Serier som jag skulle vilja se bli filmatiserade för tv eller bio.

På senare år har det ploppat upp adaptioner av serier både här och där. Till en början var det ganska usla filmatiseringar men någonstans kring de första X-men och Spiderman filmerna började man ta sig i kragen och tog historierna på allvar. Nu har långt ifrån alla adaptioner varit bra, senast förra sommaren satt jag och stönade i biofåtöljen när Warner Bros massakerade Green Lantern. Nu är det inte bara superhjälteserier som blir till film t.ex American splendor, Tintin, Asterix och Ghost world är serier som blivit film men det är filmerna om superhjältar som fått störst uppmärksamhet.

Här följer en lista på serier som jag skulle vilja se i film eller tv-format. En del är nya andra har filmatiserats men resultatet skulle kunnat bli avsevärt bättre när man tänker på grundmaterialet.

The Punisher: Tre gånger har man försökt att filmatisera berättelsen om den maniske hämnaren. Varje gång har resultatet blivit lite bättre men slutprodukten har aldrig varit riktigt tillfredställande. Det verkar som att man inte vågar ta ut svängarna ordentligt i filmerna för då skulle troligtvis PG-13 stämpeln ryka och filmbolaget skulle tjäna mindre pengar. Punisher War zone hade R-stämpel men i mitt tycke hittade man aldrig karaktären Frank Castle. The Punisher inget charmtroll men i filmerna har man gjort karaktären lite trevligare för att publiken ska kunna finna sympati för honom. Enda anledningen till att jag hejar på honom i serien är att hans antagonister är avsevärt värre. Finge jag önska skulle Showtime eller HBO plocka upp Garth Ennis Punishersvit där han är 50+ och hans enda drivkraft är hämnd. Ennis lyckades med att trolla fram ett riktigt motbjudande skurkgalleri samt att ge den något slitne men envetene hämnaren en personlighet. Det skulle kunna bli en actionserie utan dess like där man sitter och skriker YES! när slemma skurkar biter i gräset på de mest gruvliga sätt.

Daredevil: När serien om den blinde advokaten med superkrafter skulle filmatiseras drabbades filmbolaget av kollektivt vansinne och gav huvudrollen till Ben Affleck. Här satt man på en story som innehöll ninjor, lönnmördare och en av de bästa skurkar som skapats nämligen The Kingpin. Matt Murdoch som är Daredevil hör också till en av serievärldens mer intressanta personligheter. Både Kingpin och lönnmördarna var med i filmen men vi fick vad Carl Lidbohm kallade TRAMS! Gör om och gör rätt. Läs Frank Millers serie och få in ordentliga skådisar i huvudrollerna samt våga vara lite vuxna och kasta in massa ninjor i handlingen. Det kan aldrig misslyckas. Enligt ryktet är en nyinspelning på gång. Vi får hålla tummarna att man gör rätt den här gången.

The Sandman: Att få den här fantasyserien filmatiserad kräver en budget utan dess like men kanske HBO eller Showtime skulle kunna göra Neil Gaimans mästerverk rättvisa. Jag tror att det skulle kunna bli hur bra som helst bara man vågar klippa lite i Gaimans ibland lite långrandiga monologer som stundtals präglar serien. Har man inte läst serien rekommenderas den å det varmaste. Bara filmatiseringen av episoden A Midsummer nights dream vore guld värt. Av och till ryktas det om att serien ska spelas in men än så länge har jag inte stött på några konkreta planer.

Blondie: Häromdagen satt jag och Marcus och filosoferade. När detta sker befinner vi oss i samma rum men talar högt för oss själva och bryr oss inte speciellt mycket om den andre lyssnar eller inte. Den här gången råkade våra tankar tangera varandra och mynna ut i en stilla undran varför man inte gjort en sitcom av Blondie? Tänk att få se Direktör Dittling dänga en skrivmaskin i Dagoberts skalle eller Dagobert och grannen Perman iklädda balklänningar samtidigt som de fäktas med basebollsträn. Fantastiskt roligt! Risken finns dock att amerikanerna sockrar det hela med en stor portion moral vilket skulle kunna sänka hela projektet. Vi kom t.om så långt i våra funderingar att vi började besätta rollerna: Philip Seymour Hoffman som Dir Dittling, Susan Sarandon som Dittlings fru Cora, Scarlett Johansen som Blondie och Brad Pitt som grannen Herbert Perman. Någon som har ett förslag på Dagobert? George Clooney?

Linda & Valentin: Den franska serien om de två rymdtidsagenterna Linda & Valentin skulle i de rätta händerna kunna bli en stor succe. De storslagna miljöerna borde vara möjliga med dagens filmteknik.  Om man läst albumen vet man att det finns det många scener och berättelser som skulle vara underbara att få se på film. Många skulle nog känna igen sig då Lucas snott/lånat mycket av serien till sina Star Wars filmer.

12 tankar på “Serier som jag skulle vilja se bli filmatiserade för tv eller bio.

 1. Serier är inte min grej så jag kan inte säga så mycket om dina val, men kul initiativ 😀

  Jag har sett The Punisher (2004) med Thomas Jane i huvudrollen och den tyckte jag stundtals var ganska bra. Vet dock inte hur den står sig i jämförelse med serien.

  • Ingenting funkar i DD filmen 😦 Kingpin är en värdig motståndare trots att han inga superkrafter har. Bullseye är en lönnmördare som ger en rysningar och Elektra är en av de coolaste ninjor jag skådat. Allt detta hade de klappat och klart om de bara orkat sätta sig in i serien men ack nej. Resultatet har tyvärr både du och jag fått ta del av och det gör ingen glad.

 2. Skulle älska att se Linda & Valentin som film eller TV-serie. Helst film. Har många album, det var en storfavorit. Undrar vem som skulle kunna fånga känslan och karaktärerna… Ingen aning, men Spielberg skulle bara fåna till det, det är ett som är säkert.

  • Roligt att se att det finns fler fans av Linda o Valentin. Har alla svenska album och väntar tålmodigt på att resten ska komma på engelska – lär ta nga år.
   Japp S.S ska hålla sig lååångt borta från den här serien.

 3. Pingback: Luc Besson filmar “Linda & Valentin” | Filmmedia.se

 4. Håller med om att jag _gärna_ skulle se en reboot på DD, det är en serie som förtjänade ett mycket bättre öde. Men Sandman, borde inte det vara rätt dömt att misslyckas? Fast iofs, Pan’s Labyrinth kommer ju ändå i närheten rent stämningsmässigt, så kanske ändå…

  • Såg nu att det dessutom gjordes en sitcom på femtiotalet, som också varade en säsong. Dessutom gjordes en film-serie på 28 filmer 1938 till 1950, och en radioserie 1939-1950 med samma skådespelare, åtminstone i början.

   • Välkommen hit Ari. Tack för informationen skulle vara intressant att se ett avsnitt eller två av serien men anar att den troligen skulle vara ganska nedtonad – åtminstone ang. våldet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s