Bait (2012 Australien)

Den här filmen har jag väntat på sedan jag först hörde talas om den förra året. Anledningen var naturligtvis att det rörde sig om hajar som äter människor. Nu kanske en och annan läsare tar sig för pannan och ställer den högst berättigade frågan: Lär han sig aldrig? Svaret är att så länge hoppet finns kvar om att det kan finnas en bra vattenskräckis kommer jag troget leta i sörjan i jakten efter eventuella guldkorn.

Bait har två saker som talar till dess fördel. Dels är filmen från Australien, något som ofta betyder att den är lite mer vågad och okompromisslös i sitt berättande om man jämför med filmer från USA. Men det betyder också att skådisar och effekter med största sannolikhet är sämre men det kan jag klara av. Den andra anledningen till att filmen fångade mitt intresse var att handlingen verkade vara bortom allt sans och vett.

En stad vid kusten drabbas av en CGI-tsunami. Ett tiotal personer blir inspärrade i en mataffär tillsammans med de CGI-hajar som följde med på köpet i.o.m tsunamin. Thats it och det räcker, åtminstone för en skräckfilmstörstande tok.

Filmens affischnamn är, antar jag, Julian McMahon känd från Nip/tuck och Fantastic four så redan här har man lagt en viss ”kvalitetsribba”. Jag kände även igen Xavier Samuel från filmen The Loved ones. Han insats är kanske inte den bästa men han är åtminstone bra på att se lite svårmodig ut. Något som jag tycker är helt berättigat om man plötsligt en dag finner sig dela arbetsplats med hungriga hajar. De övriga skådisarna var för mig helt okända men de sköter sig bra åtminstone under tiden som de skriker och plaskar runt bland butikshyllorna men så fort de försöker sig på mer avancerat skådespeleri (läs dialog) passerar de sin kompetensnivå. (SPOILERVARNING) Bait håller spänningen uppe ganska väl och accepterar man bara att hajar hellre äter levande människor som gör motstånd än värnlösa lik och att en Taser gun räcker för att ta en vithaj av daga är filmen definitivt helt ok, åtminstone inom sin genre. Då Bait gjorts för 3D marknaden finns det ett helt gäng tröttsamma scener som försöker nyttja mediets effekter b.la kropsdelar som flyter i förgrunden och saker som ska sticka ut ur rutan/bioduken. Det ger ett amatörsmässigt intryck och jag kan tycka att dessa effekter hör mer hemma under 80-talets korta 3D boost (bla Friday the 13th 3) än idag. Absolut ingen toppfilm men milt underhållande.

Regi: Kimble Rendall

Betyg: 5/10

8 tankar på “Bait (2012 Australien)

  1. Håhåjaja…du vet väl vid det här laget att jag följer dig på den här utnötta strandkanten…den här ligger i vänt-högen… 😉

    Vi vet ju att inget någonsin, aldrig, ever, never kommer att nå upp till Jaws standard…..MEN…det är också något med speciellt hajar som gör att man utsätter sig för alla dussinskapelser om detta stackars missförstådda djur…

  2. ”Den andra anledningen till att filmen fångade mitt intresse var att handlingen verkade vara bortom allt sans och vett.” – Alltså, denna mening känner jag igenom mig i så himla mycket, även om det i mitt fall mest handlar om gamla B- och C-filmer. Nyare alster har jag med vissa undantag svårt att bli nyfiken på. Jag försökte med någon av alla dessa nya haj-B-filmer men orkade inte riktigt. Så jag nöjer mig med dina underhållande texter om dem!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s