Stephen Kings böcker – rubbet ( i sinom tid).

Allt eftersom jag läst och skrivit om en bok hamnar den på listan. Jag länkar vidare till den längre recensionen. 

ROMANER

mrmercedes_us_cover21. Mr Mercedes. En deckarthriller om en pensionerad polis som jagar en massmördare. Boken första femtio sidor samt upplösningen är fenomenala men King velar bort sig i sin huvudkaraktär som agerar ologiskt samt att författaren klämmer in en pinsamt skriven kärlekshistoria. Är man som läsare sugen på en deckare kan man med gott samvete plocka upp en bok av en annan författare än King.

9781439148501_custom-5743f0a07411e83c1857c8702b847d16a7477c47-s6-c3020. Under the Dome: En rejäl tegelsten som handlar om en liten stad som oförklarligt isoleras från omvärlden. Det verkar som att någon eller någonting har placerat hela samhället under en glaskupa. I takt med att luften tar slut börjar människorna att vända sig mot varandra. Inte alls en dum ide´men boken är alldeles för lång och förklaringen på mysteriet var allt annat än tillfredsställande. Men en halvbra King är bättre än det mesta.

10611 19. Eyes of the Dragon: King försöker sig på fantasygenren med en saga som har kopplingar till både The Stand och The Dark tower. Inga större fel på storyn men författaren tar i alldeles för mycket i sin iver att vara sagofarbror och boken blir lite tradig trots att den är (åtminstone med King mått mätt) relativt kort.

 

5247bae2aa19bfa43b468c97e7bcd7f618. The Tommyknockers: Sf-rysare lite i stil med Invasion of the body snatchers. I sina stunder riktigt bra men boken är alldeles för utdragen och King tappar av och till kontrollen över sin berättelse. Det är lite synd
för det skulle kunna vara en av författarens bättre böcker.

 

17. Doctor Sleep: En ”uppföljare” på författarens The Shining. Än en gång doctor_sleepfår vi möta Danny Torrance som i vuxen ålder kämpar med sin alkoholism. Han träffar på en flicka som besitter samma förmåga som han äger, hon jagas av en grupp varelser som vill åt hennes krafter. En duglig uppföljare. Välskriven, intressant och i sina stunder spännande. Tyvärr tappar författaren bollen i avslutningen som är mycket svag.

200px-cujo16. Cujo. En mor och hennes son blir belägrade i sin bil av rabiessmittat St. Bernadshund. Ingen vat vart de är, solen skiner och de har ont om vatten. Boken är mycket spännande när det rör hunden och bilen men King drar ut på historien lite väl mycket. Halva boken handlar om ett skadeståndsmål inom reklambranschen och får ta alldeles för stor plats i berättelsen.

15. Firestarter: En konspirationsthriller som rör parapsykologiska förmågor. file_171537_0_firestarter_coverFamiljen Mc Gee jagas av USA:s regering som vill lägga vantarna på parets dotter då hon b.la har förmågan att sätta eld på saker med ren viljekraft. En fartfylld historia och en bra bok att starta med om man vill pröva på författaren. kanske inte en av mina favoriter men ett gediget hantverk.

joyland-cover14. JoylandEn bitterljuv ”comin of age” historia. Året är 1973 och collegestudenten Devin Jones får ett sommarjobb på ett nöjesfält. När det tar slut med flickvännen börjar Jones luska i ett gammalt mordfall för att skingra sina tankar. En bagatell men trevlig, engagerande och King fångar tidsandan väl.

Carrie13. Carrie: Kings debutbok om den mobbade flickan Carrie som utvecklar telekinetiska krafter. En stark debutbok. King känns nästan färdig som författare redan i denna sin första bok. De berättartekniker som han använder sig av finns med redan från start. Även en del återkommande karaktärstyper är med redan från starten t.ex Carries mamma som är den första i raden av religiösa fanatiker som King använder sig av.

imagescat33uax12. The Dead zone: Efter en bilolycka och flera år i koma vaknar läraren Johnny Smith upp till en verklighet han inte känner igen. Olyckan har också fört med sig att han kan se in i framtiden, en gåva som är mer en förbannelse än en välsignelse. Johnny Smith är en karaktär som jag gillar och historien är välskriven men King tar lite för lång tid på sig innan han når målet. Den slemmige Greg Stillson torde höra till en av Kings värre skurkar.

11. Revival: En långdragen coming of age historia som sträcker sig 53c7277dde6c36.75108813över femtio åt. Musikern Jamie och prästen Charles Jacobs vägar möts på 60-talet och de hinner träffa varandra vid fler tillfällen under decenniernas gång. Vemodig historia med en gastkramande upplösning. Välskriven bok som visar att King fortfarande har mycket kvar att ge som författare.

