A life in music 2006 – 2012

Då har vi nått vägs ände på det här temat. En del band och artister som t.ex Yazoo och Mike Oldfield har ”glömts” bort men för att antalet inte skulle växa till gigantiska former har jag varit tvungen att sovra men de artisterna kan säkerligen dyka upp någon form i framtiden, t.ex under veckans låt.

Jag tror jag såg videon på MTV och det slog an en sträng av ångest och desperation hos mig. Jag letade upp Cashs American svit och visst är det mörkt med en stor portion dödsångest  men samtidigt fruktansvärt bra. Det är sällan man finner en helgjuten platta nu för tiden då musikindustrin verkat gått tillbaka till 50 och 60 talet då det var singlar som gällde. Svenska Loveninjas debutplatta är fantastisk och de flesta låtarna är bra. Minns fortfarande då jag körde hem från en skolavslutning, sommaren hade startat, kvällen var sen och Loveninjas på hög volym i bilstereon. Härlig känsla!

Nu följer två grupper som jag upptäckte av en slump då jag passerat tv:n. Min fru hojtade en sen kväll att det här var bra och visst hade hon rätt.  Göteborgsbandet Shout out louds spelade på någon tv-show, tror det var ett program med Stina Dabrowski. Jag stannade till för visst är den här låten oemotståndlig, även om det låter ganska mycket Cure rip-off. Två andra band som jag fastnade för kring den här tiden är The Postal service som i sin tur ledde till Death cab for cutie. Collegerock fnyser Marcus. I desperation för att få mig på bättre tankar prackade han på mig en skiva som jag fastnade för direkt. Oslagbar låt som jag än så länge inte tröttnat på. 2006 dog min far och av någon anledning tänker jag alltid på honom när jag hör den här melodin av Gershwin.

Via filmen 500 days of Summer kom jag i kontakt med den här trevliga gruppen . Ja hela soundtracket till filmen underbart. Då min fru och barn vet hur teknikfientlig jag är var de lite osäkra hur jag skulle ta emot en MP3 som födelsedagspresent men den fann snabbt sin plats. Jag vet inte riktigt hur The Ting Things hittade till min MP3 men bra är de i alla fall . Efter ca 20 år tillsammans bestämde jag och min sambo till slut för att gifta oss. Trots vår långa tid tillsammans kändes det ändå lite spännande. Än mer spännande blev det när vigselförättaren (som hade passerat bäst före datum med råge) undrade om det var jag och min dotter som skulle gifta oss. Den här låten gick i mitt huvud kring bröllopet.

Det finns en och annan låt som man känner att man inte borde gilla men man är helt enkelt tvungen att kapitulera då melodin är för trallvänlig det här är en av många melodier av det slaget. Hur St Etienne hittade till mina öron vet jag inte men den här sången gjorde att jag fastnade för gruppen. Goldfrapp är ett annat band jag upptäckt på senare år. Lemon jelly hörde jag av en händelse på radion och det var en trevlig bekantskap. Att Allan Edwall gjort ett helt gäng skivor var mig helt obekant tills Kent uppmärksammande mig på den saken. Svartsyn & ångest är en bra kombination . Arvikafestivalen har som bekant gått i graven. Innan konkursen var ett faktum gjorde jag och min fru slag i saken och åkte upp en kväll för att se Regina Spektor, Robyn och Kent. När den här  låten spelades i sommarnatten var det en magisk känsla.

Härom året började plötsligt ett och annat band som jag trott varit passe´att röra på sig.  Divine comedy släppte sin bästa skiva på många år, OMD och Human league hängde på med stabila skivor till min stora glädje. Den skiva som spelats överlägest mest på senaste tiden är Svante Thuressons bästa. En mycket bra dubbel cd som jag och min fru dansar till i vardagsrumment. Då jag har svårt med takten är det hon som får föra.  På bloggen indiemusik fick jag tipset om den här artisten. En mycket trevlig bekantskap. Senaste månaderna har Nicki Minaj gått varm i lurarna, om det är en tillfällig fling eller inte får tiden utvisa.

Japp det var det. Nu är det hela över men som Henke säkert håller med om måste man avsluta ett blandband (vilket detta egentligen är) med en ordentlig låt. Gärna en låt som biter sig kvar efter att musiken tystnat. När min far dött och jag och min bror gick genom hans gigantiska skivsamlig dök den här skivan helt otippat upp. Varför han köpt den vet jag inte och jag har inget minne av att han spelat skivan. Ett mysterium. Lou Reed får avsluta temat med den fantastiska Sad song som ger mig gåshud.

Tack för att ni lyssnat!

Här finns ALIM 2006 – 2012

4 tankar på “A life in music 2006 – 2012

 1. Jag tycker att det i dessa texter utmålas att jag som person skulle tycka att ”collegerock” skulle vara något som per automatik skulle vara något att fnysa åt. Detta stämmer inte riktigt med verkligheten, Bara så att ni vet. Band som The Presidents Of United States Of America tycker jag är utmärkta o.s.v. Jag fnyser väldigt sällan. På sin höjd uttrycker jag subtil skepsis.

 2. Trevlig lista, liksom de tidigare! Kommer inte ihåg om jag sagt det förut, men det är väldigt smidigt att få alla låtarna i en enda spellista eftersom du skriver om dem mer i löpande text, sas.

  Högst blandat blev väl slutresultatet för min del. Cash är trevlig, men av någon anledning lyssnar jag sällan på honom. Collegerocken är om inte lättlyssnad och det finns något nästan hypnotiskt över Young Folks. She & Him är tokcharmiga och jag blir verkligen förtjust i Dechanels röst.

  Sedan var det kanske inte så mycket mer som hittade hem än Night People, men då är det ju också Human League 😉

  Men jag måste säga att jag är imponerad över din förmåga att testa och hela tiden ta till dig ny eller modern musik. Själv tenderar jag till att vara en konservativ gammal stöt.

  Summa sumarum har det i alla fall varit hemskt roligt att få följa med på den här högst personliga musikresan — tack!

  • Tack för de snälla orden 🙂 Roligt att du ville hänga med. Dechanels röst är charmig, personligen tycker jag hon är bättre musiker än skådis.
   Musiksmak är något jag undviker att diskutera, mkt svårt men som sagt jag gillar det mesta även om jag ligger sorgligt efter på hårdrocken. Jag är nog lite konservativ av mig också även om jag jobbar hela tiden på att hitta nytt. När jag hittar något nytt sker dock oftast av en slump.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s