Micael Dahlen: Monster

Att seriemördare och massmördare fascinerar folk är inte obekant. Det är bara att titta på den strida ström av böcker, filmer och spel som sköljer över oss. Dahlen erkänner redan i förordet till sin bok att han hyser ett närapå sjukligt intresse för seriemördare. Han har en låda där han samlar tidningsurklipp m.m om div mördare. Dahlens intresse stoppar inte med samlandet, författaren har aktivt under flera års tid arbetat för att få träffa några seriemördare. Det visar sig inte vara det lättaste: Charles Manson ställer orimliga krav för ett besök. Seriemördaren vill att Dahlen ska skaffa en speciell trumma som nästan är stört omöjlig att få tag på innan han ens överväger ett besök av författaren. Den japanske kannibalen Sagawas gömmer sig i en förort till Tokyo så där krävs det ett gediget dektevtivarbete innan ett möte blir av. Den danske seriemördaren Peter Lundin är tveksam till ett besök av den anledning att det är så många tjejer som ansöker om en besök med mördaren för att ha sex  så han vill inte gärna kasta bort en besökstid på en svensk manlig författare.

Boken består av två delar; först Dahlens besök hos dessa mänskliga monster och sedan en del där författaren filosoferar om vår fascination av våld. Båda avsnitten är i mina ögon intressanta. Dahlen presenterar mördarna och vad de gjort. Han ger sin bild och intryck om hur det känns att träffa de olika personerna. Dahlen gör det ganska lågmält och boken präglas inte av den ganska tröttsamma sensationshysteri som brukar prägla genren.

Det som förvånade mig var den status som dessa seriemördare har. Manson har följeslagare som bosatt sig utanför anstalten, Lundin hinner inte med att ligga med alla villiga tjejer som står på kö för en date med seriemördaren.Myndigheterna fick tom ändra på besöksreglerna så Lundin får numera bara ta emot ett kvinnligt besök åt gången. Den kvinnliga serimördaren Dorothea Puentes får frierier av giftassugna karlar. För mig är detta ett ganska obegripligt beteende, ja inte av mördarna men utav s.k vanliga människor. Man kan inte heller bortförklara beteendet med att det rör sig om människor med psyskiska problem som dras till dessa groteska individer. Jag blir t.ex lite förundrad över hur t.ex Mikael Persbrant i omgångar kan vinna omröstningar som dröm mannen för många kvinnor och män. Kanske inte ett lika dramatiskt sceneario men väl en indikation om vad som ses sexuellt attraktivt i vårt samhälle. Dahlen hittar  inga svar på dessa frågor men i bokens avslutande del filosoferar han om varför vi är så fascinerade av våld. Om man lyfter blicken så inser man att vi ständigt är omgivna av våld, vi kanske inte utsätts för våld men vi kommer dagligen i kontakt med det. Dahlen jämför hur våldet som vi utsätts för i medial gradvis stegras och blir råare samtidigt som vår acceptans för våld ökar. Dahlen leverarar inga svar men däremot många intressanta tankar som väcker frågor och funderingar. En tänkvärd och högst rekommendabel bok om en del av den verklighet vi lever i.

2 tankar på “Micael Dahlen: Monster

  1. Det känns som det börjar utkristallisera sig ett mönster — du skriver om faktaböcker och jag om dammiga klassiker 🙂

    Låter intressant. Funderar Dahlen något kring att han med en sådan här bok samtidigt underblåser intresset kring dessa särpräglade individer?

    • Det råkar bli faktaböcker den skönlitteratur jag läser f.ö är Martin och deckare inte speciellt intressant att skriva om. Väntar på att Kings nya ska komma i pocket. Om klassikerna är så dammiga vet jag inte, många ggr känns de mer vitala än dagens litteratur.
      Han tar upp tanken om intresset kring våld men någon stor själv ransakning rör det sig inte om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s