Lasse Weirup: Kokain

Reporten Weirup blev känd för en bredare allmännhet med sina böcker Svensk Maffia (där jag f.ö fann en gammal klasskompis på bild när han poserar med ett vapen). Tillsammans med Erik de la Reguera har han skrivit boken Kokain. Till en början samarbetade Weirup med Magnus Linton men de drog åt olika håll i projektet så Linton skrev en egen bok Cocaina. Efter att ha läst Weirps bok undrar jag lite över var meningskiljnaderna låg för, nu är jag inte någon expert på ämnet, Kokain känns verkilgen heltäckande. Någon gång lär jag få läsa Cocaina för att se vilka skillnaderna är.

Boken täcker det svenska missbruket av kokain och hur det har fått fäste i vårt land. Weirup startar redan på 1800 talet och beskriver den första vågen av kokain som nådde Sverige under 20-talet och fortsätter fram till nutid.. Han intervjuar brukare, poliser, politiker, smugglare och langare. Vi får även ta del av latinamerikas historia, Colombia, Venezuela, Peru, Kuba, Mexico, Boliva och Honduras är alla länder som drabbats hårt av knarkhandeln. Kokainvågen i Miami och USAs krig mot knarket tas också upp. Allt denna information lyckas Weirup klämma in på 500 sidor. Kanske lite i det ambitiösaste laget men boken är välskriven, intressant och lättläst.

Weirup kommer fram till ganska intressanta saker rörande drogen kokain:

Trots allt man hört är inte kokain speciellt vanebildande om man jämför med andra droger.

Det är sällan s.k ”lättare droger” som t.ex hasch är en inkörsport till kokainet istället är det i kombination med alkohol som man kommer i kontakt med kokainet för första gången.

Den s.k hårda linjen mot missbruket har inte lyckats stället har bruket av kokain flyttats från krogen till hemmen.

Kokabusken vars blad lokalbefolkningen i Latinamerika tuggar är inte speciellt hälsovådlig men den FN rapporten begravdes av amerikanska myndigheter.

Slutligen har USAs s.k krig mot knarket troligtvis kostat avsevärt fler människoliv än om man istället hade satsat summan på socialareformer. Det sistnämnda kan man räkna ut med arschlet men politikerna ,amerikanska och svenska, (b.la Margot Wallström) vägrar lyssna på det örat. Om nu allt ovanstående är sant vet jag inte men Weirup har en omfattande notapprat och han argumenterar väl för sina åsikter och tankar så påståendena verkar inte vara helt tagna ur luften.

Enligt Weirup är det stora problemet med kokainet inte missbruket utan de stora vinster som görs på drogen. Vinster som får folk att bokstavligen gå över lik. Folk som festknarkar tänker inte på detta men paradoxalt nog kan samma person vara noga med att inhandla  kravmärkta bananer.  Hur det hela ska lösas har Weirup inget egentligt svar på men som det ser ut i dagsläget är det mörkt. Länder håller bokstavligen på att upplösas av kriget om kokainmarknaden t.ex Mexico. Förafttaren filosoferar lite om framtiden och eventuella lösningar men några klara svar har han inte att ge. Har man lite tid över är boken Kokain både tänkvärd och läsvärd.

Annonser

8 thoughts on “Lasse Weirup: Kokain

 1. Intressant om en vad det verkar en intressant bok. När jag var i Peru nyligen bjöds man på kokate överallt. Speciellt på hög höjd i Cusco och Puno (som båda ligger på över 3000 m) då det anses vara bra mot höjdsjuka förutom i princip alla åkommor man kan tänka sig. Vi smugglade faktiskt med oss en påse kokate hem, men säg inte det till nån, speciellt inte Margot Wallström. 😉

  • Kokate = Andernas kaffe vad jag förstått. Ska inte skvallra för Margot men det skulle vara roligt att få en kort reserapport från Peru.

   • Jag twittrade en del från Peru så du skulle ha följt med där. 😉 Kanske kommer nåt mer på bloggen, vi får se.

   • Såg några twitterposter på din blogg bla bild på drickan och modeshowen – får kolla upp lite närmare.

   • Ja, nej, det blir ju lite snett… Och den illegala marknaden är ganska inte bästa grogrunden för sociala samveten 😉 Vet du om man säljer kravmärkt maja i tex Amsterdam?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s