Cocaine cowboys (2006 USA)

Ett av kapitlen i Weirups bok Kokain rör kokainboomen i Miami på 80-talet. Då det gjorts en dokumentär om denna period var det ganska givet att intresset för filmen väcktes efter att jag läst boken.

Under 80-talet blev det en maktkamp över kokainmarknaden i USA mellan Kubaner och Colombianer. När det gick upp för folk hur mycket man kunde tjäna på att sälja drogen gällde det att snabbt lägga beslag på marknaden. Staden Miami passade väl geografiskt för att frakta in kokainet och de amerikanska myndigheterna togs på sängen m.ao fick man till en början arbeta relativt ostört. Pengar pumpades in i staden och Miami gick från att vara en halvsömning turistort till en storstad. Den ekonomiska krisen som drabbade USA kring 70/80-talet märktes inte av i Miami här var problemen av annat slag. T.ex kunde man inte leverera lyxbilar i den takt de efterfrågades och bankerna visste inte riktigt vad de skulle göra med alla pengar som formligen strömmade in.

Dokumentären berättar hela historien främst genom tre personers ögon. Jon Roberts fungerade som organisatör för kokaintransporter med flyg från Latinamerika till Miami. Mickey Munday arbetade som pilot på dessa flygningar samt Jorge Ayala vars yrke var lönnmördare. Just den sistnämnde var en obehaglig bekantskap då han sitter glatt och berättar om alla mord han utfört.

Cocaine cowboys är en fascinerande dokumentär som dock ger ett något amatörmässigt intryck. Musiken är hemsk och till en början funderade jag nästan på att stänga av p.ga den enerverande musiken. Jag vande mig efter en tag och då historien var så egagerande ”glömde” jag snart bort det störande soundtracket. Det känns också som att man försökt lägga orden i mun på de som intervjuas för att få till lite tuffa oneliners. Jag får lite TV3/TV4 vibbar på dokumentären. Petitesser kanske men det sänker helhetskänslan. Filmen är dock sevärd kanske främst för att hela storyn är så verklighetsfrämmande och sanslös.

Regi:Billy Corben

Betyg: 6/10

2 tankar på “Cocaine cowboys (2006 USA)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s