Scarface (1983 USA)

Scareface av Brian De Palma efter ett manus av Oliver Stone är en besvärlig film där jag är väldigt ambivalent i mitt tyckande. Jag svag för gangsterfilmer speciellt då i kombination med en ”rise and fall story”. Filmen har en rad bra skådisar (åtminstone på pappret): Loggia, Pacino, Pfeiffer och Abraham. Tyvärr dras filmen med många problem och det största problemet heter som vanligt De Palma.

I Scarface för vi följa småskurken Tony Montanas (Al Pacino) väg från flykting från Castros Kuba till att bli en av Miamis ledande gangstar. Filmen startar med att Montana utför ett mord i ett flyktinglägrer. Målvedvetet arbetar han sig sedan uppåt i den kriminella näringskedjan. När Tony blir besatt/kär i gansterbossen Frank Lopez (Robert Loggia) flickvän Elvira (Michelle Pfeiffer) skär det sig av naturliga skäl mellan de två och en maktkamp över kokainet och Elvira tar vid.

Den första halvan av filmen är bra t.om mycket bra. Storyn flyter på väl och skådisarna håller sig till sina roller men någonstans i mitten av filmen haverar hela projektet. Pacino spelar över redan från början men det är acceptabelt överspel men när han ska gestalta karaktären Montanas ökande drogberoende och paranoia släpper Pacino alla hämningar. Reslutatet är direkt pinsamt att se. Ju mer man ser av Michelle Pfeiffer och Mary Elizabeth Mastrantonio, som spelar Montanas syster Gina, desto mer inser man vilka usla skådisar de är (åtminstone i den här filmen). Det kan bero på dåligt skrivna karaktärer eller dålig personregi. Man kan kanske inte lasta skådespelerskorna för mycket då båda var ganska nya i branschen 1983. Loggia skrattar sig igenom hela filmen så mycket att jag börjar fundera på Romeros Jokern från 60-tals Batman. Mitt i denna soppa har vi som sagt en tjattrandes Al Pacino som är otroligt irriterande i sitt överspel.

Ett stort problem med De Palma är att han är övertydlig i sitt berättande. Subtilitet har aldrig varit hans starka sida. När Tony snortar kokain lägger han upp en lina i cyckelslangstjocklek – det blir bara löjligt. I en annan scen ber Tony att en av hans underhuggare ska ringa kl 3:00 när telefonen ringer zoomar kameran in en klocka som visar tre.Detta är bara ett par exempel av många i filmen och jag undrar om De Palma  är trög i huvudet och tror att publiken är lika korkad. Filmens sista 20 minuter sitter jag mest och skrattar då Scarface sänker sig ned till buskisnivå och blir en parodi på gangsterfilmer.

Det finns dock ett par saker som är bra. Storyn har jag redan nämnt, en annan sak är Giorgio Moroders musik som är fantastisk. Vanligtvis har jag svårt för 80-tals filmer där det plippar och ploppar för mycket (fick t.ex stänga av Ladyhawke då jag höll på att bli galen av musiken) men Moroder har fått till ett bra och passande soundtrack. Det finns även ett par snygga scener i filmen. Jag tänker speciellt då på en scen där en knarkaffär går snett. Där och då fungerar De Palmas regi ypperligt men några få scener och ett bra soundtrack gör ingen film. Trots sina brister är det en relativt underhållande film men speciellt bra är den verkligen inte.

Vad jag förstått så är Montana förebild för många halvgangstrar ute i den verkliga världen vilket nog säger mer om dom än filmen då Montana trots allt är en riktig looser. Vito Corleone skulle i så fall vara en bättre förebild om man nu ska ha kriminell framgång som måttstock.

Regi: Brian DePalma

Betyg: 4/10

17 tankar på “Scarface (1983 USA)

 1. Du som nu har sett Cocaine Cowboys — jag funderade mycket på den där motorsågsscenen. Är den överdriven eller kan det verkligen ha hänt ungefär som det gör i filmen?

  • Faktiskt så håller sig De Palma ganska nära verkligheten. Columbianerna verkar ha en fabless för att stycka folk – både i dött och levande tillstånd. Otäckt men sant.

   • Jag har bara sett Scarface en gång men vill minnas att jag ändå tyckte första halvan var helt ok, men att det sedan börjar spåra ur lite. Återigen en av de där uppgång-och-fall-historierna som kanske följer leden lite väl slaviskt.

   • Jag tyckte vid omtitten att andra halvan inte förll riktigt lika mycket. Men det handlar nog främst om hur pass mycket tålamod man kan ha med allt överspel, för visst är det ett sådant

 2. Håller med om mycket. Har aldrig förstått storheten i den här, fast för mig beror det mest på att jag finner Montana så ointressant. Då blir resten inte så intressant det heller.

 3. LOL, jag satte upp Pacinos roll som Tony Montana som en av de bästa skådespelarprestationerna någonsin 😉 Kanske skulle ha valt en annan roll…

  • Tycker jag inte. Det är många som håller Pacino och hans överspel högt så du är inte ensam i ditt tyckande. Jag däremot föredrar den mer lågmälde Pacino.

 4. Får nog vara så tråkig att jag håller med om det mesta. Har också alltid haft så svårt att förhålla mig till filmen. Det är en bra story om en losers tillfälliga uppgång och fall….men precis som du sätter fokus på så är det ett satans överspel av guds nåde!

  Jag tror att om man skulle göra filmen idag skulle den se helt annorlunda ut dramaturgiskt. Kanske lider den av att den kommer från just 80-talet då det här med subtilitet och less is more inte riktigt verkade vara anammat.

  De Palma är också en underlig kuf. Gör en del bra-som-satan-filmer, och gör sedan rent skräp. Den här kanske ändå får räknas som en av 80-talets mer anmärkningsvärda filmer….men som sagt..är den så där bra egentligen som kultstatusen vill göra gällande…?

  • ”80-talet då det här med subtilitet och less is more inte riktigt verkade vara anammat” tänker du på Bruckheimer, bay o Emmerich här 😉
   Jag tror att med en annan manusförfattare och regissör hade det blivit en helt annan film. Stone är väl inte direkt känd för att vara lågmäld.
   Filmen är underhållande men inte bra.
   Vilken film tänker du på ang De palma och ”bra som satan”?

   • Nja…de där uttrycken gäller väl just inte de herrarna dårå…. 😉

    Av De Palma tycker jag nog att ”Blow Out”, ”Carrie” och ”De Omutbara” är riktiga höjdare. sedan verkar jag vara den enda i min bekantskapskrets som är lite svag för ”Mission to Mars”…fast det kanske mer beror på min svaghet för filmer om rymden…

   • Har inte sett Blow out, Carrie är ok. Mission to Mars har jag sett o förträngt den kom väl samtidigt som en annan Marsfilm med b.la Val Kilmer om jag inte minns fel – den var ok.

 5. En riktig favoritfilm. När jag skulle se om den för något år sedan tänkte jag att den kanske inte var så bra som jag mindes den som. Men de är riktigt bra, och det står jag för. Sen att Pacino kanske spelar på sitt sätt stör mig inte. Det är en excentrisk karaktär så det funkar ypperligt.

  Scarface

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s