Åsa Nisse på semester (1953 Sverige)

Jag kämpar vidare och har nu kommit till den fjärde filmen i serien om Åsa Nisse. Med inblandningen av tre manusförfattare kanske det är förståeligt om någon skulle kalla Åsa Nisse på semester för en tradegi i tre akter. Berättelsen vandrar hit och dit och nya händelser indroduceraras allt eftersom det krävs att fylla ut tiden till spelfilmslängd. Filmen ger ett något splittrat intryck.

Filmen börjar med att kvinnorna i samhället tränar jujutsu för att inte bli antastade av karlar. Eulalia brottar ned Nisse i hemmet och konstaterar att han inte längre är karln i huset. Nisses bror Åsa-Johan som bor i amerika skickar sin dotter på besök i Knohult över sommaren. Den nyheten får Nisse genom ett lokalt rikssamtal (!). För att visa Doris amerikanska ursprung låter man henne kalla Nisse för onkel samt att hon av och till slänger sig med lite engelska ord. Ju längre filmen fortskrider desto mer glöms Doris engelska bort och Eulalias kampsportskunnande är som bortblåst efter köksscenen.Klabbaparn och Nisse far till Stockholm med Doris (det är nog detta som menas med att Åsa Nisse har semester) där man tampas med skurkar i ett illa filmat slagsmål som innehåller en legendarisk korvscen (tar upp den senare). Hemma i Knohult kommer landsfiskalens ragata till moster spelad av Julia Caesar på besök. Med hjälp av Sjökvisten jagas damen på porten och slutligen ska man plötsligt ordna en barnkollo i socknen. Pengar saknas men det ordnar Nisse genom att ställa till med en föreställning där naturligtvis Bertil Boo dyker upp och sjunger.

Så mycket mer att orda om filmen är det inte. Som vanligt är det taffligt skådespeleri och usel teknik. Vid flera tillfällen märker jag att man struntat i omtagningar när skådisarna snubblar ofrivilligt eller andra misstag sker. Någon ”method acting” är det verkligen inte fråga om speciellt inte när Gustav Lövås (Sjökvisten) spelar fiol och det vekar vara  första gången han tar i en fiol (han drar planlöst med stråken över strängarna och synkningen med musiken är obefintlig).

Hur var det nu med korvscenen?  Man satsade på produktplacering i filmen och Slottssenap gick in och sponsrade. Då skulle naturligtvis senap förekomma i filmen. Det löste man såtillvida att en korvgubbe kommer inmarscherande i lägenheten där slagsmålet pågår. Fighten avbryts och alla tar en paus och en korv. Däremot avböjer en skådis senap på sin korv. Slottssenap gick i taket men filmens producent menade att detta var s.k omvänd reklam. Dvs den negativa skulle ge än mer reklam åt senap och tydligen köpte företaget den usla förklaringen. Om ett halvår blir det Åsa Nisse på hal is -jag bävar redan. Men det är inte slut än, nästa vecka blir det Ingemar Bergman.

Regi: Ragnar Frisk

Betyg:

2 tankar på “Åsa Nisse på semester (1953 Sverige)

  1. Du lider allt för konsten, du 😀

    Men Eulalia som tränat jujutsu, det skulle jag nästan behöva se… Tack för synnerligen underhållande läsning en söndagsmorgon som denna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s