Hugo (2011 USA)

Scorseses senaste film Hugo fick 11 nomineringar den senaste oscarsgalan 2012. Om ni frågar mig anser jag att den definitivt inte var värd nomineringarna för bästa film eller regissör.

Hugo är kort och gott en sockersöt rövslickarfilm som Scorsese gjort enkom för att få än en oscar. Nog för att Scorsese varit värd en oscar i dessa kategorier, t.ex Raging Bull eller Goodfellas men han har numera passerat sitt bäst före datum (senaste riktigt bra filmen karln gjorde var Casino, 1995). Att Scorese till slut fick pris för regi och film med sömnpillret The Departed skyller jag på ett kollektivt anfall av masspsykos hos oscarsjuryn.

Hugo handlar om en föräldralös pojke, Hugo, som bor på en tågstation i Paris. Han arbetar med att vrida upp stationens alla klockor. På sin fritid arbetar han med att reparera en robot. I jakt på delar till roboten kommer Hugo i kontakt med en bister leksakshandlare och dennes brosdotter Isabelle. Det visar sig att leksakshandlaren och roboten har ett gemensamt förflutet som har med den tidiga filmens historia. Hugo och Isabelle försöker lösa mysteriet.

Hugo är en tekniskt fulländat film. Klippning, scenografi, kameraåkningar och ljussättning är oklanderliga. Paris får ett magiskt skimmer och känns i Scorseses händer som en förtrollad sagostad. Kvar blir story och regi och det är sorgligt nog inte mycket att hurra för. Mysteriet med leksakshandlaren och roboten är ganska intressant men ju längre filmen fortskrider desto mer uppenbart blir det för mig som tittare att Scorsese gjort denna film med siktet inställt på en oscar. I och för sig är det inte fel att ha höga ambitioner men det känns som att regissörens själ inte är med i projektet, istället redigeras berättelsen ängsligt så att den inte ska stöta någon och kvar blir en intetsägande och själlös historia där regissören hoppas kunna tilltala alla biobesökare och främst oscarsjuryn. Ett exempel (som f.ö Marcus påpekade) är att den egentligliga skurken i filmen, om man ska vara korrekt historiskt, är Thomas Edison. Edison har dock trollats bort från Hugo för hur kan man få en oscar där man utmålar en amerikansk nationalikon som den tjuv han av och till var?

Barnskådisar är ett aber, ofta är de ouhärdliga men undantag finns b.la Chloë Grace Moretz som här spelar brorsdottern Isabelle. Tyvärr ger hon intrycket av att vara mer eller mindre förståndshandikappad i Scoseses regi. Filmen igenom går hon med öppen mun och stirrande ögon, uppenbarligen är det Scorsese vision om hur barn är och beter sig. Asa Butterfield som spelar pojken utstrålar noll i karisma och gör vare sig till eller ifrån, han är åtminstone inte irriterande. Ben Kingsley och Sacha Baron Cohen deltar också i dramat men de går på rutin och är inte speciellt uppseendeväckande. Filmen får ett högt betyg trots mina invändningar men det beror bara på dess tekniska fulländning.

Regi: Martin Scorsese

Betyg: 4/10

11 tankar på “Hugo (2011 USA)

  • Just det ordet poppade upp i mitt huvud under tiden jag såg filmen – inte trevligt men ack så sant. Vill minnas att du inte var så förtjust i filmen?

 1. Jag blev också väldigt besviken på Hugo. Dock tror jag inte riktigt på din tes att Scorsese skulle göra den för Oscarsjuryn. Han har själv sagt att han gjorde den för sina barnbarn. För den riktar sig till stora delar till barn, kan jag tänka mig. De finner filmen kanske mer magisk än vad vi gör.

  Som du säger är den tekniskt väldigt skickligt utförd, men handlingen kunde inte ha varit tråkigare. Visst är det lite kul att han får med kärleken till film mot slutet, men det räcker på långa vägar.

  Filmen lär ha varit ännu snyggare i 3D, men det hade nog inte höjt filmen från 2/5 i betyg som jag gav den.

  Och förresten, Scorsese HAR faktiskt redan vunnit Oscarn för bästa regi, även om du säkert vill glömma det då det var för The Departed! (förutom regi vann den även för bästa film, klippning och manus). Han borde givetvis ha vunnit den för någon av sina bästa filmer, men 2006 var ett ganska svagt år så det var ok med mig.

  • Marcus såg filmen i 3D o gillar den bättre. Visst förstår jag att det är en barn/familjefilm men även som barnfilm finner jag den trist. Det är just det där med kärleken till filmen som gör att jag starkt misstänker att Scorsese försökte fjäska in sig hos oscarsjuryn. Jag missade att han fått för både regi och film men Departed är en rulle jag helst ignorerar. Får gå in o redigera tack för påpekandet 🙂

   • Det jag fann bra i 3D var det faktum att Scorsese hade använt de begränsningar 3D-tekniken har och vänt dem till styrkor. Ofta kan 3d-effekterna se ut som lager i en pop-upp bok. Detta har man tagit fasta på i Hugo och resultatet blir rätt häftigt. Särskilt då Meliés filmer i sig har en tydlig 3d-känsla med sina skuggade kulisser, så det känns genomtänkt om än dock kanske fjäskigt.

   • Varför tyckte du att The Departed var trist?
    Tyckte att den var hur spännande som helst.

  • Ja du det var ett tag sedan jag såg den men jag tyckte mest att filmen stod och stampade och storyn lossnade aldrig. Premissen är bra men det händer liksom inget. En annan orsak är Jack Nicholssons medverkan – en skådis jag klarar mig bra utan.

   • Absolut den är tom så bra att inte ens Nicholsons medverkan kan sänka den sedan är det som så att alla filmer han är med i är inte per automatik dåliga det är bara det att han inte är en speciellt bra skådis då han har en tendens att spela sig själv i film efter film.

 2. Tja, kan inte säga så mycket annat än att jag inte håller med dig vad gäller storyn (Thomas Edisons vara eller icke-vara kan jag dock inte uttala mig om). Jag tyckte filmen hade mycket själ även om Scorsese förvisso satsar på en stil och stämning som han inte riktigt sätter.

  • Smaken är som den är – mitt tyckande kan möjlighet ha färgats av att det var barn i huvudrollerna – de kämpar oftast i motvind 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s