American psycho (2000 USA)

När jag hörde att man skulle filmatisera Bret Easton Ellis roman American psycho var min första tanke: Det går inte att göra. Romanen är ett långt pladder om exklusiva maträtter, märkeskläder samt monologer om musik varvat med detaljerade sex och våldscener. Jag begrep inte hur man skulle kunna filmatisera denna märkliga roman.

Patrick Bateman arbetar som investerare på Manhattan. Han fördriver sina dagar med att tävla med sina kollegor om allt från att få bord på de populäraste restaurangerna till vem som har det snyggaste visitkortet. Bateman känner att hans liv är tomt och innehållslöst och trots sin rikedom är han uttråkad. För att pigga upp sin trista tillvaro hänger Bateman sig åt sex med prostituerade samt mördar folk på löpande band. Bateman känner hur han börjar tappa kontrollen över sitt välordnade liv.

Regissören Mary Harron har visat att det visst går att filma en bok som jag åtminstone trodde var ofilmbar.Det första som slår mig när jag ser om American psycho är att den stundtals är fruktansvärt underhållande och rolig trots alla mord och våldsamheter. T.ex är scenen där Bateman och hans kollegor jämför sina visitkort obetalbar. Visst förkommer det sex och våld i rikliga mängder men de värsta excesserna är ganska smakfullt bortplockade åtminstone om jämför med boken som jag faktiskt var tvungen att lägga ifrån mig ibland pga av de grafiska beskrivningarna. Harron har fått ihop ett gäng bra skådisar som Reese Witherspoon, Jared Leto och Willem Dafoe.  Christan Bale som spelar den skogstokige börsmäklaren Bateman gör ett fantastiskt jobb. Han sliter som ett djur för att uppehålla en civiliserad fasad bland vänner och bekanta och jag väntar bara hans mentala sammanbrott.

American psycho ger inte någon sympatisk bild av de rika inte en trevlig människa så långt ögat når i filmen (ja det skulle i så fall vara polisen Kimball). Det jag kan komma att fundera på när jag ser filmen är den schablonbild som ofta ges de rika och besuttna i många filmer och övrig media. Deras liv skildras oftast som innehållslösa, olyckliga och t.om ibland som ett sorts martyrskap. Om man är konspiratoriskt lagd kan man lätt tro att de som innehar makten och härligheten underblåser denna framställning för på så sätt kunna rättfärdiga sina vidlyftiga liv typ: ”Se på oss vilka eländiga liv vi har det är klart att vi måste få unna oss lite rysk kaviar och champagne för att kunna överleva dagen”. Å andra sidan kan det också vara så att schablonbilden av de rika är ett utslag av avudssjuka från de som inga pengar har och vill påskina vad tomt livet blir med några miljoner extra på banken.

Hur som helst är American psycho en underhållande och tidvis rolig film om en mans psykiska förfall, man får bara inte ta den på för stort allvar för den är gjord med glimten i ögat. Ellis ska tydligen återvända till sin karaktär Bateman något jag inte alls gillar.

Regi: Mary Harron

Betyg: 8/10

8 tankar på “American psycho (2000 USA)

 1. Den filmen är riktigt cool. Favoritscenerna är ju helt klart den med jämförandet av visitkort och Batemans ritual för träning och utseende. Han är så totalt känslolös i den andra, men inte i den första. Man ser verkligen hur an fullkomligt kokar över och verkligen anstränger sig för att hålla masken – för något så litet som ett visitkort! Klockrent ;D

 2. Ja, man har verkligen gjort ett hästjobb med att få ihop bokens ganska splittrade framställning till en oväntat sammanhängande film. Har du sett några andra av Ellis-filmatiseringarna (kanske bara är Baskeball Diaries) också?

  Jag hade dock inte orkat pressa mig igenom hela boken så slutet blev en lite negativ överraskning för mig. Kändes som om den typen av slut (har det hänt eller inte) ofta blir lite lätta genvägar när man inte vet hur man ska avsluta en historia. Men Bale är verkligen helt fantastisk!

  • Rules of attraction ligger han bakom men om det bara är manus eller om det baseras på en bok av Ellis vet jag inte. Jag fann slutet helt ok då det överrensstämmer av bilden jag fått av Batemans krackelerande psyke. Incidenterna blir bara värre och värre frågan är om han egentligen gått över gränsen alls eller om allt utspelar sig i hans sinne?

 3. Han heter väl ändå Patrick Bateman ? Jason Bateman är väl en skådespelare 😉

  Jag uppskattar verkligen den här filmen och det var kul att höra att även du gillar den. Bale gör en av sina paradroller och filmen är otroligt charmig. Som du säger har den glimten i ögat och förstår man inte det, ja då gillar man inte heller filmen.

  Jag ger American Psycho en stark fyra. En film man kan se många gånger och plocka upp nya sköna citat och scener. ”I have to return some videotapes” är en av favoriterna 😀

 4. Håller med, det är en film som främst funkar för att den är helt galen och rolig. Mot slutet har jag för mig att den blir lite mer allvarlig och då funkade det inte riktigt. Var ett bra tag sen jag såg den, kanske dags för en för mig otypsik omtitt.

  Jag har läst boken också och ja den är betydligt mer ingående vad gäller våldet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s