The Dead (2010 Storbr)

Jag ser film efter film i skräckgenren ofta är den ena filmen värre än den andra. Samtidigt så vet jag att det finns okända guldkorn som gömmer sig bland skiten. The Dead är ett sådant guldkorn. Det är långtifrån en perfekt film men när jag såg filmen fick jag den där härliga känslan av obehag samtidigt som jag insåg att jag var osäker på hur handlingen skulle utveckla sig. De två faktorerna räcker långt för att jag ska känna mig nöjd när jag ser en skräckfilm.

I västra Afrika har det brutit ut en zombieepidemi. I panik flyr en grupp människor med ett flygplan i sista stund. Planet störtar och den ende överlevande får nu kämpa sig genom landsbygden mot civilisationen. Något som inte är speciellt enkelt då savannen kryllar av zombies.

Det var ett tag sedan jag såg en bra zombiefilm men The Dead var en positiv överraskning. Filmen vinner mycket på de nya miljöerna (filmen är inspelad i Ghana och Burkina faso) som gör att storyn känns lite fräschare. Man kan vid en första tanke tycka att det är lugnt att befinna sig på savannen i en bil med vapen när apocalypsen slår till .  Men med brist på mat, sömn, vatten och bensin samt total avsaknad av skydd och gömställen ter sig livet på savannen inte lika lätt vare sig den är fullproppad med zombies eller inte.

På senare tid har de ”snabba” zombisarna varit gällande i genren men i The Dead rör det sig om Romeros saktfärdiga döingar. De släpar sig fram över slätten men fanskapen är enträgna och ger sig inte i första taget. Trots de slöa zombierna finns det ett antal nagelbitarscener i The Dead som gör att jag sitter och ojar mig soffan. Filmen präglas av en hopplöshet och brutalitet, i The Dead finns det inget att skratta åt, inga kvicka repliker bara död, sorg och elände. Detta gjorde att jag tog berättelsen mer på allvar och stundom nästan blev lite filosofisk i tankar om människan och dess natur. En högst rekommendablel zombierulle av bröderna John och Howard Ford.

Regi: John & Howard Ford

Betyg: 7/10

8 tankar på “The Dead (2010 Storbr)

  1. Är inte så där jätteförtjust i zombies, men alltid intressant om det är värt en titt. Ska även tipsa en kompis som gillar genren, så jag tackar för tipset. Kollade in trailern och det såg ganska välgjort ut.

  2. Ahum! Det här låter superduperintressant!
    Det har ju visat sig att vi är på ganska lika nivå i tyckandet, så detta kanske lovar lite gött dårå….finns ju en viss tjusning med zombies alltså… 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s