Kill list (2011 Storbr)

Kill list är en sådan där film som gör att jag sitter och har ont i magen under speltiden. Det är också en märklig film där jag inte kan bestämma mig för om jag nyss sett en mycket bra eller dålig film.

Redan under förtexterna känner jag att det inte kommer att vara någon trevlig upplevelse filmen startar med ett gräl mellan filmens huvudperson Jay och hans svenska fru. Grälen avlöser varann och vi förstår att Jay inte har arbetat på åtta månader och familjens pengar börjar tryta. Efter en ångestfylld middag får dock Jay ett erbjudande om ett enkelt arbete av sin gamla kollega Gal. Jay och Gal arbetar som kontraktsmördare och har fått en lista på tre personer som de ska avpollettera. Redan vid det första mordet anar jag att det är något som inte står rätt till att då offret tackar sina mördare.

Kill list börjar som ett deprimerande drama om en familj i sönderfall för att utvecklas till en thriller och slutligen förvandlas till en skräckfilm sista halvtimmen. När eftertexterna rullar känner jag mig ganska förvirrad. Ska jag vara ärlig så begriper jag inte mycket av slutet eller vad det hela går ut på. Jag har vridit och vänt på varje aspekt i historien men jag får det inte att gå ihop. Jag får helt enkelt acceptera att Kill list antingen är en film där regissören fått en mental härdsmälta mot slutet eller att jag möjligtvis är aningens trög.

Egentligen är det en film som har en ganska deprimerande syn på människan inte en sympatisk eller trevlig person så långt ögat når. Kompisarna Jay och Gal är inga man vill ha i sin bekantskapskrets. Jays fru Shel är väl medveten om vad hennes man sysslar med och driver på honom att ta uppdraget trots att hon vet vad det innebär. Skådespelarna prestation är mycket bra och jag tror verkligen på karaktärerna som verkliga människor. Något som bidrar till den känslan kan vara att, vad jag förstått, dialogen delvis improviserats fram. Filmen klippning känns lite märklig och förstärker ytterligare min oroskänsla. Jag känner mig helt inte bekväm när jag ser filmen.

En märklig och ovanlig upplevelse och jag ger den ett högt betyg trots den något oförklariga händelseutvecklingen men bra skådespeleri och stämning uppväger bristerna mer än väl.

Filmen hittar ni här.

Regi: Ben Wheatley

Betyg: 6/10

9 tankar på “Kill list (2011 Storbr)

 1. Mmm, jag håller med dig i det mesta du skriver. Jag tror de allra flesta som ser filmen har lite svårt att få ihop allt och slutet är filmens svagaste del, tyvärr. Men precis som du är inne på gillar jag skådespeleriet och den lite otäcka stämningen och det räcker för mig. Har sett den två gånger och fick samma känsla båda gångerna. Jag gillar den, men slutet kunde varit bättre och valt en lite annan väg. Finns helt klart mycket att fundera på och diskutera, speciellt om huvudpersonen i det hela och hans inblandning.

  Min text om Kill List.

 2. ”Det är också en märklig film där jag inte kan bestämma mig för om jag nyss sett en mycket bra eller dålig film.”

  Håller med fast skillnaden är att jag kunde bestämma mig för att det är en dålig film. DÅLIG film.

  http://jojjenito.wordpress.com/2012/04/18/kill-list/

  Håller med om den där middagen, den var ångestfylld.

  Alltså det här med att få ihop filmen logiskt och speciellt slutet. Det var väl egentligen inte så konstigt. En galen sekt anlitar yrkesmördare för att göra människooffer, kan ha varit f.d. medlemmar.Sen utnyttjar de Jays (en av yrkesmördarna) familj för att få honom att göra ett sista offer.

  • Jo det var väl så jag fick ihop det men jag tyckte det var lite väl omständigt sätt att gå via yrkesmördare – sekten hade kunnat klarat av det både billigare och enklare. Jag söker en djupare mening som kanske inte ens finns 😉

   • Ok, varning för lite spoilers, men ett av offren (den som får sin hand söndermosad) säger ju något i stil med att han är hedrad att bli dödad av honom. Det är några andra saker som får mig att tro att han själv redan var medlem i sekten och lät offra sin familj. Fanns ett par sådana småsaker. Men å andra sidan reagerade han lite konstigt, så jag vet inte.

 3. Kul att du skrev om den här. Såg den under min frånvaro från bloggen och tänkte då att den är jävligt lämplig för Trash is King!

  Det coola är att filmen är en jävligt stabil mix av brittisk diskbänksrealism och skräck. Bra skådespeleri och dialog (i första halvan) blandad med Lynch-influerad stämning (som funkar i början). Problemet är slutet, likt ni varit inne på. Varför i helvete försöka göra en twist ending? Det säger ingenting och gör filmen snurringare än vad den egentligen är.

 4. Det verkar som om vi har ett tydligt svenskläger här där alla håller med om att det är förvirrande och att slutet inte håller ihop. Har dock stött på flera engelsmän och amerikaner som har gillat detta. De ser uppenbarligen något som vi inte ser.

  • Så här en tid efter jag sett filmen känner mer att det är berättandet som skaver än att det är förvirrande. Lite som ett pussel där man blir tvungen att med milt våld få bitarna att passa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s