10. The Stand: Ett biologiskt vapen utplånar 99% av mänskligheten. De överlevande samlar sig i två grupper, goda och onda och en slutstrid närmar sig. Bokens första halva är mycket bra. Ett öde New York, Stus flykt från sjukhuset m.m Tyvärr börjar berättelsen att gå på tomgång någonstans i mitten och finalen är svag, den mynnar ut i ett enda stort jaha? och är nog en av Kings svagare avslutningar. Många håller den här romanen som en av sina favoriter i Kings stora produktion. Tv-filmen är f.ö helt ok och det ryktas om en biofilm.

9. From a Buick 8: I en liten stad i delstaten Philadepha har polisen en märklig bil i sitt förråd. Frågan är egentligen om det överhuvudtaget är en bil eller någonting helt annat. Boken kan bäst beskrivas som Stephen King goes The Twilight zone. Berättelsen påminner ganska mycket om ett avsnitt ur den klassiska tv-serien. Vi får inga svar och berättelsen kittlar åtminstone min fantasi. From a Buick 8 är en ganska stillsam och lite vemodig historia och jag gillar bokens stämning.

8. Duma key: Edgar Freemantle förlorar sin arm i en olycka. För att vila upp sig flyttar han till Florida. I brist på annat börjar han måla. Edgars målningar visar sig kunna förutsäga framtiden men det är bara början på ett mysterium som har sina rötter i det förgångna. Det här är en slowstarter men King ökar takten sakta men säkert och upplösningen är spännande men kanske inte helt tillfredsställande. Det jag gillar med boken är den nya miljön (Florida) och att man får två historier i en som vävs samman.

7. It: I staden Derry härjar ett monster i det fördolda och det är upp till sju ungdomar att stoppa det. En av Kings längsta böcker är kanske lite väl lång och slutet är för bombastiskt i min smak men King har en förkärlek till explosioner och stora katastrofer. Romanen vinner dock på en suverän skildring av barndomen i den fiktiva staden Derry samt att bokens monster är en av de ruggigare skapelserna som kommit ur författarens penna. Det finns många rafflande scener i boken som jag fortfarande minns väl trots att det är över 20 år sedan jag läste den. It finns som tv-serie och de flesta verkar gilla den – jag undrar om de läst boken?

6.11/22/63: En romantisk tidsresethriller där en man försöker förhindra mordet på John.F.Kennedy. En spännande och engagerande berättelse där King lyckas förmedla känslan av 50 och 60-talen väl. Att jag gillar tidsresehistorier och alternativa verkligheter hjälper till att ge den här boken en plats på listan. Slutet hör till en av författarens bästa stunder. Det kändes också skönt att läsa en riktigt bra bok av King för det var i ärlighetens namn ett tag sedan sist.

5. Misery: En författare skadas i en bilolycka och tas om hand av en kvinna. Problemet är bara att hon är skogstokig, med våld och utpressning tvingar hon författaren att skriva en ny bok. Troligtvis den mest spännande boken i Stephen Kings omfattande produktion. Vissa partier av boken satt jag och höll andan när jag läste. Lite synd att King valde greppet att publicera en berättelse i berättelsen. Jag uppskattade det inte utan kände att huvudstoryn stannade upp. Misery har blivit till en av få mycket lyckade filmatiseringar av Kings böcker. Definitivt sevärd.

4. Salems Lot: En liten stad i Maine infiltreras av vampyrer. Vanligtvis är jag inte speciellt förtjust i vampyrer, de är helt enkelt lite uttjatade och inte speciellt rysliga. Vampyrerna i Kings bok är allt annat än dagens urvattnade figurer – de är smarta och beräknande rovdjur. Tack vare Salems Lot sneglar jag alltid mot mörka fönster och väntar mig att få se ett likblekt ansikte som pressas mot rutan. Romanens upplösning är ohyggligt spännande. Det har gjorts två versioner av boken till tv. Jag föredrar den senare med Rob Lowe och Rutger Hauer.

The Shinning3. The Shining: En familj ska vakta ett tomt hotell över vintern. Sonen har en sorts psykisk förmåga som väcker onda krafter till liv på hotellet. Ett öde hotell, snö, vansinne och spöken räcker gott och väl för att placera The Shining i topp tre av Kings berättelser. Suggestiv och spännande och bortsett från nummer ett på listan den roman jag läst om flest gånger av King. Långfilmen av Kubrick är mycket bra. Tv-serien ska man däremot göra sitt bästa för inte se. Bedrövlig.

StephenKingPetSematary2. Pet Sematary: Familjen Creed flyttar till staden Ludlow (Maine) och upptäcker en kyrkogård där det som begravs kommer tillbaka. Olycksaliga händelser gör att familjen får ta sig en riktig funderare på om man ska använda sig av kyrkogårdens tjänster. Kanske Kings ruggigaste och mest mörka roman. Ett tag funderade han på att låta romanen vara opublicerad. Inte så spännande men från första sidan har berättelsen en obehaglig och ödesdiger stämning som klistrar sig fast på läsaren. Har blivit till en relativt lyckad film.

