Kenneth Anger: Hollywood babylon

Jag ska ta och erkänna på en gång att jag älskar att läsa om skvaller och skandaler. Att sitta i ett  väntrum som är fulladdat med Se&Hör eller Hänt Extra är ett av livets små nöjen. När jag hörde talas om den här boken som skulle avslöja stjärnornas skandaler i det tidiga Hollywood så vattnades det i munnen på mig.

Bokens författare Kenneth Anger är själv regissör av div kortfilmer som jag vare sig sett eller hört talas om. Hollywood Babylon börjar under stumfilmseran och betar av mer eller mindre kända skandaler t.ex Arbuckels eventuella våldtäkt av Virgina Rappe, Clara Bows eventuella sexuella aktiviteter med ett helt fotbollslag. Boken slutar kring det sena femtiotalet och då har jag även tagit del av Frances Farmers sorgliga öde samt alla turer kring Charlie Chaplin och hans kanske inte helt rumsrena begär av yngre tjejer.  Hollywood Babylon är en ganska sliskig bok. Som jag tidigare nämde så gillar jag skvaller med det får inte gå överstyr så att det blir en total förnedring av den det skvallras om. Skvallret bör också ha någon kärna av sanning.

De stora problemen med Angers bok är två. Anger fabulerar hej vilt. Han tar (hittar på) något rykte och spinner sedan fritt vidare. Författaren gör det inte hela tiden men tillräckigt ofta för att jag ska bli tveksam till bokens sanningshalt. Anger har blivit stämd av släktingar av en och annan skådespelare som omnämns i boken. I flera fall är det uppenbart att författaren minst sagt skarvar med sanningen, om det sedan rör sig om en ren skär lögn eller om det är önsketänkande från Angers sida låter jag vara osagt. Lägg sedan till att Anger är en undermånlig författare. Bokens språk är i nivå med en brittisk kvälstidning t.ex The Sun. Författaren slänger sig med adjektiv och raljerar fritt om personers tankar, saker som han inte har en susning om. På sina ställen pendlar boken mellan skönlitteratur och fakta. Anger verkar också hysa ett stort agg mot det etablerade Hollywood. Hollywood Babylon dryper av förakt och avsky gentemot skådespelare och annat filmfolk. Kanske är det så att författaren känt sig förorättad och sedan svept ihop den här boken som hämnd, det är i alla fall det intrycket jag får. I jämförelse med Se & Hör vinner tidningen både i språk och innehåll över Hollywood babylon.

2 thoughts on “Kenneth Anger: Hollywood babylon

  1. En liten skvallergubbe, minsann?😉 Skandaler har ju alltid haft sin givna publik men det är ju illa om det inte finns någon som helst grund i verkligheten. Ett dåligt språk bättrar ju dessutom bara på bilden av att detta är något som slängts ihop för att kunna mjölka lite stålars.

    • Nja bara till hälften. Själv skvallrar jag inte men suger åt mig skvaller som en tvättsvamp😉 Boken är nog bland det sämre jag läst i år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s