Tristram Shandy (2005 Storbr)

Vanligtvis är jag inte så förtjust i filmer som handlar om filminspelningar åtminstone inte inom komedigenren. Anledningen till min ovilja är att ofta känns berättelserna lite väl interna och många skämt faller platt då de verkar rikta sig till folk som är involverade i filmbranschen. Naturligtvis finns det undantag, Tristram Shandy är ett. Filmen börjar med berättelsen om Tristram Shandy för att efter en stund övergå till att handla om filminspelningen av boken. Romanen som ligger som förlaga till filmen anses f.ö vara ofilmbar då berättelsen utkom på 1700 talet i 9(!) delar. Huvudpersonen Tristram gör först entre´ i bok nummer fyra. Om nu någon undrar? Nej jag har inte läst böckerna.

Om man gillar Tristram Shandy eller inte står nog och faller med om man gillar Michael Winterbottom som är regissör och Steve Coogan som spelar både sig själv och karaktären Tristram. Gör man inte detta rekommendar jag att man tittar på något annat. Vi som däremot finner både Coogan och Winterbottom roliga har en högtidsstund framför oss.

Det jag finner roligt är främst konkurrensen mellan Coogan och hans motspelare Rob Brydon. De tjafsar sig igenom hela filmen, det bråkas om kameravinklar, höjden på klackarna och vem som ska göra entre´först i ett rum. Som om nu inte detta skulle räcka så limmar de båda på en stackars scripta i filmteamet. Coogan och Brydon är kort och gott två ganska småaktiga och pinsamma figurer. Filmen är mycket lik Winterbottoms tv-serie The Trip där skådespelarna spelar sig själva men i en, får vi hoppas, lite skruvad version. Kanske inte en film som lockar till gapskratt då humorn ligger mer på det subtila planet där det är försynta men giftiga kommentarer som vävs in i till synes artiga fraser och kollegiala råd som är den stora behållningen.

Regi: Michael Winterbottom

Betyg: 9/10

2 tankar på “Tristram Shandy (2005 Storbr)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s