1. Christine: Det låter otroligt korkat på pappret. En besatt Plymouth Fury som dödar folk och får sin ägare i sitt våld. Men historien om de två vännerna Arnie och Dennis är en gripande och medryckande berättelse. Bit för bit uppdagas mysteriet om den besatta bilen Christine. Spännande och sorglig. Christine sitter kvar i sinnet långt efter jag läst den och det har blivit ett antal gånger genom åren. Filmen av Carpenter har jag bara sett en gång och det räckte gott och väl.

SAMLINGAR

picture14191. Different seasons: Fyra stycken kortromaner som inte handlar om skräck eller det övernaturliga, bortsett från samlingens sista och sämsta berättelse. I tur och ordning handlar berättelserna om livet i ett fängelse, en gammal nazist, en s.k ”coming of age” historia och slutligen en mystisk klubb där en historia om en ovanlig födsel berättas. De tre första historierna hör till det bättre King skrivit och samlingen rekommenderas varmt till de flesta som uppskattar en bra berättelse.

ÖVRIGT

danse-macabreDance Macabre: Stephen King behandlar här skräckgenren under åren 1950 – 1980. En intressant bok om film, tv och böcker. Välskriven, intressant och full av tips på intressanta filmer och böcker. Boken kan dock stundtals bli lite pladdrig och det är kanske inte de färskaste exemplen inom genren som King tar upp men klart läsvärd.

Annons

16 tankar på “Stephen Kings böcker – rubbet ( i sinom tid).

  1. Kul grej! 🙂

    Istället för att kommentera här så gör jag samma grej hos mig tror jag. Fast jag kan fråga direkt: Har du valt bort hans Bachman-böcker eller platsar ingen av dem?

    • Det ser jag verkligen fram emot. Spännande 🙂 hade Bachman i beaktande men tycker inte att ngn av böckerna platsar. De är inte dåliga men landar inte bland topp tio. Bästa Bachman är Blaze och The Regulators – tycker jag.

  2. Nejmen, vad spännande. Trots att jag egentligen inte har tid kan jag inte motstå Jojjenitos initiativ och hoppa på utmaningen med en egen lista. I’ll be back 😉

  3. Har inte läst någon på listan (vilket inte är så konstigt eftersom jag inte läst något av King), men jag blir utan tvekan sugen. Känner igen många av titlarna som filmer, men det är inget hinder.

    • Rekommenderar faktist då två böcker som inte är med på listan. Four past midnight samt Different seasons. Båda böckerna innehåller fyra kortromaner/långnoveller och håller god klass.

  4. Pingback: 10 i topp: Stephen King « Rörliga bilder och tryckta ord

  5. Nu ligger min lista uppe. Visst tangerar de varandra, men ändå en hel del olikheter. Jag tyckte tex att From a Buick 8 kändes rätt oinspirerad, på gränsen till Dreamcatcher-kvalitet 😉 Och jag har faktiskt inte så mycket emot avslutningen i The Stand även om den blir lite av en cop out från Kings sida.

    • Kan hålla med om att boken kan uppfattas som oinspirerad men som sagt jag gillade den lågmälda storyn och berättelsen kändes lite annorlunda för att komma från Kings penna.

      • De här lågmälda berättelserna känns som om det är något han har plockat upp under de senaste åren. Funkar ibland, men jag tror att jag tycker bättre om dem som delar i de längre romanerna eller som noveller. Och både Misery, Salem’s Lot och The Shining är naturligtvis klassiker. Salem tror jag att jag inte riktigt klarade av att uppskatta när jag läste den första gångerna, såg inte hur King lekte med genren men den har absolut växt. Misery är isande, men jag tycker inte att han lyckades förena det realistiska med det övernaturliga (eller kanske snarare hallucinatoriska) lika bra som i andra böcker. Och The Shining tycker jag helt enkelt inte är tillräckligt läskig.

      • Håller med om att det lågmälda passar bättre i kortare form iofs är Buick kort om man jämför med många av hans övriga romaner. Shining är kanske inte så ruskig men jag gillar miljör och familjen som faller samman. Danny är nog en av mina favoritkaraktärer trots att han är lillgammal 😉

  6. Har inte läst alla på listan, men min och många andras favorit är The Stand. Miniserien är dock bedrövligt dålig och har noll av stämningen eller karaktärsteckningen från boken. Själv läser jag alltid King på engelska. Då är han i regel faktiskt en riktigt bra författare, till skillnad från de banaliserade översättningarna.

    • Förhoppningsvis har du en eller annan bok att se fram emot. Jag tyckte som sagt att tv-serien var helt ok. Naturligtvis inte i klass med boken men man är väl inte direkt bortskämd med bra Kingfilmatiseringar 😉
      Läser oftast på engelska.

  7. Pingback: 10 i topp: Stephen King « Jojjenito – om film

  8. Är förvånad över att så många så pass nya böcker är med på listan, vilket samtidigt är kul. Ser fram emot att läsa klart 11/22/63. Hittills är den mycket lovande.

    • Fram tom Misery är i stort sett det mesta bra med King sedan har han blivit mer ojämn som författare. Men han glänser till då o då och som du själv skrev i en kommentar så känns det lite som att komma hem när man öppnar en Kingbok

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s