3 X Skräck

Full fart på jobbet med utvecklingssamtal och annat gör att det får bli lite kortare texter idag. Jag väljer att beta av tre skräckfilmer efter ”tripp trapp trull principen”. Den första är riktigt bra, sedan blir det knappt godkänt för att avslutningsvis konstatera att jag aldrig kommer att lära mig.

Haute tension (2003 Frankrike)

Två studiekamrater Marie och Alexia ska tillbringa lovet hos Alexias föräldrar som bor på landsbygden. På natten bryter sig en man in i huset slaktar hela familjen och kidnappar Alexia. Då förövaren missat att familjen haft en gäst klarar sig Marie och hon följer efter mördaren i hopp om att kunna befria sin kamrat.

Minns än när jag såg den här filmen som går under namnen Switchblade romance, High tension eller Haute tension. De första två tredjedelarna satt jag som fastnaglad i soffan och glömde av och till bort att andas. Alexandre Ajas film är olidligt spännande och håller ett högt tempo. En del stör sig på att storyn verkar vara knyckt från en av Koontz få läsvärda böcker Intensity. Andra stör sig på tvisten i filmen. Det förstnämnda bryr jag mig inte nämnvärt om och filmens tvist är väl i ärlighetens namn sisådär men jag har inga större problem med den . Däremot är det är en otroligt spännande film som kanske inte direkt passar personer med känsliga nerver.

Regi:Alexandre Aja

Betyg: 9/10

Stay alive (2006 USA)

Här har vi en ganska orginell film i både ide´och utförande som tyvärr faller på mållinjen. När Hutch finner sina vänner mördade pekar allt mot ett dataspel de nyligen spelat. Det visar sig att om man spelar spelet drabbas man av en förbannelse. Dör du i spelet  dör du i verklga livet. Av misstag spelar Hutch och hans kompisar spelet och det blir en kamp mot klockan för att bryta förbannelsen.

Ungefär samma grundstory som i The Ring men byt ut videokassetter mot dödliga dataspel så får vi Stay alive. Jag fann filmen ganska intressant och trots att man knyckt friskt från nämnda The Ring förhållandevis orginell. Tyvärr blir berättelsen allt mer korkad och (om man nu inom skräckfillsgenren kan påpeka detta) osannolik. Det blir irriterande dumt mot slutet men fram tills dess var filmen helt ok och övergångarna mellan vår värld och dataspelet fungerar över förväntan.

Regi: William Brent Bell

Betyg: 4/10

Jaws 3 (1983 USA)

Slutligen har vi den här gåtan till till film. En gåta så till vida varför jag envisas med att kasta bort min tid på filmer som jag vet är ren dynga. En förklaring är att filmer om farliga djur under vatten har en lockelse på mig som jag har svårt att motstå.

Mike Brody (sonen till polischefen i del ett och två i filmserien) arbetar på en gigantisk vattenpark i Florida. Dagen innan öppnadet av parken smiter en jättelik vithaj in i anläggningen och börjar glufsa i sig folk. Filmens stora problem är de underpresterande skådisarna, bla Dennis Quaid, Lea Thomson och Louis Gossett Jr som iofs har ett fruktansvärt dåligt manus att arbeta med. Effekterna i Jaws 3 är under all kritik, ja de är skrattretande dåliga. Nu har jag sett filmen i 2D och den är gjord i för att visas i 3D så det kan hända att filmen förlorat på övergången men det kan inte vara hela förklaringen. Jaws 3 är tråkig och jag sitter nästan och längtar efter Dinoshark och Megalodon så illa är det. Det som är mest skrämmande är att enligt ryktet ska 4:an vara än sämre. Nu sitter jag i fällan för visst måste jag se fyran för att se om det kan vara sant.

Regi: Joe Alves

Betyg: 1/10

14 tankar på “3 X Skräck

 1. Har endast sett Haute tension och den var bra, men inte SÅ bra som jag hade hört innan. Sen såg jag en bättre film i genren precis innan och då är deet lätt att man jämför. Den filmen var À l’intérieur (Inside). Men jag förstår om man gillar Haute tension och sevärd är den absolut.

  Jag såg ju själv Jaws 2 för inte allt för länge sen och den gjorde mig inte sugen på att se mer. Riktigt sömnpiller det med. Fyran har ju Michael Caine och det är jag lite nyfiken på. Älskade hans överspel i kultkatastroffilmen The Swarm. Kan tänka mig att man får något liknande här…

  • Du nämner en mycket bra skräckis där, Inside. Håller båda filmerna lika högt. Jaws 2 är inte ngn höjdare den heller alldeles för mkt seglig. Visst var du spammad men det fixade sig.

 2. Jaws tre kan vara en av de mest märkliga filmer jag har sett. Dock underhållande, så inget bottenbetyg där. Kan dock förstå din känsla helt och hållet. Fyran har jag dock inte vågat se.

 3. Jag kan intyga att fyran är redigt usel och att hajen är redigt hämndlysten. Fast lika rolig som trean låter är den tyvärr inte och Caine är inte i närheten av något överspel (vad jag kan minnas i alla fall). Haute tension tyckte jag också mycket bra om även om den tappade lite mot slutet.

  • 3:an var inte rolig alls men det lutar mer och mer mot att jag tyvärr kommer att se fyran.
   HT lite av en modern klassiker i slasher genren 🙂

 4. Switchblade Romance är sanslöst bra. Hyrde den när den kom ut utan att veta ett dyft om den. Hade fått den rekommenderad och att jag inte skulle läsa nått om den, och jag ser nästan aldrig trailers i vanliga fall heller. Som du beskriver så vart jag lika uppslukad av den. Franskfilm är jag ganska svag för. Men denna var mer än jag vågat drömma om. I min värld ett klockrent mästerverk. Har en jäkligt sjyst quad poster på den. Tyvärr ligger den i rulle och inte på vägen. Förutom Franska filmer så här jag sprungit på en hel del märkliga Tyska filmer också. Skulle inte vilja påstå att jag är väldigt insatt med deras. Men några guldkorn har jag allt hittat under åren. Det är särskilt en 80 tals film jag tänker på. Har inte hittat nån recension på den här sidan så ev har du missat den. Nån gång under nästa år så kanske min dotter har med den så du får bekanta dig med den filmen. Från midsommar till dagens datum har jag kommit upp i 174 filmer. Jag räknar alla filmer jag ser på ett år från midsommar till midsommar. Utav dom är nog 80% 60,70 och 80 tals filmer. Ska försöka bli bättre på att se nyare filmer.

  • Brukar hålla franska skräckisar mycket högt om inte högst tillsammans med skräckisar från Australien – när de vill blir resultatet oftast mycket bra.
   Tysk skräck har jag bara sett några få men inte så värst minnesvärda. har inte heller alltid skrivit om alla filmer jag sett kan filmen du hintar vara Nekromantik isf mer spekulativ än bra.
   Gillade dock vampyrrullen Wir sind die nacht – brukar inte gilla den genren men den filmen var sevärd

   • Nope den är det inte. Mer åt drama/thriller hållet. Handlar om en ung tjej. Det får räcka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s