Batman x 5

Om man nu har sett senaste filmen med Batman och har drabbats av Läderlappsabstinens tipsar jag här om fem läsvärda serier med The Caped crusaider som man kan njuta av tills filmbolaget Warner kommer med en spinoff/reboot/uppföljare om några år.

Arkham Asylum (A serious house on serious earth). Manus: Grant Morrison/Bild: Dave McKean

Patienterna på Gothams sinnessjukhus Arkham tar personalen som gisslan och kräver att Batman kommer till Arkham. Besöket blir en både psykisk och fysisk katt och råtta lek mellan Batman och patienterna.

Detta är kanske inte den bästa serie att starta med om man är obekant med mediet. Morrison har valt ett nästan drömlikt sceniario och har hämtat inspiration b.la från Lewis Carrol. McKeans utsökta bilder/kollage/målningar förstärker berättelsens mardrömslika känsla. Vacker och suggestiv och som vanligt med Morrison upptäcker man ständigt nya saker när man läser om hans berättelser.

The Killing Joke. Manus: Alan Moore/Bild: Brian Bolland.

Jokern bestämmer sig för att visa att allt kan åt helvete om man bara har en dålig dag. Han skjuter Kommissarie Gordons dotter i förhoppningen att Gordon ska bryta ihop.

Troligtvis min favoritserie med Batman. I Arkham asylum var det byggnaden som stod i centrum här är det Jokern. Moore berättar Jokerns tragiska bakgrund som till viss del är densamma som i Burtons Batman. Bollands teckningar är mycket bra speciellt övergångarna mellan nutid och dåtid.

Batman Year one. Manus: Frank Miller/Bild David Mazzucchelli.

Precis som titeln antyder skildrar berättelsens Batmans entre i Gothams undre värld och även Komissarie Gordons tidiga karriär. Batman möter inga superskurkar utan det är maffian och korrupta poliser som utgör huvudmotståndarna. En ganska jordnära berättelse och man märker var Nolan hämtade mycket av sin inspiration från när han gjorde Batman begins. Sluscenen i serien och Batman begins är nästan identiska. Mazzucchellis teckningar samt den lite grådaskiga färgläggningen passer berättelsen väl.

Batman The Long halloween. Manus: Joeph Loeb/Bild: Tim Sale

Ett mordmysterium som utspelar sig under Batmans tidiga år. Många karaktärer som är med i Year one återkommer här så man vinner på att läsa TLH efter Year one. Berättelsens huvudperson kan sägas vara Gothams nye åklagare Harvey Dent som tillsammans med Batman försöker krossa maffians grepp om staden. Samtidigt försöker Batman lösa mysteriet med mördaren som går under namet Holiday. Fina personskildringar och ett stort flöde av karaktärer gör detta till ett fartfyllt äventyr. Sales teckningar är härliga att se, stilen är lite annorlunda än vad man är van vid men den lyfter verkligen historien.

Batman R.I.P. Manus: Grant Morrison/Bild: Kubert m.fl

Batman har mycket att stå i: Han har blivit ordentligt kär samtidigt uppdagas det att en het natt tillsammans med Ra’s al ghuls dotter Talia har resulterat i en son som inte direkt är ett charmtroll. Om nu inte detta var nog så förbereder sig en gåtfull organisation, The Black hand, för att krossa Batman. Värre blir det när organisationens ledare visar sig vara Bruce Waynes pappa Thomas Wayne. Samtidigt verkar det som att Batmans mentala hälsa inte är den bästa. Han drabbas av hallucinationer och flashbacks, till slut vet Bruce Wayne inte längre vad som är dröm eller verklighet.

Morrison i högform! Författaren tar så han (nästan) spricker. Först begriper man ingenting men bit för bit bygger Morrison ett imponerande verk där han visar på Batmans verkliga styrka: Hur illa det än verkar har Batman alltid en plan som kan involvera allt från Stephen Hawkins till alternativa identiteter.

För att få hela den här storyn får man inhandla i tur och ordning: Batman & Son. The Black hand samt Batman R.I.P.

4 tankar på “Batman x 5

  1. Arkham Asylum har jag läst (älskar den) och har blivit tipsat om Killing Joke och Long Halloween, ska lägga övriga på minnet. Gilar man The Dark Knight filmen är ju albumet ”Joker” bra läsning.

    • Beror på hur snabbt man läser. De är alla värda att läsa om. Tjockast är The Long Halloween ca 250 sidor tunnast är The Killing Joke ca 50 sidor. Resten ligger på en 150 – 200 sidor. Gillar man filmerna skulle jag tro att Year one samt The Long halloween passar bäst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s