Total recall (2012 USA)

Biovalet denna vecka föll på remaken Total recall. En film som är baserad på författaren Philip .K. Dicks novell ”We Can Remember It For You Wholesale”. Många av Dicks berättelser behandlar frågeställningar kring den fria viljan och vår identet, även Total recall berör dessa ämnen. Man skulle kanske kunna tro att det är en eftertänksam sf-film som presenteras men de eventuella filosofiska tankar som skulle kunna ploppa upp i tittares sinne dränks effektivt av explosioner och skjutande.

Fabriksarbetaren Douglas Quaid har ett torftigt liv. Var dag pendar han genom Jordens kärna från f.d Australien till Storbritannien som är hans arbetsplats. Quaid börjar så smått fundera på att ta företaget Rekalls tjänster i anspråk för att lätta upp vardagstristessen. Rekalls affärside går ut på att ge folk falska minnen som är angenäma, något som kan göra en grå vardag uthärdligare. Trots att både Quaids fru och arbetskamrat avråder honom att gå till företaget så slinker han in. Under behandlingen går något fel och Quaids hela verklighet och liv ställs på ända.

Total recall gjordes för första gången 1990 av Paul Verhoeven och då med Arnold Schwarzenegger i huvudrollen. 90-talets version av Dicks historia är en snygg B-film som har ganska mycket humor (ibland kanske av det ofrivilliga slaget men så brukar bli det när Schwarzenegger är med i en film) och underhållning. Total recall 2012 har större budget, okarismatiska skådisar och är en avsevärt tristare film.

Trots biljakter i luften (vi är i framtiden), snygga miljöer,  och en massa skjutande sitter jag i biofåtåljen och får kämpa mot sömnen. Total recall bara maler på, scen staplas på scen och hur mycket jag än vill så kan jag inte engagera mig i filmen. Det kan bero på att man numera blivit bortskämd med specialeffekter och ögat har sett sig mätt på svävande bilar och stora explosioner. Det krävs något extra (manus, skådespelare, berättarglädje) för att jag ska bry mig nämnvärt för filmer av det här slaget idag. Regissören Wiseman lyckades väl med Die Hard 4 men här verkar han inte bry sig speciellt mycket om sin film trots att han står som producent. Wiseman ger det intrycket att han tror att det ordnar sig bara man har med tillräckligt med action och effekter och glömt att själ och hjärta också är viktiga indigrienser. Det kan ligga filmen i fatet att det är en nyinspelning som känns ganska onödig. Om man inte sett orginalet kanske man möjligtvis uppskattar den här filmen lite mer. Det hjälper inte heller att man lyckats med konststycket att få med tre av Hollywoods mest ointressanta skådisar i huvudrollerna för i mina ögon är Colin Farrell, Kate Beckinsale och Jessica Biel ungefär lika spännande som karismatiska som ett gäng döda sillar, åtminstone i den här filmen.

Efter filmen stannar jag och Action-Lunkan (naturligtvis var han med då filmen bjöd på skottlossning och brudar i tajta kläder) till vid informationen om kommande filmer. ”Den här vill jag se” säger Action-Lunkan och pekar på Resident Evil: Retribution. Ridå.

Regi: Len Wiseman

Betyg: 4/10

8 tankar på “Total recall (2012 USA)

  1. Wow, hold your horses där, filmitch. Jag tycker nog att du är lite väl hård men orättvis mot filmen. Den är väl värd betyget 5/10!

    • Dierkt efter besöket låg den på 6/10 men efter en natts söms rasade filmen till dagens betyg. Den känns bara så trist o oinspirerad, då ser jag hellre en riktigt dålig film. De väcker åtminstone lite känslor.

  2. Den kändes ju upputsad på ett rätt ytligt sätt, men någon sömnvarning var det i alla fall aldrig tal om för min del. Ok action i nedre mellanskiktet. Och vad gäller skådisarna _kan_ ju faktiskt Farrell prestera under rätt omständigheter, något som inte är lika förunnat han kvinnliga motsvarigheter.

    • Sömnen innfinner sig när det blir action som bara maler på utan ngn större finess och det fanns det gott av i den här filmen. Farrell är helt ok men är ofta lite småtrist tycker jag. Beckinsdale är en ganska bra skådis som ofta väljer att göra bedrövliga filmer. Biel lämnar jag därhän.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s