Iron sky (Finland 2012)

Kombinantionen av flygande tefat och nazister var oemotståndlig. Mot bättre vetande var jag tvungen att gå och se filmen. Året är 2018 och presidenten i USA (som f.ö påminner om Sarah Palin) har skickat en expedition till månen i hopp om att säkra sitt återval. Astronauterna upptäcker en hemlig stad på månen. 1945 flydde en gäng nazister till månens mörka sida och byggde en bas. I.o.m astronauternas upptäckt av basen börjar nu nazisterna planera ett anfall mot jorden.

Ett stort plus ska ges till finländarna som kämpat och satsat på detta projektet. Filmen sticker ut lite från det som vanligtvis går upp på bioreportearen och man har skapat något eget. Bra jobbat! Det är bara synd att filmen inte är lika bra som arbetet med att sjösätta den. Man har lyckats med att röra ihop en soppa inte är rolig eller hisnande. Trots den fantasifulla handlingen lyfter filmen aldrig riktigt. Iron sky är lite småseg halvtrist och många skämt faller platt då det märks för väl hur manusförfattaren försöker vara lite småcrazy, det blir mest ansträngda försök. Ett par tre gånger skrattar jag till men det är allt. Skådisarna och filmusiken är bedrövlig men effekterna är relativt snygga. Bättre lycka nästa gång för som jag tidigare sagt: All heder åt ett gott försök.

Regi:Timo Vuorensola

Bertyg: 3/10

10 tankar på “Iron sky (Finland 2012)

 1. Den här låter ju annars alltför galen för att hålla sig ifrån! 🙂
  Vi har diskuterat den livligt på jobbet, så en titt är nog förestående kan jag misstänka…

 2. Nej, så synd! Jag har ändå fått intrycket av att Star Wreck lyckades höja sig över sådant. Blev det för stort den här gången?

   • Nu är den sedd och jag måste säga att jag inte håller med dig. Jag blev helhjärtat underhållen, om än mer i början än fram mot slutet. Skrattade högt flera gånger faktiskt 😉

   • Roligt att du uppskattade filmen 🙂 Håller med om att den är bättre i början men den blev ganska snabbt lite tjatig tyckte jag.

 3. Hmm, nja, jag är inte förtjust i parodifilmer och det här är väl i ganska mycket just det. Men just storyn med nazister på månen är ju i det närmaste oemotståndlig men jag hoppar nog biobesök ändå.

  • Ibland kan s.k parodifilmer lyckas men det är en genre jag inte heller är så förtjust i. Det var nog kombinationen nazister, månen och finland som drog 😉

 4. Nu har jag också sett den och håller med dig i det mesta, filmitch. Jag tyckte den ändå var någorlunda underhållande, iaf första halvan. Blev lite för mycket Stjärnornas krig under andra halvan och då tappade jag intresset allt mer. Men det är en välgord film med tanke på budgeten och allt.

  Detta är min text om Iron Sky.

 5. Pingback: Iron Sky (2012) « Flmr – en sorts filmblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s