The Hunger games (2012 USA)

Jag ska erkänna att jag var lite skeptisk till den här filmen då storyn verkade vara en rip-off på den japanska filmen Battle Royale. Då kändes det ganska skönt att min skepsism delvis kom på skam.

I en framtida diktatur hålls det en tävling varje år som går under namnet Hungerspelen, varför tävlingen har detta lite märkliga namn framkommer inte i filmen. Tävlingen går ut på att ett tjugotal ungdomar i åldern 12 – 18 år väljs ut och får slåss på liv och död tills en överlevande kvarstår. Spektaklet sänds naturligtvis på tv och är årets höjdpunkt. När Katniss lillasyster väljs ut som deltagare väljer hon att träda in i sin systers ställe. Katniss förs till huvudstaden och tränas inför spelen som snart går av stapeln.

Boken har jag inte läst men jag tycker filmen lyckas förmedla storyn väl och jag hänger med i filmen utan några problem. Det är nog bara en och annan smådetalj som jag undrar lite lätt över men det är inget som stör berättelsen. Min dotter påstår att filmen följer boken ganska väl. Filmens första halva var den del jag gillade bäst när huvudpersonen Katniss presenteras och man får ta del av hennes träning och samhället hon lever i.När väl spelen startar blir filmen paradoxalt nog lite småtrist. Trots pilbågar, minor, skogsbränder och genmodiferarade getingar lyfter inte storyn och spänningen uteblir. Det hade kunnat blivit intressant om Katniss ställts inför svåra etiska och moraliska val men det sker aldrig. Jag kan tycka att berättelsen är lite feg i detta avseendet.

Det framtida klädmodet i huvudstaden var en detalj som störde mig.  För att visa att det är framtiden får folk bära konstiga kläder ett berättargrepp som jag inte är så förtjust i. De larviga kläderna kommer i vägen för historien. Nu sitter jag bara och stirrar klentroget på Tuccis märkliga peruk och kan inte ta karaktären på allvar. Jag misstänker att den visuella delen fungerar avsevärt bättre i bokform.

Skådisen Jennifer Lawrence som spelar Katniss gör det mycket bra och det verkar som hon har framtiden för sig. Hon har hitintills alltid levererat i de filmer jag sett även om filmen Winters bone inte var någon favorit. Mitt enda aber är att hon mer och mer påminner i utseende om Renée Zellweger, en skådis jag undviker i möjligaste mån.

The Hunger games var inte så bra att jag vill läsa boken för att se hur det går men restrerande delar ser jag fram emot på dvd och då förhoppningsvis med mer sansade kläder och att filmerna vågar vara lite mer modiga i sitt berättande.

Regi: Gary Ross

Betyg: 6/10

6 tankar på “The Hunger games (2012 USA)

 1. Det som gör The Hunger Games intressantare än Battle Royale tyckte jag var den samhälleliga inramningen, som ju blir tydligare i den senare filmen. Jag blev däremot så nyfiken på böckerna att jag plöjde dem (nästan) i somras och just det där med etiska och moraliska val blir mer utmejslat i skriven form. Jag tror att det är något med ögonen som gör att de påminner om varandra.

  • Kan tro att boken ger mer kött på benen ang div moraliska funderingar. B.R var det ett tag sedan jag såg och vad jag minns väger filmerna ungefär jämt med kanske en liten övervikt till Hunger games.
   Japp det är de kisande ögonen som gör det.

 2. ”Det hade kunnat blivit intressant om Katniss ställts inför svåra etiska och moraliska val men det sker aldrig. Jag kan tycka att berättelsen är lite feg i detta avseendet.”

  Precis min största invändning mot filmen.

  ”Skådisen Jennifer Lawrence som spelar Katniss gör det mycket bra och det verkar som hon har framtiden för sig.”

  Håller med. Men den där informationen om likheten med Zellweger hade jag kunnat vara utan. Nu kommer jag tänka på det varje gång jag ser Lawrence. Tack för den! 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s