. Trötta på otrevliga och stiffa parisare åkte vi helt spontant till Ibiza. Party och rödbrända grälsjuka engelsmän. Den här låten spelades på dansgolven. I barerna envisdes man med att spela den trista Kyoto song från Cures senaste platta. Gud vad jag tjatade på personalen att byta till plattans bästa spår . Tyvärr får vi anledning att komma tillbaka till Ibiza men då som ett rysligt musikminne. I min walkman gick OMD:s senaste platta, en av gruppens bästa skivor. Samma sommar dök även den här gruppen upp. Det var en ren slump att jag hörde skivan. Jag var och fikade hos några vänner som hade på musiken i bakgrunden, vid fjärde eller femte låten bad jag om att få kolla på plattan och Pet shop boys musik har haft en given plats i mitt liv sedan dess.

Hösten 1986 – sommaren 1987 ströjobbade jag bla som diskare på hotell när man inte orkade med tjatet från hovmästarna och de griniga husfruarna var det bra att ha tillgång till en walkman. Låtar och grupper som fastnade under den perioden var bla Psychadelic furs, Bronski beat, Erasure och Alice som nog är Eldkvarns finaste stund.

Att Depeche Mode exsisterade visste jag men speciellt bra var de inte tyckte jag då.  Jag fick kaputilera när den här skivan hamnade på  stereon. Sommaren 1987 åkte jag och några kompisar för att se en mindre synthfestival i Köpenhamn: New Order (som söp ned sig på scen men de första tre – fyra låtarna höll mycket hög klass), Depeche Mode och en grupp jag inte hört talats om TalkTalk . Samma sommar åkte jag på tågluff men då bara runt  i Storbrittannien. En trevlig resa trots att vi gick vilse i Lake District och jag fick vibbar av En Amerikask varulv i London när mörkret sänkte sig ute i”vildmarken”. Kvällen innan resan gick det ett musikprogram på SVT där de spelade upp en hel skiva. Jag lyssnade samtidigt som jag packade och köpte skivan direkt efter resan.

Efter en fantastisk sommar stod jag och packade än en gång men nu med stor ångest då jag skulle göra min millitärtjänstgöring.  När jag stod och packade spelades den här fantastiska sången på radion och livet kändes en gnutta lättare. Året i lumpen är inte mycket att orda om mer än att det var ren skit, passade då att jag upptäckte deppgruppen The Smiths. När jag muckade tog jag mitt pick och pack och flyttade till Stockholm.  Men en låt ska hålan jag bodde i få.

Nästa vecka blir det fru, barn och truckkörning.

Hela listan hittas här.

4 tankar på “A Life in music 1985 – 1988

 1. Otroligt skön text, och vilka låtar! Bra jobbat. Väntar och undrar redan vad du menar att vi ska få återkomma till ibiza??

  Själv var jag på ”den stora” tågluffen 1987; Nice, Italien, Korfu, Joguslavien (en dag), Vienna (ett dygn), London the Tent City i East Acton, gin, röka och norska brudar…

  Nu har du redan gått om mig, jag skriver mina inläggg så fort jag orkar…

  • Ahhh Tent city där sa du något, fantastiskt ställe, däremot klev vi av nattbussen för tidigt en sen natt och hamnade i White City inte lika trevligt.

 2. NU har jag äntligen haft arbetsuppgifter som tillåter aningens mer uppmärksamt musiklyssnande 😉 Jätteroligt att lyssna på även om jag känner mig oerhört konservativ — det jag känner igen gillar jag oftast medan det obekanta är svårare att ta till sig (tex Waterboys, OMD, TalkTalk och The The).

  Skids skulle jag nog kunna börja gilla, men hade inte hört dem förut. Tears For Fears, Bronski Beat och Erasure gillas, liksom Depeche (förstås!). Själv var jag mer inne på A-ha men jag hade en kompis som avgudade PSB, så även där är det nostalgikick. De kommer definitivt att komma med på egen lista.

  Också kul att höra välbekanta låtar som jag inte visste var de kom ifrån — bla She Sells Sanctuary.

  Nu måste jag ta itu med några av Henkes listor innan jag återkommer…

  • Roligt att du tar dig tid att lyssna igenom listorna, tillsammans med Henkes listor blir det en himla massa musik.
   Klart att man är konservativ när man lyssnar på ny musik. I mitt fall måste ny musik smyga sig på mig. Jag har jättesvårt att uppskatta ngt nytt när ngn håller fram en platta och säger det här är jättebra. Undrar varför man är funtad på detta märkliga sätt?
   A-ha är ok man har aldrig varit nga favoriter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s