ALIM: Robin Hood (1973 USA)

Egentligen skulle filmbolaget Disney inte ha gjort Robin Hood. Man hade  planer på en film som baserades på den fransk/tyska folksagan Reynard the Fox som handlar om en trickster, räven Reynard vars främsta fiende är en varg.Trots att Walt Disney var död sedan länge blev det dock hans vilja som styrde. Walt tyckte nämnligen huvudpersonen Reynard inte passade som hjälte. Man la ned projektet men kände sig kanske lite stressade att komma upp med en ny film. Valet föll på den inte helt obekante Robin Hood. Flera av figurerna som man skapat/bearbetat till Reynard följde med i flytten till den nya filmen. T.ex Robin Hood som är en räv och sheriffen i Nottingham har vargskepnad. Broder Tuck var först en gris men rädslan för att verka respektlösa mot kristendomen gjorde att man transformerade grisen till grävling. Vill man vara elak kan man säga att filmen är ett hafsverk, något som märks här och där men konstigt nog är den i mitt tycke en av de mest lyckade Disneyfilmerna och definitivt den bästa versionen av Robin Hood och hans muntra män. Här vill jag tillägga att jag än inte sett Errol Flynns tolkning av Hood (1938), ryktet gör gällande att det ska vara den bästa versionen.

Tidiga skisser på filmens huvudpersoner.

 Egentligen har filmen inte så mycket till handling. Det är Robin Hood som fightas mot den ondsinte Prins John och sheriffen i Nottingham. Detta skildras i olika episoder och filmens final är när Robin Hood stjäl Prins Johns allt guld, något som inte är obekant för de som kollar in Kalle Ankas julafton kl 15:00 på julafton.

Robin Hood och Lille Jon

 Filmen dras som sagt med ett manus som känns ihoprafsat där man lånat skämt och händelser från äldre Disneyfilmer., Kvaliten på teckningarna är inte de bästa men å andra sidan var Disneystudion inne i en period där animationerna ger ett slarvigt intryck. Den perioden startar med Pongo 1961 och slutar med Taran och den magiska kitteln 1985. Pga av budgetproblem använde man sig av animationer från tidigare filmer, b.la Djungelboken och Aristocats. Man återanvänder även animationer flera gånger i filmen. Musiken är inte heller speciellt bra, behöver jag nämna ”Oo De Lally – hoppsan vilken dag”?

Prins John & Sir Väs

 Trots detta så har man lyckats med att få till en av de roligare disneyfilmerna, medvetet eller inte har jag inte den blekaste aning om. Prins John (Peter Ustinov) och Sir Väs (Terry Thomas) är mycket roliga som skurkar. De är inte speciellt skräckinjagande utan nästan lite ömkansvärda. Actionscenerna är underhållande och hela filmen präglas av en uppsluppenhet som inte känns konstlad. Det är också skönt att slippa de moralkakor som nu för tiden dyker upp titt som tätt i filmer från Disney. Jag får intrycket att här chansar man vilt på vinst eller förlust. Som konstnärligt hantverk kanske inte Robin Hood är den mest lyckade av Disneys filmer men underhållande är den!

Regi: Wolfgang Reitherman

Betyg: 7/10

Annons

7 tankar på “ALIM: Robin Hood (1973 USA)

 1. En favorit-Disney även i min bok även om jag håller med om allt du säger — hafsigheten och så vidare. Men fantasirikedomen finns där ändå, när Sir Vääs gör sig till en propellerballong, jag älskar det! Det lite ovanliga är kanske att den riktigt otäcka skurken inte är Prins John med sin klantiga sidekick, istället blir ju han nästan som en sidekick åt sheriffen.

  • Stämmer Sheriffen är nog den mest osympatiske av skurkarna. En annan Disneyfilm som känns uppsluppen och påminner lite om den här när det gäller crazykänslan är Kejsarens nya stil men den känns iofs inte lika spontan som RH och mister då lite charm.

   • Det har jag inte tänkt på, men visst finns det likheter mellan de två filmerna. Tror dock att det är den betydligt mer ironiska stilen i The Emperor’s… som gör att den inte känns lika fågelfri som Robban.

 2. Mycket intressant. Jag hade gärna sett originalidén om Reynard the Fox. Du pekar på exakt samma brister som jag gör (sången bl a!). Skillnaden är att där humorn gick hem för dig så gjorde den det inte för mig. 🙂

  • Jo det manuset ligger nog någonstans i Disneys gömmor och samlar damm tillsammans med en annan tecknad film som var i stort sett klar då projektet skrotades – tror den handlingen utspelades på en bondgård.
   Jag är lite svag för humor av det slaget som är i R.H lite uppsluppet men på ett ofarligt vis. Kejsarens nya stil går i samma stuk – kanske inte att rekommendera då du inte var så förtjust i R.H

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s